Syyslomalla tankataan energiaa talven varalle. Kuva: © Darya Petrenko | Dreamstime.com
Syyslomalla tankataan energiaa talven varalle. Kuva: © Darya Petrenko | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

10 + 1 vinkkiä: Minne matkustaa syyslomalla

Lokakuun lopulle sijoittuvat koulujen syyslomat ovat hengähdyshetki arjesta monelle perheelliselle. Syyslomakohteita löytyy läheltä ja kaukaa. Tulevan talven pimeyttä ja kylmyyttä odotellessa moni suuntaa syyslomalla etelään.

Koulujen syyslomat sijoittuvat yleensä lokakuun lopulle viikoille 42 ja 43. Viikko, tai parhaassa tapauksessa hieman venytetty viikko, tarjoaa mahdollisuuden rentoutua syksyn aherruksesta ja valmistautua tulevaan talveen vaikkapa tankkaamalla aurinkoenergiaa etelän lomakohteissa.

Moni suuntaakin syyslomalla lämpimään etelään, mutta myös kaupungeista löytyy mukavia syyslomakohteita.

Tässä 11 vinkkiä syyslomamatkan kohteeksi:

1. Thaimaa ja Kambodza

Suomalaisten kestosuosikki Thaimaa tarjoaa takuuvarmaa aurinkoa lokakuussakin. Pääkaupunki Bangkok ja ihastuttavat rantakohteet uimarantoineen ja golfkenttineen ovat täynnä tekemistä koko perheelle, eikä kenenkään tarvitse nähdä nälkää ravintoloiden herkullisissa ruokapöydissä.

Kaakkois-Aasian matkaan voi lisätä ripauksen eksotiikkaa vierailemalla Thaimaan itänaapurissa Kambodzassa, jonne esimerkiksi Bangkokista on vain näppärä, noin tunnin mittainen lentomatka. Historiallinen Kambodza tarjoaa yhden maailman upeimmista temppelialueista, Unescon maailmanperintökohteeksi valitun Siem Reapin kaupungin vieressä sijaitsevan, upean Angkor Watin, jonka jokainen temppeli on erilainen. Alueelle voi tehdä koko perhettä kiinnostavan, trooppisen seikkailun.

Lokakuun loppupuoli on Kaakkois-Aasiassa sadekauden loppua, minkä vuoksi sadekuurot ovat yleisiä.

Angkor Wat auringon noustessa. Kuva: © Juliengrondin | Dreamstime.com
Angkor Wat auringon noustessa. Kuva: © Juliengrondin | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Kiehtova, salaperäinen Kambozda

10 vinkkiä: Lasten kanssa Thaimaassa

2. Madrid

Espanjan pääkaupunki Madrid jää Espanjan matkaa suunnitellessa helposti Kanarian, Aurinkorannikon ja Barcelonan varjoon. Madrid on kuitenkin kaunis ja helposti lähestyttävä kaupunki. Lokakuussa kesän kuumuus on jo helpottanut, mutta vastaavasti talven viileys antaa vielä odottaa itseään. Sateenvarjo kannattaa kuitenkin ottaa mukaansa, sillä syyssateet saattavat yllättää.

Suurkaupunki Madridissa on valtavasti nähtävää ja koettavaa koko perheelle, minkä lisäksi kaupungista on helppo tehdä retkiä ympäristöön, jossa historialliset linnoitukset ja roomalaisaikaiset rakennelmat kutsuvat tutkimaan. Espanjan ruokakulttuuri tapaksineen ja churroineen sulattaa jokaisen sydämen, minkä lisäksi kaupungissa on erinomaiset mahdollisuudet shoppailuun.

Kuva: © Rudi1976 | Dreamstime.com
Kuva: © Rudi1976 | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Maistuva Madrid ei jätä kylmäksi

3. Pariisi

Pariisi on yksi maailman suosituimmista kaupungeista ja Ranskan pääkaupunki onkin hyvä matkakohde mihin vuodenaikaan tahansa. Lokakuussa illat pimenevät ja valon kaupunki pääsee täyteen loistoonsa. Turistilaumatkin ovat harventuneet, minkä antaa matkailijalle tilaa tutustua hurmaavaan kaupunkiin rauhassa. Jopa Eiffel-tornin kuuluisat jonot ovat maltillisemman mittaisia, eikä lapsiperheiden suosikissa Disneylandissa ole samanlaista tukalan kuumaa jonotusta tiedossa kuin kesäkuukausina.

Seine-joen ranta tarjoaa mahdollisuuden romanttisille kävelyille ja jännitystä kaipaaville pientä seikkailua tarjoavat puolestaan maanalaiset katakombit. Pariisiin voi tehdä helposti muutaman päivän mittaisen syyslomamatkan, sillä kaupungin sujuva liikenne ja hyvät kävelyreitit takaavat sen, että jo viikonlopun aikana ehtii nähdä keskeisimmät nähtävyydet.

Valon kaupunki Pariisi. Kuva: © Worakan Thaomor | Dreamstime.com
Valon kaupunki Pariisi. Kuva: © Worakan Thaomor | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Pariisin pakolliset

4. Soul, Etelä-Korea

Aasian eksotiikkaa kaipaaville Etelä-Korean pääkaupunki Soul on kiehtovan monipuolinen matkakohde, joka on turvallinen kohde myös lapsiperheille. Lisäksi Souliin pääsee nykyisin Suomesta suorilla Finnairin lennoilla. Suurkaupungin sykkivä sydän on koristeltu pilvenpiirtäjillä ja elektroniikalla, mutta moderni arkkitehtuuri yhdistyy saumattomasti luontoon, joten jo pelkästään kaupungin kiertäminen kävellen on vaivan arvoista. Julkinen liikenne on täsmällistä ja selkeää, joten kokemattomampikin matkailija pärjää kaupungissa hyvin.

Lukuisat temppelit ja galleriat houkuttelevat historian ja taiteen ystäviä. Soul on myös shoppailijan taivas, joka ei nuku koskaan. Kaupungista löytyy modernien ostoskeskusten lisäksi lukuisia yömarketteja. Lokakuusta huolimatta kylmä ei tule, sillä päivisin lämpötila liikkuu +15 C asteen tuntumassa.

Gyeongbokgungin palatsi Soulissa. Kuva: © Tawatchai Prakobkit | Dreamstime.com
Gyeongbokgungin palatsi Soulissa. Kuva: © Tawatchai Prakobkit | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Turvallinen, moderni, historiallinen - Soul

5. Kanariansaaret

Kanariansaaret ovat suomalaisille tuttu ja rakas matkakohde, joka syyslomakohteena on yksi suosituimmista. Lämpöä ja aurinkoa riittää vielä lokakuussakin, minkä vuoksi saaret pitävät pintansa vuodesta toiseen etenkin perhematkojen kohteena.

Kanariansaaret ovat kuitenkin mainettaan parempia. Perinteiseen täysihoitoon uima-altaineen voi yhdistää kiehtovia luontoretkiä lähiympäristöön, joka jokaisella saarella on omanlaisensa. Monipuolisella Teneriffalla sijaitsee Espanjan korkein vuori, tulivuori Teide, jolle koko perheen seikkailu on jännittävää vaihtelua rantaelämälle. Gran Canarialla ihastuttavat kuuluisat hiekkadyynit, karun kauniilla Lanzarotella hiekkarannan voi vaihtaa patikointiin laavakallioilla ja -luolissa, Fuerteventuralla puolestaan voi nauttia raikkaasta merituulesta, hiekkadyyneistä ja tuliperäisestä aavikkomaisemasta.

Suositusta Teneriffasta saa uudenlaisen käsityksen vierailemalla tulivuori Teidellä. Kuva: © Elenatur | Dreamstime.com
Suositusta Teneriffasta saa uudenlaisen käsityksen vierailemalla tulivuori Teidellä. Kuva: © Elenatur | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Hiekkadyynien Fuerteventura

10 vinkkiä: Aktiivisempi Gran Canaria

10 vinkkiä: Karun kaunis Lanzarote

10 vinkkiä: Monipuolinen Teneriffa

6. Lontoo

Pariisin tapaan myös Lontoo on kaupunki, jossa vierailu mihin vuodenaikaan tahansa on mukavaa. Se on mainio syysloman matkakohde etenkin hieman isompien lasten kanssa, sillä valtava suurkaupunki voi helposti väsyttää perheen pienimmät matkaajat. Erinomaisesti toimiva julkinen liikenne kuitenkin auttaa silloin, kun omat jalat väsähtävät. Aina ei kuitenkaan tarvitse laskeutua maan alle metroon, sillä kaksikerroksisen bussin yläkerrasta Lontookin avautuu uudella tavalla.

Lontoo tarjoaa valtavan määrän nähtävää kaikenikäisille. Ilmaiset museot, kuten British Museum ja National History Museum, ovat mielenkiintoisia vierailukohteita etenkin sadepäivänä. Harry Potter -faneille tarjolla on puolestaan herkkua studiokierroksen muodossa, missä pääsee tutustumaan rakastettujen elokuvien maailmaan ja upeisiin lavasteisiin.

Lontoossa on paljon hauskaa näkemistä Harry Potter -faneille. Kuva: © Cowardlion | Dreamstime.com
Lontoossa on paljon hauskaa näkemistä Harry Potter -faneille. Kuva: © Cowardlion | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Superkaupunki Lontoo

10 vinkkiä: Lontoo - kulttuuria ja historiaa

7. Budapest

Unkarin pääkaupunki Budapest on jakautunut Tonava-joen molemmille puolin. Kaupunki on matkaajalle historiallinen aarreaitta, jonka aurinkoinen sää mahdollistaa miellyttävän kaupunkiloman kaikkina vuodenaikoina. Kauniissa joenrannassa käyskentely, upeat rakennukset ympärillä ja joen yli vievät sillat tarjoavat mahdollisuuden niin arkkitehtuurin ihasteluun kuin romanttiseen kaupunkimatkaan.

Budapestissa on pitkät kylpyläperinteet, sillä kaupungin alueella sijaitsee runsaasti kuumia lähteitä, joiden vedellä väitetään olevan terveysvaikutuksia. Esimerkiksi yhdessä koko Euroopan suurimmista kylpylöistä, Széchenyissä, voi uida ulkoaltaissa ympäri vuoden, mikä mahdollistaa lämpimässä vedessä pulikoinnin myös syyslomalla.

Széchenyin kylpylä Budapestissa. Kuva: © Izabela 23 | Dreamstime.com
Széchenyin kylpylä Budapestissa. Kuva: © Izabela 23 | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Unohtumaton Budapest

8. Kreikan saaret

Kanarian ohella Kreikan suloiset saaret pitävät pintansa suomalaisten suosikkikohteina. Syysloman matkakohteina ne tarjoavat takuuvarmaa aurinkoa ja kotimaata huomattavasti lämpimämpää säätä. Rantaloma onnistuu Kreikan saarilla vielä lokakuussakin.

Lapsiperheiden suosiossa ovat etenkin Kreeta ja Rodos, jotka ovat turvallisia mutta myös monipuolisia matkakohteita, joiden tuttuutta ei kannata ylenkatsoa. Rennon rantaloman ohella niillä pääsee tutustumaan paikalliseen historiaan ja luontoon, patikoimaan kukkuloilla ja nautiskelemaan kreikkalaisesta ruoasta. Vähemmän turisteja löytyy vastaavasti Korfun tai vaikkapa Kefalonian saarilta. Santorini on puolestaan enemmän aikuiseen makuun suunnattu matkakohde.

Rodos. Kuva: © Freesurf69 | Dreamstime.com
Rodos. Kuva: © Freesurf69 | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Kreikan saaret houkuttelevat vuosi toisensa jälkeen

Lisää Kreikan saarista kertovia artikkeleitamme löydät täältä >

9. Malta

Pikkuruinen Malta keskellä Välimerta on kiehtova sekoitus uutta ja vanhaa. Afrikan ja Euroopan välissä sijaitsevan Maltan historia ulottuu tuhansien vuosien taakse ja kulttuurissa sekoittuvat niin välimerelliset, arabialaiset kuin englantilaisetkin vivahteet.

Game of Thronesinkin kuvauspaikkana toimineelta Maltalta löytyy maailmanperintökohteita, keskiaikaisia nähtävyyksiä sekä tietenkin upean turkoosinväristä vettä reunustavia hiekkarantoja. Aktiivisille matkaajille tarjolla on mahdollisuuksia esimerkiksi kiipeilyyn, ratsastukseen ja golfiin, joiden lisäksi myös pyöräily ja patikointi ovat suosittuja.

Kuuluisa Popeye-kylä Maltalla. Kuva: © Zoltan Gabor | Dreamstime.com
Kuuluisa Popeye-kylä Maltalla. Kuva: © Zoltan Gabor | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Aurinkoinen ja monipuolinen Malta

10. Viro

Suomalaisille tuttu Viro pitää pintansa helppona syysmatkakohteena, jonne voi piipahtaa niin päivämatkalla kuin pidemmälläkin lomalla. Syyslomaa ajatellen Virossa kutsuvat lukuisat kylpylät, joissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Koko perheelle sopiva vesipuisto Atlantis H2O Aquapark löytyy Tallinnan kupeesta Viimsistä, jossa tarjolla on niin vesiliukumäkiä kuin perinteisempiäkin kylpyläpalveluita hoitoineen. Kylpyläkaupunki Pärnusta löytyy niin ikään perheille sopiva vesipuisto Tervise Paradiis.

Tallinnan vanha kaupunki hurmaa kerta toisensa jälkeen. Kuva: © Natallia Khlapushyna | Dreamstime.com
Tallinnan vanha kaupunki hurmaa kerta toisensa jälkeen. Kuva: © Natallia Khlapushyna | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Tallinna - trendikkäästä rosoisuudesta luontoretkiin

10 vinkkiä: Tallinnaa ristiin rastiin

Bonus: Yhdysvallat

Mikäli syyslomaa on mahdollista venyttää lokakuun loppuun, on Yhdysvallat oiva matkakohde lapsiperheille. Halloween-juhlia ei vietetä missään muualla maailmassa samalla tavoin kuin Yhdysvalloissa, minkä vuoksi kurpitsajuhlan aika on mielenkiintoinen kokemus. Halloweenin aikaan etenkin kaupunkien ulkopuolella on kiinnostavaa käydä kurpitsatarhoilla, joista moni päivittyy juhlan ajaksi lähes huvipuistomaiseksi heinäpaaleista rakennettuine labyrintteineen ja pomppulinnoineen.

Lapsiperheille etenkin Floridassa sijaitseva Miami ja Orlando tarjoavat monipuolisesti tekemistä. Isommat lapset puolestaan viihtyvät esimerkiksi New Yorkin vilinässä.

Kuva: © Romrodinka | Dreamstime.com
Kuva: © Romrodinka | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Tv:stä tuttu Miami ympäristöineen

10 vinkkiä: New York, New York

10 vinkkiä: Hollywood ja Los Angeles - viihdettä ja glamouria

10 vinkkiä: Boheemi ja monipuolinen San Francisco

Lue myös:

10 vinkkiä: Minne matkustaa lokakuussa

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.