Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Pilvenpiirtäjien ympäröimä Keskuspuisto on New Yorkin rauhallinen, vihreä keidas
Pilvenpiirtäjien ympäröimä Keskuspuisto on New Yorkin rauhallinen, vihreä keidas
· Napsun toimitus

New Yorkin Keskuspuisto on pian vapaa autoista

New Yorkin Keskuspuisto on yksi metropolin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Vehreä keidas keskellä urbaania kaupunkia on pian kokonaan ulkoilijoiden käytössä, sillä kaupunki on kesäkuussa kieltämässä yksityisautoilun puistossa.

Yksityisautoilu on kielletty New Yorkin Keskuspuistossa 27. kesäkuuta alkaen. Nykyisin yksityisautoilu on sallittu tiettyinä aikoina 72:nnen kadun alapuolella, mutta tulevana kesänä tämäkin osa puistosta hiljennetään ulkoilijoiden iloksi.

Keväisin puistoa koristaa kukkaloisto
Keväisin puistoa koristaa kukkaloisto

Autoilu on edelleen sallittua niillä kaduilla, joita reunustavat suojamuurit – muutos ei siis koske katuja 97, 86, 79 ja 65.

New Yorkin kaupungin puisto-osasto sekä Central Park Conservancy ovat yhdessä liikennelaitoksen kanssa pyrkineet vähentämään autoilua puistossa vuosikymmenten ajan.

Lonely Planetin mukaan New Yorkin pormestari Bill de Blasio on sanonut Keskuspuiston olevan tarkoitettu ihmisille eikä autoille: “Yli vuosisadan ajan autot ovat muuttaneet osan maailman ikonisimmasta puistosta valtatieksi. Tänään otamme sen takaisin. Otamme prioriteetiksemme niiden miljoonien vanhempien, lasten ja vierailijoiden turvallisuuden ja terveyden, jotka täyttävät Keskuspuiston.”

Syksyisin puiston väri vaihtuu ruskan väreihin
Syksyisin puiston väri vaihtuu ruskan väreihin

Keskuspuisto perustettiin 1860-1870 kaikkien newyorkilaisten yhteiseksi paikaksi. Suunnittelijoiden visiona oli luoda avoin, vihreä puistoalue, joka on tarkoitettu hiljaisille ajeluille ja kävelyille.

Keskuspuisto on yksi keskeisimmistä turistikohteista New Yorkissa ja se on tuttu jokaiselle, joka on koskaan katsonut New Yorkiin sijoittuvaa elokuvaa. Nykyisin puistossa vierailee jopa 42 miljoonaa ihmistä vuosittain. Tämä on huima nousu vuodesta 1980, jolloin vierailijoita oli “vain” 13 miljoonaa.

Talvisin puistosta muodostuu todellinen talven ihmemaa
Talvisin puistosta muodostuu todellinen talven ihmemaa

Lähde: Lonely Planet 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.