Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Tallinna. Kuva: © Dzmitry Marhun | Dreamstime.com
Tallinna. Kuva: © Dzmitry Marhun | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Autolla Tallinnaan ja muualle Viroon? Katso vinkit sujuvaan automatkaan!

Moni suomalainen suuntaa etenkin kesäisin autolla Viroon Tallinnan kautta. Virossa autoilussa on kuitenkin hyvä tietää muutamat eroavaisuudet verrattuna Suomeen.

Viro on Suomen tapaan mukana Schengenin sopimuksessa, minkä perusteella maiden rajoilla ei ole rajatarkastuksia Suomesta autolautalla tultaessa. Sama koskee Viron etelänpuoleista rajaa Latvian kanssa, mikäli matkasuunta on muualta Euroopasta kohti Suomea.

Schengenin sopimuksesta huolimatta matkustajan on pidettävä mukanaan voimassa olevaa matkustusasiakirjaa (passia tai uudenmallista henkilökorttia). EU:n tulliliiton perusteella maiden välillä ei ole myöskään tullitarkastuksia, mutta pistokokeita voidaan tehdä.

Venäjä puolestaan ei kuulu Schengenin sopimukseen, minkä vuoksi sitä kautta maata pitkin Viroon matkaavien pitää ottaa huomioon rajatarkastuksiin vaadittava, huomattavasti pidempi aika.

Saarenmaa | Kuva: © Anilah | Dreamstime.com
Saarenmaa | Kuva: © Anilah | Dreamstime.com

Autolautalla Tallinnaan

Tallinnaan pääsee autolautalla edullisesti Helsingistä, mistä sinne vievät päivittäin Eckerö Line, Tallink Silja ja Viking Line. Eckerö Line ja Tallink Silja liikennöivät Helsingistä Tallinnaan Länsisatamasta, Viking Line puolestaan Katajanokalta.

Tallinnassa Eckerö Line ja Viking Line liikennöivät A-terminaalista, Tallink Silja puolestaan D-terminaalista. Tarkista kuitenkin tarkemmat satamatiedot hyvissä ajoin etukäteen varaamastasi lipusta!

Lähtöselvityksessä automatkustajien on oltava vähintään 45 minuuttia ennen laivan lähtöä.

Kun pysäköit auton autokannella, laita käsijarru ja pieni vaihde tai P-vaihde päälle merimatkan ajaksi. Autokansi on turvallisuussyistä suljettuna merimatkan ajan ja automatkustajat pääsevät tuona aikana nauttimaan laivan muusta tarjonnasta. Yleensä autokansi lukitaan 30 minuuttia satamasta lähdön jälkeen ja avataan jälleen 30 minuuttia ennen satamaan tuloa.

Kuva: © Eugenesergeev | Dreamstime.com
Kuva: © Eugenesergeev | Dreamstime.com

Autolla Tallinnassa

Niin Suomessa kuin ulkomaillakin auto kannattaa aina lukita parkissa seisomisen ajaksi, eikä arvoesineitä tai vastaavasti laukkuja, jotka voisivat rikollisen silmään näyttää arvokasta sisältäväksi, kannata koskaan jättää autossa näkyville. Tärkeistä papereista on hyvä myös pitää mukanaan kopioita.

Autoa ei kannata pysäköidä pimeään tai yksinäiseen nurkkaan. Turvallisista ja hyvistä parkkipaikoista Tallinnassa löytyy tietoa sivulta Parkimine.ee.

Tarvittavat asiakirjat Virossa

Mikäli matkaat autolla Suomesta Viroon, mukana pitää olla muutamia pakollisia asiakirjoja - Schengenin sopimuksesta huolimatta. Henkilöllisyyden tunnistamiseen suomalaisella pitää olla Virossa passi tai uudenmallinen henkilökortti. Autoilijalla mukana pitää tietenkin olla myös voimassa oleva ajokortti.

Vaikka rekisteriotteen teknistä osaa ei enää nykyisin tarvitse Suomessa kuljettaa autossa mukana, ulkomailla on toisin. Näin myös Virossa liikkuessa autossa on pidettävä mukana rekisteriote. Kaverin autolla liikkuessa mukana kannattaa myös olla valtakirja tai todistus auton lainaamisesta sen omistajalta.

Autolla on myös oltava voimassa oleva vakuutus. Virossa liikennevakuutus on pakollinen, mutta suomalainen liikennevakuutus on automaattisesti voimassa myös Virossa. Tämän todistamiseen helpoin tapa on hankkia vakuutusyhtiöltä kansainvälinen vakuutustodistus eli Green Card, mutta mikäli autossa on suomalaiset rekisterikilvet, tämä ei ole enää nykyisin pakollista.

Auton muut pakolliset tarvikkeet Virossa

Autoliiton mukaan Virossa on autossa pakollista olla mukana jauhesammutin ja huomioliivi. Myös ensiapulaukku on hyvä olla mukana, joskin Autoliiton mukaan tämä ei ole pakollista yksityiskäyttöön rekisteröidyssä autossa.

Viron liikenteessä huomattavaa

Virossa on oikeanpuoleinen liikenne aivan kuin Suomessakin ja turvavöiden käyttö samalla tavalla pakollista. Autossa on päivisin käytettävä huomiovaloja tai päiväajovaloja, pimeällä puolestaan pitkiä ajovaloja.

Nopeusrajoitukset ovat Viron teillä seuraavat ellei muuta ilmoiteta:

  • Asuinalue 20 km/h
  • Taajama 50 km/h
  • Taajaman ulkopuolella 90 km/h, paikoin kesällä 110 km/h

Virossa ei ole lainkaan moottoriteitä, mutta päällystettyjä teistä on noin 75 %. Suuri osa isommista valtateistä kulkee pääkaupunki Tallinnan ja jonkin muun isomman kaupungin välillä. Itä-länsi -suunnassa tiet ovat usein pienempiä ja osa niistä on heikkokuntoisempia hiekka- tai sorateitä.

Virossa autoillessa on myös otettava huomioon maan Suomea tiukemmat alkoholirajat. Promilleraja Virossa on 0,2. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei autolla saa lähteä ajamaan edes yhden lasillisen jälkeen.

Kolari- tai muussa ongelmatilanteessa on aina kutsuttava paikalle poliisi. Hätänumero on Virossa sama kuin Suomessa eli 112.

Kuva: © Arsty | Dreamstime.com
Kuva: © Arsty | Dreamstime.com

Suuntana Pärnu

Viron tunnetuin valtatie on Tallinnasta Pärnuun ja sitä kautta Latviaan kulkeva Via Baltica eli E67. Leveä ja päällystetty valtatie on alueen ylpeys ja siitä pidetään hyvää huolta. Via Baltica on suorin ja nopein reitti Tallinnasta Pärnuun.

Tallinnan keskustasta E67:lle johtaa Pärnu maantee, jolle on helppo suunnistaa navigaattorin avulla satamasta.

Tallinnasta Pärnuun matkaa valtatietä pitkin kertyy noin 130 kilometriä, johon kannattaa varata aikaa parisen tuntia.

Suuntana Saarenmaa

Saarenmaalle ja muille Länsi-Viron saarille matka Tallinnasta lähtee Via Balticaa (E67, reitti 4) pitkin Pärnun suuntaan. Noin 20 kilometrin jälkeen tiestä erkaantuu reitti 9 kohti Haapsalua ja hieman ennen Haapsalua reitti 10 kohti etelää ja Saarenmaata.

Saarenmaalle matkatessa kannattaa ottaa huomioon saarelle vievä lauttamatka. Lautta kulkee mantereen Virtsun ja Saarenmaan välillä päivittäin. Lipun lautalle voi ostaa netistä etukäteen

Suuntana Tartto

Itäisessä Virossa sijaitsevaan Tarttoon on helpointa ajaa suoraan Tallinnasta, sillä noin 190 kilometrin matka kulkee suoraan hyväkuntoista valtatie E263:a pitkin perille asti. Tallinnan satamasta suunta kannattaa ottaa opasteiden mukaan Tartu maanteen suuntaan.

Muualta Virosta Tarttoon ajellessa kannattaa varautua pienempiin sorateihin ja sitä kautta myös huomattavasti pidempään matka-aikaan.

Tarton katedraalin kuuluisat rauniot | Kuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.com
Tarton katedraalin kuuluisat rauniot | Kuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.com

Lähteet: Autoliitto, Visit Estonia, Visit Tallinn

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.