10 vinkkiä: Riika ja Jurmala

Latvian kaunis pääkaupunki Itämeren rannalla, Daugavan eli Väinäjoen suulla, on Baltian suurin kaupunki. Riikaa kutsutaan myös Baltian Pariisiksi tai Baltian Prahaksi ehkäpä juuri kauniiden rakennusten, viehättävien puistojen, upeiden aukioiden ja monikulttuurisen ilmapiirinsä vuoksi.

Vanhan Kaupungin tärkeimmät rakennukset, kuten Mustapäiden talo Raatihuoneentorilla, on entisöity toisen maailmansodan tuhojen jälkeen entiseen loistoonsa. Vaikka samalle aukiolle mahtuu myös uudenaikaisia lasirakennuksia, on siellä mukava levähtää terassiravintolassa ja aistia entisaikojen havinaa.

Erilaisiin tunnelmiin pääsee kävelyllä arkkitehtuurisesti mielenkiintoisella vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsevalla suurella jugendtalojen alueella. Se on yksi suurimpia jugendtalojen keskittymiä maailmassa. Ja oma erikoinen viehätyksensä on laitakaupungin ränsistyneessä neuvostotyylissäkin, jonne voi hurauttaa raitovaunulla.

Riika on ollut jo keskiajalla vilkas hansakaupunki. Kaupunki on maansa mukana ollut myös useasti miehitettynä eri tahojen toimesta. Värikkään ja surullisenkin historiansa vuoksi, kaupungissa on edelleen hyvin kansainvälinen tunnelma. Toisaalta kyseessä on aito eurooppalainen kaupunki, mutta toisaalta latvialaiset ovat edelleen vähemmistönä omassa kaupungissaan. Yli puolet asukkaista on vierasmaalaisia ja heistä reilusti suurin osa on venäläisiä. Idän vaikutus näkyykin kaikkialla.

Vain puolen tunnin matkan päässä keskustasta sijaitsee upea vaaleahiekkainen ranta ja pitsihuviloiden täyttämä kaunis pieni kylpyläkaupunki Jurmala. Lyhyeenkin kaupunkilomaan on helppo yhdistää vähintään päiväretki rantalomalle. Pitkällä rannalla kelpaa ottaa aurinkoa ja pulahtaa välillä meren viilentäviin aaltoihin. On myös hauskaa seurata paikallisten rantaelämää. Aina yhtä tyylikkäät riiattaret kulkevat usein rannallakin korkokengissään.

10 vinkkiä Riikaan ja Jurmalaan

1) Vanhan Kaupungin kahvilat ja ravintolat

Vanhan Kaupungin kahvilat ja ravintolatVanhan Kaupungin kahvilat ja ravintolat

Monikulttuurisuudesta johtuen Riiasta löytyy monenlaisia ravintoloita ja useimmiten niiden ruoka on edullista ja herkullista. Etenkin vanhan kaupungin miljöö on kaunis ja tunnelmallinen. Siellä ravintolaruuasta maksaa mielellään muutaman latin enemmän verrattuna kauempana keskustasta sijaitseviin ravintoloihin.

Vanhan Kaupungin aukioille pystytetään kesäisin terasseja ja kapeiden kujien viehättävissä kahviloissa voi piipahtaa kahvilla tai maistella viinejä asiantuntijan opastuksella. Riiassa on myös paljon taidetta, museoita ja putiikkeja yhdistettynä ravintolatoimintaan. Lounaalla tai kahvin lomassa voi siis usein tehdä myös ostoksia ja tutustua kulttuuriin.

2) Keskustori

KeskustoriKeskustori

Keskustori on paikallisten ykkösostoskohde. Sinne lähdetään ostamaan tuoreita vihanneksia, kalaa, lihaa, eksoottisia hedelmiä, juustoja, kukkia ja mitä ikinä arjen tai juhlan ruokapöytään tarvitaankaan. Myynnissä on myös paljon paikallisia herkkuja kuten savustettuja kaloja, leivonnaisia, hunajaa ja paikallista leipää. Niitä kannattaa turistinkin maistella. Keskustorilla käy päivittäin jopa 100.000 ihmistä. Tunnelma on siis taattu ja käsilaukuista sekä lompakoista kannattaa pitää hyvää huolta.

Linja-autoaseman ja rautatieaseman lähellä sijaitsevalta Keskustorilta voi ostaa myös vaatteita, kenkiä, paikallisia käsitöitä, leluja, cd-levyjä ja monenlaista rihkamaa. Riian keskustori on Itä-Euroopan suurimpia. Se toimii vanhoissa Saksasta tuoduissa valtavissa ilmalaiva-hangaareissa. Toiminta on laajentunut myös laajalle alueelle hangaarien ulkopuolelle.

3) Bastejkalns Puisto

Bastejkalns PuistoBastejkalns Puisto

Kuuluisan Vapauden Muistomerkin vierestä alkaa kaunis Bastejkalns Puisto. Se on rakennettu kaupungin kanaalin molemmin puolin. Kanaalin yli kulkee useita kauniita siltoja, joihin on kiinnitetty tuhansia rakkauden lukkoja.

Latvialaisen perinteen mukaan yhteinen onni rakastuneen parin välille voidaan taata, kun pariskunta kiinnittää sillankaiteeseen yhdessä lukon, johon heidän nimensä on kirjoitettu. Avain heitetään veteen, ja ikuinen rakkaus on symbolisesti sinetöity.

Puistossa on paljon kauniita istutuksia, suihkulähteitä ja pieniä puroja. Kanaalia pitkin pääsee polkemaan polkuveneellä, joita voi vuokrata paikanpäältä.

4) Konsertti Riian Tuomiokirkossa ja visiitti Pietarinkirkon näköalatasanteella

Riian TuomiokirkkoRiian Tuomiokirkko

Doma Baznica ja Sv Petera Bazniica

Riian Tuomiokirkon rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1211. Kirkkoa on korjailtu ja rakennettu uudelleen useasti vuosisatojen saatossa. Nykyään se onkin mielenkiintoinen yhdistelmä erilaisia arkkitehtuurisia vaikutteita. Erityisen kauniita ovat ikkunoiden upeat lasimaalaukset 1800-luvun loppupuolelta.

Kirkko on muutenkin vaikuttava sisältä. Siellä järjestetään usein maksullisia konsertteja, joissa käytetään historiallisia aikoinaan maailman suurimpia urkuja säestykseen. Akustiikka korkeassa rakennuksessa on erinomainen, joten konsertti on nautittava elämys, kunhan muistaa ottaa kesälläkin pitkähihaisen paidan päälle.

Vanhassa Kaupungissa on useampiakin hienoja kirkkoja. Yksi niistä on keskiaikainen Pietarinkirkko. Se on valmistumisensa jälkeen tuhoutunut useasti. Viimeisin uudelleenrakentaminen saatettiin päätökseen toisen maailmansodan tuhojen jälkeen 1970-luvulla. Tarina kertoo, että kun kirkon valmistuneesta tornista pudottaa viinilasin, näkee sirpaleiden määrästä kuinka kauan torni pysyy pystyssä. Mitä enemmän sirpaleita sitä parempi. 1700-luvulla lasi putosi epähuomiossa ohi ajaneen hevoskärryn heinäkuormaan ja halkesi kaikkien kauhuksi vain keskeltä kahtia. Nyt kirkon tulevaisuus näyttää paljon paremmalta, sillä 1970-luvulla uudesta tornista pudotettu lasi särkyi tuhansiksi ellei miljooniksi lasihiukkasiksi.

Pietarinkirkon torniin kannattaa hurauttaa hissillä pientä pääsymaksua vastaan. Ylhäällä sijaitsevalta näköalatasanteelta on mukavaa ihailla kaunista kaupunkia. Lisäksi lintuperspektiivi auttaa hahmottamaan välimatkoja eri nähtävyyksien välillä. Pietarinkirkon vieressä voi käydä ihastelemassa keskiaikaista tunnelmaa Luostaripihalla.

Latviassa kirkkojen torneissa komeilee ristien sijaan kukon muotoiset tuuliviirit. Ne ovat aikoinaan olleet käytännöllinen apu merenkävijöille näyttäessään tuulen suunnan. Kukkojen uskotaan myös suojelevan kaupunkia kaikelta pahalta.

5) Art Nouveau- eli Jugend-kaupunginosa

Art Nouveau- eli Jugend-kaupunginosaArt Nouveau- eli Jugend-kaupunginosa

Riiassa on yksi maailman suurimmista yhtenäisistä jugend-talojen keskittymistä. Alue sijaitsee Vanhan Kaupungin lähellä Alberta-kadun molemmilla puolilla. Myös Vanhasta Kaupungista löytyy Jugend-tyylin helmiä, kuten kissatalo, jonka katolla komeilee kaksi mustaa kissapatsasta. Art Nouveau -tyylisuunta kehittyi 1800- ja 1900- lukujen taitteessa Euroopassa. Se kattoi paljon muutakin kuin arkkitehtuurin. Asiaan voi perehtyä paremmin Alberta-kadulta löytyvässä Jugend-museossa.

Art Nouveau alueella Riiassa voisi kävellä vaikka kuinka kauan ihastellen mielettömän hienoja yksityiskohtia ja erilaisia hahmoja rakennuksissa. Alueella on yli 800 rakennusta, joten katseltavaa riittää. Kuin ihmeen kaupalla talot säilyvät lähes vahingoittumattomina toisen maailmansodan pommituksissa.

6) Jurmala Beach

Jurmala BeachJurmala Beach

Junalla pääsee Riian rautatieasemalta puolessa tunnissa upealle Jurmalan hiekkarannalle. Kannattaa jäädä pois Majori pysäkillä. Siitä on vain lyhyt kävelymatka rannalle. Jurmalan hiekkaranta on lähes 30 kilometriä pitkä ja siellä on hyvät palvelut. Uimaan on helppo mennä sillä pääsääntöisesti ranta on pitkään matala.

Männyntuoksuista meri-ilmaa pidetään suorastaan terveysvaikutteisena. Usein näkee myös ihmisiä kaivautuneena rantahiekkaan. Vain pää ja sydämen alue jätetään peittämättä. Kuuma hiekkakylpy rannan vaaleassa kvartsihiekassa parantaa aineenvaihduntaa ja lievittää kipuja. Kannattaa kokeilla. Jurmalan rantahiekalla on mukavaa käydä kävelemässä myös varsinaisen rantasesongin ulkopuolella. Merituuli raikastaa ajatuksetkin ja mieli lepää kauniissa maisemissa.

Kesäaikaan Jurmalaan pääsee Riian keskustasta myös jokilaivalla. New Way -laiva lähtee läheltä Akmens tilts -siltaa Tuomiokirkon vastakkaiselta puolelta jokea. Matka Jurmalaan kestää laivalla kaksi ja puoli tuntia.

7) Jurmalan Kylpyläkaupunki

Jurmalan KylpyläkaupunkiJurmalan Kylpyläkaupunki

Jurmalassa on muutakin koettavaa kuin hieno hiekkaranta. Katse kiinnittyy kauniisiin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa rakennettuihin puurakenteisiin pitsihuviloihin, joita kunnostetaan jatkuvasti lisää entiseen loistoonsa. Kaupungin kylpyläperinteet ulottuvat aina 1800-luvun alkupuolelle asti. Useat nykyäänkin käytössä olevat hoitomuodot on kehitetty yli 150 vuotta sitten.

Nykyään monet kylpylöistä ovat moderneja ja niiden altaissa virtaa terveysvaikutteinen mineraalivesi. Terveyttään voi vaalia lisäksi kuuluisilla turve- ja järvimutakylvyillä. Niiden sanotaan mm. lieventävän stressioireita.

Kylpylät tarjoavat myös esim. vesiliikuntaa, ilmahoitoja ja hierontaa. Bisnesihmiset ovat löytäneet helpotusta erityisesti heille suunnatuista stressiä ehkäisevistä kursseista.

8) Latvian Kansantieteellinen Ulkomuseo

Latvian Kansantieteellinen UlkomuseoLatvian Kansantieteellinen Ulkomuseo

Bussit 1, 19 ja 28 Brivdabas Muzejs-pysäkki

Juglav-järven rannalla kauniilla mäntymetsäisellä alueella noin 13 kilometrin päässä Riian keskustasta sijaitsee Latvian hienosti tehty ja valtavan kokoinen Ulkomuseo. Siellä voi viettää aikaa luonnon helmassa ja tutustua latvialaiseen elämään aina 1600-luvulta alkaen.

Ulkomuseossa selviää kuinka tärkeä rooli kalastajilla on ollut sen ajan elämässä. Tutuksi tulee myös kaikenlainen käsityöläisyys. Pääsepä alueella kokeilemaan itsekin halutessaan vaikka keramiikkaruukun tekemistä.

Usein tarjolla on myös perinteisiä tanssi- ja musiikkiesityksiä. Alueella on yhteensä 120 vanhaa rakennusta, jotka on sisustettu eri puolilta Latviaa tuoduilla vanhoilla esineillä. Asuintalojen lisäksi tutustumaan pääsee vanhoihin puukirkkoihin ja tuulimyllyihin. Lounastaa voi alueen kahvilassa, jossa on tarjolla myös perinneruokia.

9) Miehitysmuseo

MiehitysmuseoMiehitysmuseo

Latvian Miehitysmuseo Riian Vanhassa Kaupungissa puhuttelee ja saa varmasti ajattelemaan. Jokaisen Riiassa kävijän tulisi vierailla tässä museossa. Se toimii järkyttävällä tavalla silmien aukaisijana ja museokierroksen jälkeen on entistä helpompi arvostaa omaa elämäänsä, jonka on saanut elää itsenäisessä Suomessa.

Näyttely kertoo karusti pitkästä miehitysajasta. Maa oli ensin Neuvostoliiton vallan alla vuodesta 1940. Toisen Maailmansodan aikaan valta siirtyi hirmuhallitsija Hitlerin Natsi-saksalle ja sodan jälkeen vielä uudelleen Neuvostoliitolle. Latvia itsenäistyi vuonna 1991. Miehitysvuodet koettelivat latvialaisia monin tavoin. Museossa pääsee esimerkiksi konkreettisesti tutustumaan Neuvostoliiton vankileirien olosuhteisiin. Leireille lähetettiin yli 100.000 latvialaista. Näytillä on myös runsaasti valokuvia ja asiakirjoja.

Erityisen mieleenpainuva on kuva Riian Vanhasta Kaupungista toisen maailmansodan pommitusten jälkeen. Tietoa on niin paljon, ettei sitä kaikkea pysty käsittelemään yhden käyntikerran aikana. Jo itse rakennus herättää huomiota ja ajatuksia. Se on ruma neuvostotyylinen laatikko, joka sijaitsee aivan Raatihuoneentorin kupeessa Riian kauneimpien rakennusten vieressä.

Sisäänpääsy museoon on maksuton, mutta vapaaehtoista maksua suositellaan, jotta museota saadaan ylläpidettyä.

10) Lido Recreation Centre

Lido Recreation CentreLido Recreation Centre

Raitiovaunut 3, 7 ja 9 Atputas Centrs Lido –pysäkki

Lido on latvialainen itsepalveluravintolaketju, jossa paikalliset käyvät paljon syömässä. Ravintoloita on ympäri Riikaa ja osa niistä on pieniä kahviloita. Pääpaikka eli Lido Recreation Centre sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta. Sinne kannattaa mennä etenkin viikonloppuna, jolloin paikka on täynnä paikallisia ja tunnelma sen mukainen.

Rakennus on hieno kolmikerroksinen hirsitalo vankalla kiviperustuksella. Ruokaa voi kerätä tarjottimelle valtavasta valikoimasta ja käydä sitten maksamassa kassalla. Ravintolassa on myös oma panimo. Talon ulkopuolella levittäytyy laaja lasten huvittelukeskus ja tanssilava.

Talvella pihaan jäädytetään luistelukenttä ja joulunaikaan suuri joulukuusi luo tunnelmaa. Usein tarjolla on myös elävää musiikkia ja hieno vanhan ajan tunnelmaa henkivä miljöö viihdyttää aina.

Miksi mennä Riikaan ja Jurmalaan?

Riikaan on hyvät kulkuyhteydet. Lyhyelläkin lomalla ehtii monenlaista. Kaupungissa on hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon historiallisesti mielenkiintoisia rakennuksia. Hintataso on edelleen edullinen Suomeen verrattuna. Vanhassa kaupungissa on paljon tunnelmallisia ja kansainvälisiä ravintoloita.

Kaupunkilomaan on helppo yhdistää ranta- ja / tai kylpyläloma. Kaupunki on tarpeeksi pieni, jotta siellä on helppo liikkua, mutta tarpeeksi suuri kansainväliseen tunnelmaan ja hienoihin nähtävyyksiin.

Milloin mennä Riikaan ja Jurmalaan?

Parhaimmillaan tai ainakin suosituimmillaan Riika on keväällä ja kesällä. Silloin ilma on usein miellyttävän lämmin, mutta keskikesälläkään ei ole liian kuuma. Syksyllä ja talvella on kylmä kostean merituulen vuoksi.

Toisaalta, jos pukeutuu hyvin ja arvostaa sitä, että nähtävyyksiä pääsee katselemaan ilman valtavia turistimassoja, on kaupunki etenkin joulun aikaan todella tunnelmallinen. Kesällä Jurmalan rannoilla otetaan aurinkoa ja uidaan tiiviissä tunnelmassa. Talvella sinne voi mennä kävelemään ja rauhoittumaan.

Lue myös: 10 vinkkiä: Riika lapsiperheille

Lue myös: Viisi syytä miksi Latvia on mahtava matkakohde

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteista: Riika | Jurmala


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Lisää valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.