Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Jos elokuu tuntuu liian kuumalta, viileämpiä maisemia löytyy esimerkiksi Huippuvuorilta
Jos elokuu tuntuu liian kuumalta, viileämpiä maisemia löytyy esimerkiksi Huippuvuorilta
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

Perinteisesti eurooppalaisten lomakuukautena tunnettu elokuu tarkoittaa ruuhkaisia pääkaupunkeja, kuumaa asfalttia ja korkeita hintoja. On kuitenkin myös muita mahdollisuuksia viettää elokuista lomaa ennen arkeen paluuta.

Etenkin Etelä-Euroopassa elokuu on paikallisten lomien vuoksi ruuhkainen, minkä vuoksi elämyksiä kannattaakin katsella myös muualta. Pohjoisessa on vielä kesä, eivätkä syksyn sateet pilaa lomamatkaa. Matkakohteita kannattaa katsella myös hikisten suurkaupunkien ulkopuolelta. Pienellä suunnittelulla elokuisesta lomasta voi kuitenkin nauttia kohteessa kuin kohteessa.

10 vinkkiä elokuun lomamatkaan:

1. Portugali

Elokuu on portugalilaisten oma lomakuukausi, joten rantakohteet ovat helposti ruuhkaisia. Tästä huolimatta Portugalista on moneksi, sillä hyvin suunniteltu loma voi parhaimmillaan olla yhdistelmä ranta- ja kaupunkilomaa. Pääkaupunki Lissabon huokuu historiaa, ja sen kaduilta löytyy paljon sekä shoppailun ystäville että museoita rakastaville. Kaupunki on sekoitus rytmejä ja ihastuttavia pieniä kortteleita, rentoa menoa ja hyvää ruokaa. Kaupunkikierroksen voi tehdä vaikka raitiovaunulla. Unescon suojelema Sintran kaupunki on sekin junamatkan päässä.

Elokuussa musiikkiin ja taiteeseen keskittynyt Boom Festival järjestetään järven rannalla lähellä Idanha-a-Novaa, joka sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Lissabonista koilliseen. Paikan päälle pääsee myös bussilla ja junalla. Festivaali on tunnettu ekologisuudestaan sekä monikulttuurisista teemoistaan.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: Lissabon 

10 vinkkiä: Monipuolinen Portugali 

2. San Sebastian, Espanja

Baskimaan kulinaristinen pääkaupunki San Sebastian sijaitsee lähellä Ranskan rajaa. Se on hyvin suosittu paikallisten keskuudessa, ja on tunnelmaltaan kansainvälinen ja nuorekas. Kaupunkiin kannattaa suunnata paitsi hyvien rantojen ja vesiurheilumahdollisuuksien, myös hyvän ruoan vuoksi. Kaupungissa on useita Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita, mutta makuja ja hintoja löytyy jokaiseen makuun. Kalorit voi kuluttaa vaikka pyöräilemällä, tai kapuamalla rannalla sijaitseva Urgull-vuoren huipulle.

Elokuun puolivälissä kaupungissa vietetään Aste Nagusia -festivaalia (Semana Grande espanjaksi) ja kadut täyttyvät tapahtumista. Festivaalit alkavat aina lauantaina ja kestävät viikon. Luvassa on ilotulituksia, konsertteja ja tanssia.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

Lue myös: 10 vinkkiä: San Sebastian 

3. Chicago, Yhdysvallat

Elokuussa Chicagon kesä on parhaimmillaan. Kaupunki on täynnä nähtävää kuten Millenium Park, legendaarinen Wrigley Field sekä huikeat pilvenpiirtäjät. Miljoonakaupunki on täydellinen yhdistelmä kulttuuria ja shoppailua. Se on tunnettu paitsi rakkaudestaan baseballiin, myös rikkaasta musiikkitarjonnastaan, kuuluisasta arkkitehtuurista ja unohtumattomista ruokaelämyksistä.

Chicagossa on useita hienoja rantoja. Matkailijan kannattaa suunnata viilentymään esimerkiksi Oakwood Beachille, jossa järjestetään myös konsertteja, Montrose Beachille, jossa on ilmainen wifi ja aurinkovarjoja, tai hurmaavan puutarhan yhteydessä olevalle Rainbow Beach and Parkille.

Kesä on Chicagossa musiikin aikaa. Lollapalooza Grant Parkissa tanssittaa ja viihdyttää juhlijoita rockin ja popin tahdissa yleensä elokuun alussa. Pitchfork Music Festival tarjoaa kolmipäiväisen elämyksen, ja mukana ovat yleensä kuumimmat indie-bändit sekä värikästä festarikansaa.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

Lue myös: 10 vinkkiä: Chicago 

4. Vancouver, Kanada

Sijainnistaan johtuen Vancouverissa kesä on enemmänkin lempeä kuin helteisen kuuma. Kaupunkia ympäröivät vuoret ja erinomaiset kansallispuistot, ja meri tarjoaa monia mahdollisuuksia tutustua ympäröivään alueeseen. Monikulttuurinen Vancouver on tunnettu herkullisista kalaruuista ja erinomaisista ravintoloista sekä monipuolisista harrastusmahdollisuuksista. Vancouverissa on mahdollista mm. meloa, vaeltaa, pyöräillä, kiipeillä tai uida.

Vieraile Chinatownissa ja kävele illalla tunnelmallista rantabulevardia pitkin. Vietä päivä esimerkiksi Vancouver Art Galleryssa, eksoottisten kasvien täyttämässä Bloedel-puutarhassa tai suositussa Science Worldissa, jossa voi tutustua kädestä pitäen tieteen ihmeellisyyksiin. Piknik-tarvikkeet voit hankkia Granville Islandin Public Marketilta, torilta, joka on täynnä juustoja, mereneläviä ja leivonnaisia. Vancouverista on helppo suunnata myös Capilano Suspension Bridge Parkiin, suosittuun puistoon, josta löytyy mm. korkealla sijaitsevia kävely- ja riippusiltoja.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

5. Edinburgh, Skotlanti

Skotlannin pääkaupungissa, Edinburghissa, historia huokuu harmaakivisistä rakennuksista ja kaikuu mäkisillä mukulakivikaduilla, minkä vuoksi kaupungista kehkeytyy kiehtova sekoitus satoja vuosia vanhaa ja nykyaikaista kulttuuria.

Elokuu on Edinburghissa festivaalien ja tapahtumien kuukausi, minkä takia matkasuunnitelmansa kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Monet festivaaleista kestävät kuitenkin lähes koko elokuun, joten niistä monessa voi käydä samalla matkalla. Kaupungissa järjestetään tuolloin mm. monikulttuurinen Edinburgh International Festival, taidefestivaali Edinburgh Festival Fringe ja kansainvälinen kirjafestivaali. Tunnetuin tapahtuma on ikoninen Edinburgh Military Tattoo, näyttävä musiikkitapahtuma, jossa vuosittain vierailee yli 200 000 ihmistä ja joka televisioidaan yli sadalle miljoonalle katsojalle ympäri maailman.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

Lue myös: 10 vinkkiä: Edinburgh 

6. Lontoo

Lontoossa vierailu on ihastuttavaa mihin aikaan vuodesta tahansa, sillä suurkaupunki on täynnä tekemistä niin sateisena kuin aurinkoisenakin päivänä. Elokuu on Lontoon lämpimimpiä kuukausia ja samalla tärkein ulkoilmatapahtumien ajankohta. Koska elokuu on Britanniassa koulujen loma-aikaa, myös lapsille ja koko perheille suunnattuja tapahtumia on paljon.

Euroopan suurin katukarnevaali järjestetään elokuussa Lontoon Notting Hillin kaupunginosassa elokuun lopussa. Kolme päivää kestävään festivaaliin värikkäine paraateineen arvioidaan osallistuvan yli miljoona kävijää vuosittain. Thamesin etelärannalla, Southbankissa, järjestettävä Underbelly Festival Southbank tarjoaa komediaa, sirkusta, kabareeta ja lasten esityksiä. London Bridge City Festival järjestetään London Bridgen ja Tower Bridgen välisellä alueella. Tarjolla on runsaasti tapahtumia koko perheelle, ulkoilmaelokuvaesityksiä, livemusiikkia ja herkullisia ruokia.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: Lontoo 

10 vinkkiä: Lontoo - kulttuuria ja historiaa 

7. Riika, Latvia

Latvian pääkaupunki Riika hemmottelee pohjoisen kesän lämmöllään elokuisia vierairaan. Kaupungin nähtävyyksien ohella Riiassa järjestetään elokuussa runsaasti tapahtumia. Elokuun alussa sekä baltialaisia että ulkomailta tulevia artisteja voi käydä kuuntelemassa Summer Sound -festivaalilla, elokuun puolivälissä Riiassa järjestetään puolestaan suuri Riga City Festival lukuisine konsertteineen ja muine tapahtumineen, joita on tarjolla kaiken ikäisille. Hauska koko perheen tapahtuma on myös vajaan sadan kilometrin päässä Riiasta sijaitsevassa Cēsisin linnassa elokuun lopussa järjestettävä keskiaikapäivä.

Riiasta ei myöskään ole pitkä matka Jurmalan kylpylään tai ihastuttaville, kymmenien kilometrien mittaisille hiekkarannoille, jotka vielä elokuussa ovat kutsuvat nautiskelemaan kesän lämmöstä.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

Lue myös:

10 vinkkiä: Riika ja Jurmala 

10 vinkkiä: Riika lapsiperheille 

8. Huippuvuoret ja risteily Arktikselle

Norjalle kuuluville, arktisen eksoottisille Huippuvuorille kaukana pohjoisessa kannattaa suunnata kesäaikaan, koska luonto eläimineen on silloin aktiivisimmillaan. Elokuun lopussa keskiyön aurinko pistäytyy jo hetken aikaa horisontin alapuolella ja värjää laskiessaan tundran ihastuttavan vaaleanpunaiseksi, ja tarjoaa äärimmäisen kauniita valokuvausmahdollisuuksia. Huippuvuorten karu, hetkeksi aikaa kukkimaan puhjennut luonto on kesäaikaan kutsuvimmillaan vaeltamaan ja melomaan.

Elokuu on oivallista aikaa osallistua arktiselle risteilylle, mikä on myös paras tapa nähdä esimerkiksi jääkarhuja. Uhanalaiset jääkarhut ovat suojeltuja eläimiä, minkä vuoksi niitä katsomaan ei järjestetä erillisiä retkiä. Risteilyillä voi nähdä myös valaita ja mursuja.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

9. Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa elokuu on kevään alkua ja etenkin länsirannikolla kevään kukkaset alkavat värittää kuivaa maaperää luoden huumaavia maisemia, joita tullaan katsomaan kauempaakin. Etenkin luontomatkaajalle Etelä-Afrikka on tuolloin paratiisi.

Safarille kaipaaville elokuu on erinomaista aikaa. Alueella on silloin kuiva kausi ja eläimet kerääntyvät suurissa laumoissa juottopaikoille, missä niitä on helppo nähdä. Esimerkiksi suositussa ja helposti ruuhkaisessa Krugerin kansallispuistoissa ei ole vielä varsinainen turistien sesonkiaika, minkä vuoksi siellä saa nauttia paremmin luonnon rauhasta. Mukaan safariretkille kannattaa kuitenkin pakata myös lämmintä vaatetta, sillä vaikka päivät ovat kirkkaita ja aurinkoisia, voivat yöt olla yllättävän kylmiä.

Elokuussa on myös mahdollista nähdä Antarktikselta lämpimille Afrikan vesille synnyttämään vaeltavia valaita.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

10. Buenos Aires, Argentiina

Argentiinan Buenos Airesissa elokuu on hiljaista aikaa, sillä eteläisen pallonpuoliskon talvi on juuri väistymässä ja kevät aluillaan. Kevään kukkaloisto on tosin parhaimmillaan vasta lokakuussa. Kaupunkimatkaajan näkökulmasta Buenos Aires on kuitenkin talviaikaan eläväisimmillään ja yöelämä on vilkasta. Ilma on vielä viileää, mutta pakkasen puolelle lämpötila ei kuitenkaan mene.

Argentiina on tangon maa, ja Buenos Airesissa järjestetään elokuussa kahden viikon mittainen tangofestivaali, jolloin tanssi- ja musiikkitapahtumia löytyy ympäri kaupunkia, ja ensikertalaisille on tarjolla myös opetusta. Festivaalin aikana järjestetään ilmaisia konsertteja, esityksiä sekä satoja tanssijoita ympäri maailman keräävä, kansainvälinen tangokilpailu.

10 vinkkiä: Minne matkustaa elokuussa?

 

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.