Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Uutinen sisältää Napsun yhteistyökumppanien linkkejä
Milanon katedraalissa riittää kuvattavia yksityiskohtia. Kuva: Soloway | Dreamstime.com
Milanon katedraalissa riittää kuvattavia yksityiskohtia. Kuva: Soloway | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Etsitkö vielä mukavaa syyslomakohdetta? Tässä viisi kohdevinkkiä omatoimimatkailijalle

Koulujen syyslomalla on virkistävää piipahtaa pienelle lomaselle Keski-Eurooppaan. Kaupunkilomalle kutsuvat esimerkiksi Riika, Gdansk, Varsova, Lontoo ja Milano.

Syysloma katkaisee mukavasti koulu- ja työrupeaman ennen talveksi laskeutuvaa pimeyttä. Aika onkin otollinen piipahtaa omatoimisesti vaikkapa lyhyelle kaupunkimatkalle johonkin päin Eurooppaa.

Tässä viisi vinkkiä syyslomakohteeksi:

Riika, Latvia

Riian historiallinen keskusta. Kuva: Rosshelen | Dreamstime.com
Riian historiallinen keskusta. Kuva: Rosshelen | Dreamstime.com

Latvian pääkaupunki Riika on kaunis ja monipuolinen kaupunki Itämeren ja siihen laskevan Väinäjoen rannalla. Historiallisesti merkittävässä, puistojen viehättävästi rytmittämässä Riiassa monivaiheinen historia yhdistyy moderniin ja kansainväliseen eurooppalaisuuteen. Alueen historiaan voi tutustua esimerkiksi Latvian historian museossa, miehitysmuseossa tai sotamuseossa  – kaikki lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan Vanhassakaupungissa.

Riian jugend-tyylisestä arkkitehtuuristaan tunnettu historiallinen keskusta on liitetty Unescon Maailmanperintöluetteloon. Vanhassa keskustassa upean arkkitehtuurin yksityiskohtien runsaus saakin pään pyörälle – kunhan muistaa katsastaa välillä ylöspäin! Riika on myös tunnettu ihanista kahviloistaan ja monipuolisista ravintoloistaan.

Syksyn tuulten tuivertaessa läheisen Jurmalan pitkät hiekkarannat eivät välttämättä houkuttele, mutta sen lukuisat, terveysvaikutteisesta vedestään tunnetut kylpylät kutsuvat hemmotteluun sisätiloissa. 

Riikaan pääsee matkaamaan Helsingistä, Tampereelta ja Turusta näppärästi suorin lennoin tai vastaavasti autolautalla Tallinnan kautta, josta sinne on vajaan viiden tunnin ajomatka.

Majoitusehdotus Riikaan

Wellton Riverside SPA Hotel ★★★★

Wellton Riverside SPA Hotel Kuva: Ebookers
Wellton Riverside SPA Hotel Kuva: Ebookers

 

Gdańsk, Puola

Gdanskin vanhakaupunki on rauhallinen auringonnousun aikaan. Kuva: Nightman1965 | Dreamstime.com
Gdanskin vanhakaupunki on rauhallinen auringonnousun aikaan. Kuva: Nightman1965 | Dreamstime.com

Puolan pohjoisreunassa, Itämeren rannalla sijaitseva Gdańsk jää helposti kuuluisempien matkakohteiden varjoon. Kulttuurihistoriallisesti rikas, modernia ja rosoa keskenään sekoittava kaupunki on kuitenkin monipuolinen ja erittäin viehättävä vierailukohde kaupunkilomalle.

Gdańsk huokuu keskieurooppalaista tunnelmaa ja suorastaan kutsuu vaeltelemaan pitkin viehättävien kahviloiden ja ravintoloiden reunustamia kävelykatuja ja kurkistamaan söpöille pikkukujille. Turistin kannalta keskeisin alue löytyy Vanhastakaupungista Dlugi Targin eli Pitkä torin ympäristöstä. Sen lähellä sijaitsee myös maailman suurin tiilestä muurattu katedraali, Bazylika Mariacka eli Mariankirkko.

Itämereen laskevan Motlawa-joen rannalla seisoo yksi Gdańskin kuvatuimmista nähtävyyksistä, keskiaikainen Stary Zuraw eli Vanha nosturi. Joen rannalla voi myös tunnelmoida ravintolalaivoissa.

Majoitusehdotus Gdanskiin:

Q Hotel Grand Cru Gdańsk ★★★★

Q Hotel Grand Cru Gdańsk Kuva: Ebookers
Q Hotel Grand Cru Gdańsk Kuva: Ebookers

 

Varsova, Puola

Varsovan värikäs vanhakaupunki. Kuva: Sergii Figurnyi | Dreamstime.com
Varsovan värikäs vanhakaupunki. Kuva: Sergii Figurnyi | Dreamstime.com

Toinen monipuolinen kaupunkikohde Puolassa on vajaan kahden miljoonan asukkaan Varsova, joka seisoo Veiksel-joen rannalla joen molemmin puolin. Toisen maailmansodan aikana mittavia tuhoja kärsinyt Varsova on nykyisin moderni pääkaupunki, jonka Vanhakaupunki on kokonaisvaltaisen jälleenrakennustyön jälkeen julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Vanhankaupungin keskeisimmät nähtävyydet - kuninkaanlinna, linnoituksen barbakaani, Pyhän Johanneksen katedraali ja kaupunginmuseo  - löytyvät kävelymatkan päästä keskustorilta.

Varsovan kaunein ja suurin puisto on presidentin virka-asuntona tunnetun Belwederin palatsin vieressä sijaitseva Łazienkipuisto, josta löytyy muistomerkki muun muassa Varsovassa syntyneelle säveltäjä Frederic Chopinille.

Sotien jälkeen jälleenrakennettu Varsova on historiallisuudestaan huolimatta hyvin moderni kaupunki, jonka uusi keskusta tunnetaan pilvenpiirtäjistään. Uuden keskustan keskeisin maamerkki on Puolan korkein rakennus, 230 metrin korkeuteen nouseva Kulttuurin ja tieteen palatsi, jonka näköalatasanteelta näkee koko Varsovan.

Majoitusehdotus Varsovaan

Metropol Hotel ★★★

Metropol Hotel Kuva: Ebookers
Metropol Hotel Kuva: Ebookers

 

Lontoo, Iso-Britannia

Buckinghamin palatsi kuvattuna St. James's Parkin suunnasta. Kuva: Wei Huang | Dreamstime.com
Buckinghamin palatsi kuvattuna St. James's Parkin suunnasta. Kuva: Wei Huang | Dreamstime.com

Lontoo on täydellinen matkakohde kaiken ikäisille. Se on valtava metropoli, jossa liikkuminen paikasta toiseen on helppoa julkisen liikenteen avulla – mutta kävellen kaupunki näyttää parhaat puolensa. Kävele vaikkapa Buckinghamin palatsilta St. James's Parkin läpi, Westminster Abbeyn ohi Thames-joen rannalle Big Benille ja siitä joen rantaa Tower Bridgelle - pääset ihailemaan todellista Lontoota.

Lontoosta löytyy mielenkiintoisia museoita kuten massiivinen British Museum, upea Natural History Museum, taidemuseot National Gallery ja Tate Modern – sekä tietenkin myös Madame Tussauds -vahakabinetti. Eläinten ystävät voivat viettää päivän London Zoossa, ja West Endin teatterit kutsuvat musikaaleineen iltaisin. Sky Garden puolestaan tarjoaa parhaat näköalat yli koko Lontoon - ja vieläpä ihan ilmaiseksi.

Harry Potter -fanit voivat myös tehdä Lontoosta päiväretken Warner Brosin studiolle , jossa pääsee matkaamaan kirjaimellisesti sisään Tylypahkaan.

Vinkki! Moniin Lontoon nähtävyyksiin voi osaa lipun etukäteen, jolloin säästyy jonottamiselta!

Majoitusehdotus Lontooseen

The Bailey's Hotel London Kensington ★★★★

The Bailey's Hotel London Kensington Kuva: Ebookers
The Bailey's Hotel London Kensington Kuva: Ebookers

 

Milano, Italia

Milanon katedraali eli Duomo di Milano on kaupungin keskeisin maamerkki. Kuva: BiancoBlue | Dreamstime.com
Milanon katedraali eli Duomo di Milano on kaupungin keskeisin maamerkki. Kuva: BiancoBlue | Dreamstime.com

Italian toiseksi suurin kaupunki on maan pohjoisosassa sijaitseva, muodin ja kulttuurin Milano, joka tarjoaa upeaa arkkitehtuuria, taide-elämyksiä, italialaisen keittiön herkkuja ja mainioita shoppailumahdollisuuksia. 

Milano toimii kotina useille historiallisille taideaarteille, joita pääsee ihailemaan esimerkiksi Pinacoteca di Brera -museossa. Kaupungin kuuluisin nähtävyys on Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen, joka sijaitsee Santa Maria delle Grazien kirkossa. Castello Sforzesco -linnassa voi puolestaan tutustua muun muassa Michelangelon veistokseen.

Milanon keskeisin maamerkki on tuomiokirkko Duomo, joka on koko Italian suurin katedraali. Duomon katolla sijaitsevalta näköalatasanteelta on upea näkymä yli kaupungin.

Majoitusehdotus Milanoon

Hotel Tocq ★★★★

Hotel Tocq Kuva: Ebookers
Hotel Tocq Kuva: Ebookers

 

Teksti: Helinä Laajalahti

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.