Maailman suosituimmaksi museoksi on noussut Kiinan kansallismuseo
Maailman suosituimmaksi museoksi on noussut Kiinan kansallismuseo
· Napsun toimitus

Maailman suosituimmat museot houkuttelevat miljoonia kävijöitä vuodessa

Historiaan keskittyviä museoita, taidemuseoita, teemamuseoita - maailmalta löytyy museo joka lähtöön. Suosituimmat museot pitävät kuitenkin pintansa vuodesta toiseen ja houkuttelevat miljoonia kävijöitä vuosittain.

Melkeinpä joka ikisestä asiasta maan päällä löytyy teemamuseo, olipa se sitten juusto, lelut tai vaikkapa ero. Harva tosin yltää ilmiöksi asti. Maailman suosituimmat museot ovat kuitenkin jo usein itsessään monelle syy matkustaa tiettyyn kaupunkiin.

Tässä ovat lähiaikojen viisi suosituinta museota maailmassa:

Ykkössijaa vuosia hallussaan pitänyt Pariisin Louvre menetti vuonna 2016 kärkisijansa, vaikka kävijöitä oli peräti 7,4 miljoonaa. Näillä lukemilla Louvre sijoittui vasta kolmanneksi, ja kintereillä kärkkynyt National Museum of China vei ykkössijan rakastetun Louvren nenän edestä.

Beijingissä sijaitseva, Kiinan historiaa ja taiteita esittelevä museo houkutteli kaikkiaan 7,55 miljoonaa vierailijaa. Mistä johtoasema sitten johtuu? Aasian markkinat jatkavat kasvuaan ja turismi on vakaassa nousussa - ulkomaisten ja kotimaisten turistien määrä nousee uskomatonta vauhtia.

Toinen merkittävä tekijä on, että National Museum of Chinaan sisäänpääsy on ilmainen. Tämä itsessään on merkittävä tekijä, sillä se houkuttelee luokseen kävijöitä jotka yleensä eivät haluaisi käyttää matkabudjettiaan museoissa käymiseen.

Washington D.C.:ssä sijaitseva ilmailun ja avaruusmatkailun museo kiri maailman toiseksi suosituimmaksi
Washington D.C.:ssä sijaitseva ilmailun ja avaruusmatkailun museo kiri maailman toiseksi suosituimmaksi

Museot Yhdysvalloissa sekä Aasiassa, etenkin Kiinassa, ovat kasvattaneet kävijämääriään vuodesta toiseen. Toiselle sijalle kiri hieman ehkä yllättäen National Air and Space Museum Washington D.C.ssä 7,5 miljoonalla kävijällään. Yhdysvallat pärjää muutenkin hyvin museorintamalla, sillä neljänneksi suosituin museo maailmassa löytyy myös samasta kaupungista: National Museum of Natural History on vuodesta toiseen yksi suosituimpia matkakohteita, ja löytyykin yleensä viiden suosituimman museon joukosta joka vuosi.

New Yorkissa sijaitseva ikisuosikki The Metropolitan Museum of Art on listan viidentenä 6,7 miljoonalla kävijällään.

Vuosi 2016 oli poikkeuksellinen Euroopassa, sillä sekä Louvre että yleensä hyvin kärkisijoilla pärjännyt British Museum Lontoossa menettivät molemmat kävijöitä edelliseen vuoteen verrattuna. Osittain British Museum menetti kävijöitä suurkaupungin muille museoille, mutta trendissä on nähtävissä myös Euroopan herkempi taloustilanne sekä levoton turvallisuustilanne.

Pariisin Louvre joutui luovuttamaan ykkössijansa Kiinalle
Pariisin Louvre joutui luovuttamaan ykkössijansa Kiinalle

Lähde: theculturetrip.com 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.