10 vinkkiä: New York, New York

Time Squaren valtavat valomainokset ja keltaisten taksien jonot ovat usein ensimmäisiä mielikuvia New Yorkista. Ja totta se on, vaikka olisi kaupungissa ensimmäistä kertaa, tuntuu se jotenkin tutulta. Pilvenpiirtäjät, Keskuspuisto ja Broadway ovat painuneet verkkokalvoillemme TV-sarjojen, elokuvien ja lehtien välityksellä.

Frank Sinatra lauloi aikanaan ”If I can make it there, I’ll make it anywhere”. Se kuvaa hyvin New Yorkia. Kaupunkiin on aina tultu etsimään parempaa elämää. Jo 1600 luvun alussa hollantilaiset saapuivat intiaanien asuttamalle saarelle, joka tunnetaan nykyään Manhattanina. He löysivät sieltä paljon turkiseläimiä ja ymmärsivät niiden kaupallisen arvon. Siitä lähtien on kaupunkiin valunut ihmisiä joka puolelta maailmasta. Nykyään asukkaita on yli 8 miljoonaa ja heistä noin 40 % on syntynyt ulkomailla. New Yorkin viehätys muodostuukin suurelta osin eri kulttuurien ja kansalaisuuksien tuomasta monipuolisuudesta.

New York on myös yksi maailman tärkeimmistä talouden ja kulttuurin keskuksista. Se muodostuu viidestä hallinnollisesta alueesta:

Manhattan on turistien tuntema New York. Siellä asuu noin 1,6 miljoonaa asukasta, vaikka saaren pituus on vain reilut 21 km ja leveys parhaimmillaankin vajaat 4 km. Manhattanilla liikkuminen on helppoa, sillä suurin osa saaresta on rakennettu symmetrisesti ruutukaavaan. Pohjoisesta etelään kulkevat Avenuet (1-12) ja idästä länteen Streetit (1-220). Kuuluisa Broadway kuitenkin poikkeaa ruutukaavasta halkaisten koko Manhattanin saaren vinosti. Myöskään eteläinen niin kutsuttu Lower Manhattan ei ole ruutukaavassa. Voidaan sanoa, että kaikki New Yorkin tärkeimmät nähtävyydet löytyvät Manhattanilta.

Bronx sijaitsee Manhattanin pohjoispuolella. Sillä on vielä nykyäänkin huono maine 70-luvun slummiutumisen ja rikollisuuden kasvun johdosta. Todellisuudessa se on kuitenkin mainettaan parempi paikka. Siellä sijaitsevat mm. kuuluisa Yankee Stadium ja Bronx Zoo.

Brooklyn on Long Islandin eteläinen osa ja se sijaitsee Manhattanin kaakkoispuolella. Sinne on mukavaa mennä kävelemään ja rauhoittumaan Manhattanin vilinän vastapainoksi.

Queens taas on suurin piirikunta ja se sijaitsee Brooklynin pohjoispuolella. Alueella asuu erityisen paljon maahanmuuttajia.

Staten Island sijaitsee etelässä, kaikkein kauimpana Manhattanista. Se on nimensä mukaan saari, jolle pääsee niin lautalla, junalla kuin bussillakin. Staten Island on New Yorkin viidestä kaupunginosasta kaikkein vehrein. Saarella on useita luonnonsuojelualueita, yli 170 puistoa sekä suuri valikoima näiden mahdollistamia aktiviteetteja.

10 vinkkiä New Yorkiin

1) Broadway Musikaali

Broadway MusikaaliBroadway Musikaali

Time Square

Musikaali on upea elämys, joka kuuluu ehdottomasti ohjelmaan New Yorkissa. Lippuja saa saman päivän näytöksiin jopa puoleen hintaan TKTS-lippukioskeista tai teatterien omilta lippuluukuilta. Jos ei halua jonottaa tai haluaa varmistaa paikat juuri haluamaansa musikaaliin, kannattaa liput ostaa jo ennakkoon netistä.

2) Central Park

Central ParkCentral Park

Puisto on laaja suorakulmainen keidas keskellä miljoonakaupunkia. Siellä voi lenkkeillä, vuokrata polkupyörän tai vaikka soutuveneen. Etenkin kesällä puistossa järjestetään paljon ulkoilmatapahtumia, joista osa on maksuttomia. Central Parkin vieressä West 72nd Streetin kohdalla on The Dakota Building, jonka edessä John Lennon murhattiin vuonna 1980. Samalle kohdalle puistoon on rakennettu Strawberry Fields, jonne fanit käyvät edelleenkin viemässä kukkia John Lennonin muistolle.

3) Empire State Building

Empire State BuildingEmpire State Building

pääsisäänkäynti 5th Avenuella East 33rd /34th Streetien kohdalla

King Kong elokuva teki vuonna 1933 Empire State Buildingista kuuluisan. Pilvenpiirtäjä on 436 metriä korkea ja oli valmistuttuaan maailman korkein rakennus aina 70 luvulle saakka. Empire State Building on vieläkin suosittu turistikohde ja lippuja sekä nousua näköalatasanteelle 86 kerrokseen joutuu yleensä jonottamaan kauan. Silti se kannattaa. Tornista on upeat näköalat ympäri Manhattania. Lisämaksullisella ääniopastuksella saa näköaloista vielä enemmän irti. Jonotusta vähentääkseen, voi tähänkin kohteeseen ostaa liput valmiiksi netistä.

4) Brooklyn Bridge

Brooklyn BridgeBrooklyn Bridge

Lower Manhattan City Hall Parkin itäpuolelta

Mailin mittaiselta kävelysillalta Manhattanilta Brooklyniin tai toisin päin on huiman hienot näkymät Lower Manhattanille. Jos sillan haluaa kävellä vain toiseen suuntaan, voi paluu- tai menomatkan tehdä metrolla.

5) China Town

China TownChina Town

Lower Manhattan Mulberry Streetin ja Baxter Streetin välissä

Manhattanilla on useita omaleimaisia kaupunginosia, joissa kaikissa on omanlaisensa tunnelma. Ainakin China Town on nähtävä itse. Siellä tuntuu kuin olisi tullut Kiinaan. Ruoka ja ostokset ovat edullisia, eksoottiset tuoksut leijailevat ilmassa ja kiinan kieltä puhutaan enemmän kuin englantia. Alueella on asunut yli 150 vuoden ajan Aasiasta muuttaneita siirtolaisia, joten aito tunnelma on taattu.

6) Rockefeller Center

Rockefeller CenterRockefeller Center

Talvella Rockefeller Plazan alataso jäädytetään luistinradaksi, jonne mahtuu 150 luistelijaa. Joulukuussa radan viereen pystytetään vielä New Yorkin perinteinen joulukuusi, joka valaistaan tuhansilla sähkökynttilöillä. Kesällä paikalla on puutarha ja terassiravintola. Rockefeller Centerin yhteydessä toimii myös Radio City Hall, jossa järjestetään konsertteja sekä NBC-studiot. NBC Experience myymälästä voi ostaa lippuja tunnin kestävälle opastetulle studiokierrokselle.

7) Staten Island Ferry

Staten Island FerryStaten Island Ferry

Manhattanin eteläkärjestä kulkee lautta Staten Islandille. Matka on ilmainen ja lautalta näkee Manhattanin aivan uudesta perspektiivistä. Lisäksi on mahdollista saada hyviä valokuvia Vapauden Patsaasta, jonka läheltä lautta kulkee.

8) American Museum of Natural History

American Museum of Natural HistoryAmerican Museum of Natural History

Central Park West 77th – 81st Streetit

Luonnonhistoriallisessa museossa voi tutustua ihmisen evoluutioon, dinosauruksiin, intiaaninäyttelyyn, sademetsiin ja moniin muihin mielenkiintoisiin asioihin. Jokaisen kuukauden ensimmäisenä perjantaina museossa järjestetään klo 18.00 ja 19.30 huipputason live jazz esityksiä. Esitykset ovat maksuttomia ja tarjolla on myös tapaksia sekä viiniä.

9) Grand Terminal

Grand TerminalGrand Terminal

42nd Streetin ja Park Avenuen kulma

Rautatieasema keskellä Manhattania on upea taideteos jo itsessään. Lisäksi terminaalissa on useita hienoja veistoksia sekä patsaita. Sisäkatossa on sähkölampuista tehdyt 59 tähdistöä, jotka esittävät linnunradan eläinkuvioita väärin päin. Terminaalissa voi myös syödä hyvin tai tehdä ostoksia hienoissa liikkeissä.

10) Wall Street

Wall StreetWall Street

Lower Manhattan

Arkipäivänä tämän rahamaailman keskuksen hektistä ilmapiiriä ei voi olla aistimatta. Miehet solmioissaan ja pikkutakeissaan sekä naiset jakkupuvuissaan ja korkokengissään kulkevat puolijuoksua salkkujensa kanssa. Pilvenpiirtäjät tuntuvat yltävän taivaaseen asti ja valtava USA:n lippu on ripustettu pörssitalon seinustalle. Wall Street on juuri oikea paikka nauttia aito amerikkalainen Hot Dog seisten kaiken hälyn keskellä.

Miksi Mennä New Yorkiin?

Kaupunki on täynnä tekemistä, nähtävää, syötävää ja koettavaa. Jos haluat shoppailla, käydä näyttelyissä, museoissa, urheilutapahtumissa tai konserteissa, jos haluat syödä hyvin, liikkua upeissa puitteissa ja nauttia maailman luokan musiikki-, ja teatteriesityksistä sekä viimeisimpien trendien klubeista, täytyy sinun päästä New Yorkiin.

Milloin Mennä New Yorkiin?

New Yorkiin voi mennä milloin vain. Alennusmyyntiajat, joulu ja uusivuosi sekä kevät ja kesä ovat suosituimpia aikoja. Talvella joulu-helmikuussa on syytä varautua kylmään ilmaan ja vastaavasti kesällä kesä-elokuussa voi olla tukahduttavan kuuma.

Lennot New Yorkiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: New York – kulttuuria ja historiaa

Lue myös: 10 vinkkiä: New Yorkiin shoppailemaan? Yes, please!

Lue lisää kohteesta: New York


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.