Historiallinen Pärnu houkuttelee kävelykierrokselle
Historiallinen Pärnu houkuttelee kävelykierrokselle
· Napsun toimitus

Aurinkoa, hemmottelua ja kylpylälomaa virolaisittain - 5 vinkkiä Pärnuun

Parin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitseva Pärnu on Viron kesäpääkaupunki. Viehättävä merenrantakaupunki houkuttelee kävijöitä hiekkarantojensa ja kylpylöidensä lisäksi monipuolisella ravintolatarjonnalla.

Aurinkoinen Pärnu sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Viron pääkaupungista Tallinnasta etelään. Kesäisin rantakohteena ja yleisesti kylpylälomien kohteena oleva Pärnu on Viron suosituimpia kohteita niin perhelomailijoiden kuin hemmottelua kaipaavien matkalaisten keskuudessa. Pärnuun päästäkseen ei tarvitse omaa autoa, vaan Suomenlahden ylityksen jälkeen sinne on helppo tulla Tallinnasta myös bussilla, sillä lähtöjä on useita päivässä.

Tässä viisi vinkkiä aurinkoiseen Pärnuun:

1. Hemmottelua kylpylässä

Riianlahden pohjukassa Itämeren rannalla sijaitsevalla Pärnulla on pitkät perinteet kylpyläkaupunkina, sillä ensimmäinen kylpylä avattiin kaupunkiin jo 1800-luvun alkupuolella. Nykyisin kylpylävaihtoehtoja on koko perheille suunnatuista vesipuistoista intiimeihin, hemmotteluhoitoja aikuisille tarjoaviin kylpylöihin.

Viron suurin vesipuisto löytyy Tervise paradiisista, joka sijaitsee Pärnun ranta-alueella. Vesipuiston lisäksi kylpylä tarjoaa monenlaisia rentoutushoitoja, altaita, kuntosalin ja ohjattuja liikuntatunteja. Toinen keskeisellä paikalla Pärnun rannalla sijaitsevista kylpylähotelleista on Hedon Spa, joka on rakennettu Pärnun tunnetuimman maamerkin, vanhan Mutakylpylän yhteyteen. Nykyisin Hedon tarjoaa modernin kylpyläkokonaisuuden, josta löytyy muun muassa hiljainen kylpylä totaalista rentoutumista kaipaaville.

Uudenaikaisten kaupunkikylpylöiden rinnalla tarjolla on myös Pärnumaan maatilakylpylöitä. Matkailumaatiloilla pääsee esimerkiksi perinteiseen savusaunaan, ihailemaan tähtitaivasta ja kuuntelemaan tuulen kohinaa kylpytynnyrissä nautiskellen.

Aurinkoa, hemmottelua ja kylpylälomaa virolaisittain - 5 vinkkiä Pärnuun

2. Hiekkaranta ja romanttinen rantapromenadi

Pärnun edustan matala ja nopeasti lämpenevä hiekkaranta sopii erinomaisesti lapsiperheille. Pärnussa sanotaan olevan “Viron paras aurinko”, minkä vuoksi keskustan läheisyydessä sijaitseva, valkohiekkainen ranta on kesäisin suosittu lomakohde. Rannalla on hauskoja laitteita lapsille, mini-golf -rata sekä esimerkiksi mahdollisuus vuokrata surffivarusteita.

Pärnun varsinaiseksi kesäkaupungiksi 1900-luvun alussa muuttanut, rantapuistossa sijaitseva funktionalistinen Rannahotell on näkemisen arvoinen käyntikohde. Hotellin terassi on mainio paikka pysähtyä viettämään vaikkapa kahvihetki.

Pärnun rantaa reunustaa kaunis merenrantapromenadi, joka soveltuu niin kävelyyn, pyöräilyyn kuin rullaluisteluunkin. Iltaisin se muuttuu romanttiseksi kohtauspaikaksi. Kaupungin läpi kulkevan Pärnujoen suulla on lisäksi kaksi aallonmurtajaa, joita pitkin seikkailuhenkiset voivat kävellä jopa kahden kilometrin päähän merelle. Toisella puolen rantaa sijaitsee puolestaan Pärnun rantapuisto, luonnonsuojelualue, josta löytyy muun muassa mukava rantaniityn vaellusreitti.

Aurinkoa, hemmottelua ja kylpylälomaa virolaisittain - 5 vinkkiä Pärnuun

3. Ruokamatkalle!

Viime aikoina Pärnun hemmottelukavalkadi on laajentunut vartalon ulkopuolisesta hyvinvoinnista sisäiseen, sillä kaupungin ravintolatarjonta tekee siitä myös ruokamatkaajan unelmakohteen. Kaupungissa järjestetään vuosittain lukuisia ruokatapahtumia, joista tunnetuimpia huhtikuinen ravintolaviikko ja syksyinen kahvilaviikko, joiden aikana voi edulliseen hintaan tutustua uusiin makuihin.

Komeiden a la carte -ravintoloiden lisäksi kaupungista löytyy tarjontaa jokaiseen makuun, sillä kansainväliset keittiöt ovat tulleet virolaisten rinnalle. Myöskään kasvisruokailijoiden ei tarvitse jäädä nälkäiseksi. Lisäksi Pärnun leipomot ja niiden yhteydessä toimivat kahvilat tarjoavat suussa sulavia herkkuja.

Aurinkoa, hemmottelua ja kylpylälomaa virolaisittain - 5 vinkkiä Pärnuun

Katso vinkkejä parhaista ruokapaikoista Visit Pärnusta 

4. Puistoja ja arkkitehtuuria

Pärnun kaupunkia on mukava kiertää jalkaisin, vierailla sen lukuisissa puistoissa ja ihailla kaupungin kaunista arkkitehtuuria. Laajempaan tutustumiseen kannattaa puolestaan vuokrata polkupyörä. Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä on 1600-luvulla rakennettu, sittemmin kunnostettu Tallinnan portti, jonka vieressä on vielä pätkä kaupunkia ympäröineestä vallihaudasta. Kesäisin portin yläkerrassa toimii kahvila.

Kaupungin keskustassa nousee barokkityylillä rakennettu Elisabethin kirkko, joka toimii nykyisin myös rakastettuna konserttipaikkana. Keskustasta rantaa kohden voi kävellä sympaattisen puuhuvila-alueen läpi, jossa voi ihailla puupitsillä koristeltuja huviloita. Matkan varrella voi pysähtyä hengähtämään viehättäviin kahviloihin tai pistäytyä ostoksille putiikkeihin.

Tallinnan portin yläkerrassa toimii kesäisin kahvila
Tallinnan portin yläkerrassa toimii kesäisin kahvila

5. Matka kulttuuriperintöön Kihnun saarella

Pärnun rannikkosaaristossa sijaitseva Kihnun saari on mielenkiintoinen tuttavuus varsinaisen kaupunki- ja rantaloman ohessa. Saari on vanha merenkulkijoiden, kalastajien ja hylkeenpyytäjien asuinpaikka. Sen käsityöperinne on värikäs, mistä kielivät yhä tänäkin päivänä paikallisten naisten pitämät perinneasut. Merellä, kesäisin noin kahden ja puolen tunnin laivamatkan päässä Pärnusta, sijaitseva Kihnu on satoja vuosia vanhan, kihnulaisen kulttuurin syntypaikkoja, minkä vuoksi se on merkitty Unescon suullisen ja kirjallisen perinteen maailmanperintökohteeksi.

Vain seitsemän kilometrin pituiseen, maisemiltaan viehättävään saareen on helpointa tutustua polkupyöräillen, sillä pyörän voi vuokrata paikan päältä. Paikalliseen kulttuuriin voi kurkistaa niin saaren historiaa esittelevässä museossa kuin saaren pienissä kylissä ystävällisten asukkaiden avustuksella.

Kihnun saaren majakka
Kihnun saaren majakka

Lähde: Visit Estonia, Visit Pärnu

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.