Ahvenanmaan luonnosta huokuu seesteisyys. Näihin maisemiin on vaikea olla ihastumatta. Kuva: dikana87 | Adobe Stock
Ahvenanmaan luonnosta huokuu seesteisyys. Näihin maisemiin on vaikea olla ihastumatta. Kuva: dikana87 | Adobe Stock
· Helinä Laajalahti

10 vinkkiä: Ahvenanmaa on monipuolinen ja eksoottinen kohde, joka muuttaa jokaisen luontomatkailijaksi

Ahvenanmaa tunnetaan monipuolisena vierailukohteena, joka kutsuu luonto- ja kulttuurimatkalle etenkin kesäisin. Saaristossa on kuitenkin tunnelmaa ympäri vuoden.

Itämerellä Turun ja Tukholman puolivälissä sijaitseva Ahvenanmaa on viehättävän monipuolinen matkakohde, jolla vierailussa on lähes ulkomaan matkaan verrattavaa eksotiikkaa. Ahvenanmaa on erityisen kuuluisa luonnostaan ja kesäisistä retkeilymahdollisuuksistaan, mutta sen saaristo tarjoaa nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden.

Useat kulttuurihistorialliset nähtävyydet ovat kuitenkin avoinna yleisölle vain kesäkuukausien aikana.

Ahvenanmaalle voi matkustaa laivalla suoraan Turusta tai Helsingistä, tai matkata pidemmän kaavan mukaan omalla autolla tai polkupyörällä saaristotietä lauttojen ja lossien avustuksella (esimerkiksi Kustavista lähdettäessä matkalle kertyy kuusi lauttamatkaa, joista osa on maksullisia).

Mitä tehdä Ahvenanmaalla - 10 vinkkiä:

1. Viehättävä Maarianhamina

Värikkäitä puutaloja Maarianhaminassa. Kuva: dudlajzov | Adobe Stock
Värikkäitä puutaloja Maarianhaminassa. Kuva: dudlajzov | Adobe Stock

Ahvenanmaan vierailijoille ensimmäinen kosketus saaristoon on yleensä pääkaupunki Maarianhamina, jossa myös Suomen ja Ruotsin väliset lautat pysähtyvät matkalla Tukholmaan. Ahvenanmaan retkellä kannattaa kuitenkin myös varata aikaa vierailuun syvemmällä saaristossa.

Maarianhamina on pieni ja viehättävä kaupunki, jonka vehreiden lehmusten värittämästä keskustasta löytyy lukuisia söpöjä kahviloita, ravintoloita sekä ihastuttavia puuhuviloita. Maarianhaminan keskeisiin nähtävyyksiin kuuluvat merenkulkumuseo ja museolaiva Pommern sekä kaupungin itäisellä rannalla sijaitseva merikortteli, missä voi tutustua muun muassa laivanrakennukseen ja muihin käsityötaitoihin. Ahvenanmaan 7500-vuotiseen historiaan voi puolestaan tutustua kulttuurihistoriallisessa ja taidemuseossa.

2. Kobba klintarin kalliot ja vanha luotsiasema

Kobba klintarin kallioluodot Kuva: dudlajzov | Adobe Stock
Kobba klintarin kallioluodot Kuva: dudlajzov | Adobe Stock

Maarianhaminan edustalla, kaupungin eteläpuolella sijaitsevat Kobba klintarin kallioluodot, mistä Maarianhaminaan saapuvia aluksia luotsattiin aikoinaan. Nykyisin entinen luotsisaari Kobbarna on suosittu vierailukohde niin turisteille kuin ahvenanmaalaisille itselleenkin.

Kesäisin saarelle on päivittäisiä venevuoroja, jotka lähtevät Maarianhaminasta museolaiva Pommernin vierestä. Perillä voi tutustua vanhaan luotsitupaan ja majakkaan, ja ihailla paikallista luontoa luontopolun varrella. Saaren kahvilassa tarjoillaan muun muassa ahvenanmaalaista pannukakkua. Saaren rakennukset eivät ole auki ympäri vuoden, mutta Kobba klintarin kallioluodoilla on mahdollista vierailla myös syksyllä etukäteen tehdyllä varauksella.

3. Nåtön luonnonsuojelualue

Nåtön luonnonsuojelualue Kuva: tuomaslehtinen | Adobe Stock
Nåtön luonnonsuojelualue Kuva: tuomaslehtinen | Adobe Stock

Maarianhaminan eteläpuolella sijaitsee Nåtön saari luonnonsuojelualueineen, missä pyritään suojelemaan maatalouden muuttumisen myötä katoavaa saaristolaismaisemaa. Alueelta löytyy harvinaisia lehdesniittyjä sekä vehreitä pähkinäpensaslehtoja, joihin voi tutustua reilun kahden kilometrin mittaisella luontopolulla.

Nåtön lehtoniityillä kasvaa uskomaton määrä erilaisia kukkia – sieltä löytyy muun muassa rikas kämmekkälajisto - ja alueen sanotaan olevan lajimäärältään Suomen rikkain. Keväisin ja kesäisin niityt suorastaan räjähtävät kukkaan sini- ja valkovuokkojen, mukulaleinikkien, kiurunkannusten, kevätesikoiden ja kämmeköiden myötä. Alueella pesii myös rikas linnusto.

4. Historiallinen Kastelholm

Kastelholman linna on peräisin 1300-luvulta. Kuva: Igor Groshev | Adobe Stock
Kastelholman linna on peräisin 1300-luvulta. Kuva: Igor Groshev | Adobe Stock

Keskellä Ahvenanmaata, reilu 20 kilometriä Maarianhaminasta pohjoiseen, sijaitsee historiallinen Kastelholm linnoituksineen. Keskiaikainen, 1300-luvulla rakennettu Kastelholman linna on Ahvenanmaan komeimpia nähtävyyksiä, josta saa eniten irti osallistumalla opastetulle linnakierrokselle. 

Linnan vierestä löytyy 1800-luvun elämää esittelevä ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, jonne on vapaa pääsy. Ulkoilmamuseon vierestä löytyy puolestaan vankilamuseo Vita Björn, joka toimi kruununvankilana 1700-luvun lopulta 1980-luvun alkuun. Kastelholman lähellä on myös keskiaikainen ja jykevän linnamainen Sundin kivikirkko.

Kastelholman linna ja sen ympäristön nähtävyydet ovat avoinna yleisölle toukokuusta syyskuuhun.

5. Bomarsundin linnoitus

Bomarsundin linnoitus Kuva: dudlajzov | Adobe Stock
Bomarsundin linnoitus Kuva: dudlajzov | Adobe Stock

Kastelholmista kymmenen kilometriä itään sijaitsee 1800-luvulla rakennettu Bomarsundin linnoitus, josta piti tulla Venäjän läntisin etuvartioasema. Vuonna 1854 Krimin sodan aikana puolivalmista linnoitusta pommitettiin, ja nykyisin siitä on jäljellä enää lukuisia raunioita käsittävä, valtava muinaismuistoalue, johon voi tutustua muun muassa Prästön ja Bomarsundin vaellusreittien myötä.

Bomarsundiin on vuonna 2022 avattu uusi, toukokuusta syyskuuhun auki oleva, uudenaikainen vierailukeskus. Alueen historiaan voi myös tutustua Prästön luotsituvassa sijaitsevassa museossa. Alueella on myös leirintäalue. 

6. Seikkailijan Getaberget

Näkymiä Grottstigenin varrelta. Kuva: tuomaslehtinen | Adobe Stock
Näkymiä Grottstigenin varrelta. Kuva: tuomaslehtinen | Adobe Stock

Ahvenanmaan pohjoisosassa sijaitsee luontoelämyksiä tarjoava Getan alue. Getabergetin kalliot kohoavat meren pinnasta yli sadan metrin korkeuteen, ja alueen näköalatornista on huikeat näkymät ympäristöön.

Getan alueen kaksi keskeisintä vaellusreittiä ovat vaativampi Grottstigen, jonka varrelta löytyy kallioluolia ja komeita kalliomuodostelmia. Alueella on myös boulderoijien suosiossa olevia paikkoja. Grottstigenin maasto on kuitenkin paikoin haastavaa, minkä vuoksi se ei sovellu liikuntarajoitteisille tai perheen pienimmille matkaajille. Läheinen Trollstigen on lyhyempi ja soveltuu paremmin lapsille.

7. Käringsundin kalastajakylä ja Degersandin hiekkaranta

Käringsundin kalastajakylä Kuva: dudlajzov | Adobe Stock
Käringsundin kalastajakylä Kuva: dudlajzov | Adobe Stock

Maarianhaminasta noin 30 kilometrin päässä luoteeseen sijaitsee Eckerön maakunta, joka on kuuluisa etenkin Käringsundin kalastajakylästä. Alue muistuttaa ajasta, jolloin kalastus oli saariston tärkein elinkeino, ja kylästä löytyy edelleen noin viitisenkymmentä vanhaa, mutta edelleen käytössä olevaa venevajaa. Käringsundissa on muun muassa kuvattu useita kohtauksia Astrid Lindgrenin kirjoihin pohjautuvaan tv-sarjaan Saariston lapset.

Käringsundista kymmenisen kilometriä etelään sijaitsee Ahvenanmaan Yyteriksi kutsuttu Degersandin hiekkaranta. Lapsiperheille alueelta löytyy myös huvipuisto Smart Park.

8. Myrskyluodon Maijan tunnelmissa

Getan maisemat Kuva: tuomaslehtinen | Adobe Stock
Getan maisemat Kuva: tuomaslehtinen | Adobe Stock

Moni muistaa Myrskyluodon Maijan tarinan Lasse Mårtensonin sävellyksestä ja Åke Lindmanin klassisesta tv-sarjasta. Simskälan saarella asuneen kirjailija Anni Blomqvistin kerrotaan saaneen inspiraation tarinaansa omasta elinympäristöstään.

Simskälan syrjäinen saari sijaitsee Ahvenanmaan koillisosassa ja sinne pääsee Värdön saaren kautta lossilla – matka, joka jo itsessään on elämys tien päättyessä suoraan mereen. Saarella on nykyisin museona toimiva Blomqvistin kotitalo.

Myös Tiina Lymin Myrskyluodon Maija -elokuvaa on kuvattu Ahvenanmaalla, mutta Värdön sijaan Getan Havsörassa, Maarianhaminassa ja Hammarlandin Skarpnåtössa. Muihin Ahvenanmaan elokuvakohteisiin voi tutustua täällä.

9. Sälskärin majakka

Sälskärin majakkasaarelle pääsee opastetulla veneretkellä. Kuva: Tiina Tahvanainen | Visit Åland
Sälskärin majakkasaarelle pääsee opastetulla veneretkellä. Kuva: Tiina Tahvanainen | Visit Åland

Sälskärin majakkasaari sijaitsee Hammarlandissa, Ahvenanmaan luoteisosassa, ja sen 44 metriä korkeaa, valkoista majakkaa pidetään saariston kauneimpana. Selkeällä säällä majakka näkyy jopa 12 kilometrin päähän. Kesällä Sälskärin saarelle järjestetään kerran viikossa noin viisi tuntia kestäviä, saaren historiaa kertaavia veneretkiä. Retket lähtevät Hammarlandin Skarpnåtöstä. Saarelle pääsee myös omalla veneellä.

Luonnonystävälle hylkeenpyytäjien tukikohtana aikoinaan toiminut Sälskär tarjoaa upeita elämyksiä. Saarella asustaa muun muassa ruokkeja ja muita ulkosaariston lintuja, sekä harmaahylkeitä, joista saari on saanut nimensä. 

10. Ahvenanmaa syksyllä, talvella ja keväällä

Harvassa ovat golf-kentät, joiden taustalla komeilee keskiaikanen linna. Ahvenanmaalta tälläinen löytyy! Kuvassa Slottsbanan. Kuva: Peter Cordén | Visit Åland
Harvassa ovat golf-kentät, joiden taustalla komeilee keskiaikanen linna. Ahvenanmaalta tälläinen löytyy! Kuvassa Slottsbanan. Kuva: Peter Cordén | Visit Åland

Ahvenanmaa avautuu matkailijalle koko komeudessaan kesäkuukausina, mutta myös muissa vuodenajoissa on meren keskellä sijaitsevassa saaristossa oma viehätyksensä. Syksyllä Ahvenanmaan luonto kutsuu ihailemaan väriloistoa kirpeään syystuuleen ja monen mielestä meri on myös kauneimmillaan juuri syksyisin. 

Syyskuussa Ahvenanmaalla  vietetään sadonkorjuujuhlaa, jolloin paikalliset maatilat avaavat ovensa kävijöille. Golfin harrastajat puolestaan voivat pelata pitkälle syksyyn, sillä saariston leuto ilmasto pitää viheriöt hyvässä kunnossa lokakuulle asti. 

Ahvenanmaan talvella joulun odotus alkaa pikkujoulusta, jonka tunnelmaa voi käydä nauttimassa perinteisillä joulumarkkinoilla. Merellisen ilmaston vuoksi luontopolut ja vaellusreitit pysyvät avoimena lumesta pitkään. Myös talvisen saariston pimeys tarjoaa tähtitaivaineen tunnelmaa, mitä mantereen puolelta voi olla vaikea löytää. Keskitalven lumisena aikana Ahvenanmaalla voi muun muassa retkiluistella, ja kylmän päivän katkaisee hetki Mariebadin kylpylässä Maarianhaminassa.

Keväällä Ahvenanmaa herää eloon muuttolintujen myötä ja jäiden lähtiessä. Ahvenanmaalla on helppo nähdä lintulajeja, jotka muualla Suomessa ovat harvinaisempia.  Myös kevään värikäs kukkaloisto on uskomattoman kaunis.

Kannattaa kuitenkin huomioida, etteivät kaikki palvelut ole auki kesäkuukausien ulkopuolella.

Lue myös: 10 vinkkiä: Pyöräillen Ahvenanmaalla

 

Teksti: Helinä Laajalahti

Lähde: Visit Åland

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.