10 vinkkiä: Pyöräillen Ahvenanmaalla

Itsehallinnollinen Ahvenanmaa tarjoaa suomalaista tunnelmaa ulkomaan eksotiikalla höystettynä. Maisemat, maut, tuoksut ja tunnelmat ovat tuttuja, mutta ruotsin kielen ja mantereelta eristäytymisen ansiosta välillä unohtuu, että ollaan Suomessa.

Sanotaan, että Ahvenanmaalla on eniten aurinkotunteja Pohjolassa. Lisäksi saari on juuri sopivan kokoinen pyöräilyyn. Jo muutaman päivän aikana ehtii nähdä paljon. Silti saaristossa riittää tutkittavaa pidemmäksikin aikaa.

Ihastuttavissa saaristomaisemissa tekee mieli pitää taukoja usein ja nauttia kauniista ympäristöstä. Matkan varrella näkee vanhoja tuulimyllyjä, kauniita hyvin hoidettuja pihoja ja taloja, kotieläimiä, kukkaniittyjä, siltoja ja tietenkin kallioisia merimaisemia.

Töitäkin pyörän selässä saa tehdä, sillä saarella on yllättävän paljon mäkiä. Hauskoja pysähtymispaikkoja riittää. Yksityisillä ihmisillä on usein oma kirpputorimyynti, joihin ohjaa ”loppis”-kyltit.

Pyöräilyreitit on merkitty hyvin ja päivämatkan pituuden ja vaikeuden voi valita oman kunnon ja mielialan mukaan. Merenrantaan saapuessa ei ole pakko kääntyä takaisin, sillä monessa kohdassa kulkee kesäisin polkupyörälautat, joiden avulla voi siirtyä saarelta toiselle. Lauttojen aikataulut on aina syytä tarkistaa etukäteen. Turistitoimistoista, laivoilta ja netistä saa mukaan puhelinnumeroita ja valmiita karttoja sekä aikatauluja.

Mikäli aikaa on tarpeeksi, pääsee Ahvenanmaalle myös saaristolautoilla ja losseilla Eteläistä tai Pohjoista Saaristoreittiä pitkin. Reitit lähtevät Turun saaristosta Kustavin Vuosnaisesta ja Korppoon Galtbystä. Saaristolautoille on varattava pyöräpaikka etukäteen. Lyhyttä viikonloppupyöräilyä varten kannattaa Maarianhaminaan tulla laivalla Turusta tai Helsingistä.

10 vinkkiä Ahvenanmaan pyöräilylomaan

1) Maarianhamina

Museolaiva PommernMuseolaiva Pommern

Saaren pääkaupunkiin tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Maarianhamina on pieni suuri kaupunki, jossa on yllättävän monipuolinen tarjonta verraten asukaslukuun. Ainakin merenkulkumuseossa kannattaa käydä tutustumassa Ahvenanmaan merenkulkuhistoriaan. Myös Pommern-museolaiva on vierailun arvoinen. Laivalla on jännittävää ajatella entisaikojen maailmanympäripurjehduksia.

Aivan oma tunnelmansa on Maarianhaminan Merikorttelissa lähellä Itäsatamaa. Siellä voi tutustua perinteisiin käsityötaitoihin kuten veneenveistoon tai raudantaontaan. Venevajat ja 300 metrinen laituri luovat hienot puitteet vierassatamalle.

2) Eckerö

Eckerön maakunta on kaunista maaseutua. Sinne on noin 35 kilometrin polkupyörämatka Maarianhaminasta. Yksi mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä on vanhassa kalasatamassa Kärinsundissa sijaitseva metsästys- ja kalastusmuseo. Kun ajelee museolta reilut 10 km etelään päin Torpin tietä, saapuu ehkä koko Ahvenanmaan hienoimmille hiekkarannoille Degersandiin. Näillä vesillä järjestetään vuosittain touko-kesäkuussa suuret lohikalastuskisat. Merestä nostetaan silloin todella suuria lohia. Vuoden 2014 kisojen voittajakala painoi 19,3 kg.

3) Geta

GetaGeta

Pohjois-Ahvenanmaalla reilun 40 km:n päässä Maarianhaminasta sijaitsee Getan kunta ja samanniminen vuori. Siellä voi vielä nähdä harvinaisia merikotkia liitelemässä. Luontoon ja vuoren luoliin pääsee tutustumaan kävelemällä opastettua polkua pitkin. Alueella on myös ravintola ja kahvila sekä korkea näkötorni, josta on huikeat näköalat ympäristöön. Ajamalla vielä pidemmälle pohjoiseen voi käydä vierailulla Dånön kotiseutumuseossa.

Getaan pääsee polkupyörällä myös Eckeröstä kulkemalla matkan Skarpnåtöstä lautalla Hammarland – Hällö. Degersandin hiekkarannoilta Getaan kertyy matkaa yhteensä noin 45 km.

4) Kastelholma

KastelholmaKastelholma

Pieni Kasteholma tunnetaan Ahvenanmaalla kulttuurin kehtona. Siellä sijaitsee keskiajalla rakennettu linna, joka toimi 1400-luvulta alkaen Ahvenanmaan hallintokeskuksena. Siihen pääsee nykyään tutustumaan pääsymaksua vastaan. Linnassa järjestetään kesäisin konsertteja ja ympäröivät puistoalueet suorastaan kutsuvat kävelylle. Aivan linnan kupeessa on myös Jan Karlsgårdenin ulkomuseo. Miljöö on erittäin viehättävä punaisine tupineen ja tuulimyllyineen.

Linnan läheisyydessä voi syödä hyvin Strömsö ohjelmasta tutun huippukokin Michael Björklundin ravintolassa Smakbyn. Ruoka valmistetaan aina hyvistä raaka-aineista ja lähiruuan osuus on ainakin 50 %. Paikalla järjestetään myös kokkauskursseja ja juomamaistiaisia. Osa juomista valmistetaan omassa tislaamossa. Ravintolan yhteydessä toimii kauppa, josta voi ostaa paikallisia tuotteita ja keittiötarvikkeita.

Kasteholmaan on Maarianhaminasta noin 25 km ja Getasta pyöräiltävää tulee noin 30 km.

5) Kauneimmat kirkot

Eckerön kirkkoEckerön kirkko

Ahvenanmaalle rakennettiin keskiajalla paljon kirkkoja. Suuri osa niistä on edelleen käytössä. Kirkoissa voi vierailla pyöräilyn lomassa tai ottaa ainakin kauniita valokuvia muistoksi. Ainakin seuraavat kirkot kannattaa bongata:

Eckerön kirkko on 1200-luvulta. Kirkossa on korkeat ja leveät ikkunat, joiden vuoksi se on todella valoisa sisältä.

Samalta vuosisadalta on myös Saltvikin kirkon kastemalja sekä krusifiksi. Itse kirkkoa on muuteltu useasti vuosisatojen saatteessa.

Sundin kirkossa on valtavan suuri yli viisimetrinen krusifiksi. Korjaustöiden yhteydessä on löydetty esineitä viikinkiajoilta ja kalkkikiviristin kaiverrukset voivat viitata 900 luvulle

6) Ruokaelämyksiä ja tapahtumia

Ahvenanmaan pannukakkuja tulilla.Ahvenanmaan pannukakkuja tulilla.

Ahvenanmaalla on yllättävän monipuolinen ruokatarjonta. Saarella on saatavilla vuodenajasta riippuen tuoretta kalaa, lihaa, riistalintuja, perunoita, omenoita, päärynöitä ja vaikka mitä herkkuja. Saaristolaisissa keittiöissä käytetään paikallista voita ja ruoka nautitaan saaristolaisleivän ja omien juustojen kanssa. Ehdoton jälkiruokaherkku on Ahvenanmaan pannukakku, joka tehdään usein mannapuuroon ja maustetaan kardemummalla. Herkku syödään marjojen tai hillon ja kermavaahdon kanssa.

Pienellä saarella osataan myös juhlia. Saltvikissa järjestetään vuosittain heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Viikinkimarkkinat. Markkinoilla on tarjolla monenlaista ohjelmaa ja ostettavaa sekä tietenkin paljon hyvää ruokaa. Musiikkiesitysten ja taistelunäytösten välissä voi kokeilla itsekin esim. jousella ampumista tai perinteistä hierontaa.

Juhannus on tärkeä juhla Ahvenanmaalla. Sitä juhlitaan monta päivää ja juhlallisuuksiin kuuluu juhannussalon nostaminen. Salot ovat toinen toistaan upeampia. Keskikesän juhlaan kuuluu tietysti myös hyvin syöminen ja valoisasta kesäyöstä nauttiminen juhlien ja laulaen.

7) Ramsholmenin luonnonsuojelualue

Vain noin 6 km päässä Maarianhaminasta sijaitsee upea luonnonsuojelualue Ramsholmen. Sinne pääsee ajamalla ykköstietä Eckerön päin kunnes täytyy kääntyä reilun viiden kilometrin jälkeen vasemmalle Ramsholmen kyltin kohdalta.

Alueella on paljon monimuotoista kasvillisuutta, johon pääsee tutustumaan parhaiten kävelemällä luontopolun ympäri. Eri vuodenaikoina luonto näyttää erilaisia puoliaan. Keväällä joka puolella kukkivat valkovuokot ja muut kevätkukat runsaana kuin meri. Pähkinäpuulehdot luovat tunnelmaa ja varjopaikkoja kuumana kesäpäivänä. Ramsholmenissa kasvaa muitakin jalopuita kuten saarni, jalava ja tammi.

Alueella on suosittua retkeillä omien eväiden kanssa. Kannattaa siis pakata picnic-kori mukaan.

8) Bomarsundin linnoitus

Bomarsundin linnoitusBomarsundin linnoitus

Ahvenanmaan länsiosassa kakkostien varrella noin 35 kilometrin matkan päässä Maarianhaminasta sijaitsee Bomarsundin linnoitus. Se on aikanaan ollut Venäjän Keisarikunnan läntisin puolustuslinnake. 1800-luvulla alueella sanotaan jopa olleen Maarianhaminan kokoinen kaupunki. Sitä on nykyään vaikea uskoa, sillä paikka on rauhan tyyssija. Valtavasta linnoituksestakin on jäljellä vain muutamia uudelleen pystytettyjä raunioseinämiä. Paikka on kuitenkin luonnonkaunis ja siellä on mukava kävellä. Ajatus saa helposti siivet ja mielikuvat entisaikojen linnoituksesta ja ihmisistä heräävät henkiin.

Jos aikaa ja voimia riittää, on Bomarsundista helppo jatkaa matkaa läntisille saarille lossien ja pyörälauttojen avulla. Aikataulut kannattaa tarkistaa ensin.

9) Uffe på berget

Godby on Maarianhaminan jälkeen toiseksi suurin keskittymä Ahvenanmaalla. Aivan Godbyn lähellä kakkostien varrella Saltivikiin vievän sillan kupeessa sijaitsee hieno maisemaravintola Uffe på Berget. Sinne on noin 20 km Maarianhaminasta.

Ravintolasta saa hyvää ruokaa ja erinomaista Ahvenanmaan pannukakkua. Ihan parasta on kuitenkin huiman hienot näköalat Färjsundetin salmelle. Maisemia pääsee ihailemaan vieläkin pidemmälle, jos uskaltautuu kiipeämään tuulessa huojuvaan puutorniin. Sitä varten on maksettava pieni pääsymaksu, mutta näköala ja kokemus ovat unohtumattomat.

10) Ahvenanmaan olutpanimo

Ahvenanmaan oma olutpanimo löytyy myös Godbysta (Getavägen 196). Stallhagenissa tehdään olutta mahdollisimman pitkälle paikallisista raaka-aineista. Christian Ekström on sukeltaja, joka toimii ravintoloitsijana panimoravintolassa. Samassa yhteydessä toimii myös pub, jossa raikkaita juomia pääsee maistelemaan.

Ekström teki vuonna 2010 erikoisen löydön meren pohjasta Ahvenanmaan edustalta. Hylystä nostettiin useita vanhoja shampanja- ja olutpulloja. Niitä pidetään jopa maailman vanhimpina laadussaan. Nyt vuonna 2014 on tuotu markkinoille Stallhagen Historic Beer 1842. Se on tehty tieteellisten tutkimusten mukaan meren pohjasta nostettujen maailman vanhimpien oluiden autenttiseksi jäljitelmäolueksi.

Ahvenanmaalle lähtiessä kannattaa huomioida:

Pyöräilyreissua kannattaa hiukan suunnitella etukäteen. Aikaa voi kulua paljon suunniteltua enemmän, kun matkalla tekee mieli pysähtyä usein nauttimaan maisemista ja paikallisista nähtävyyksistä.

Jos ei halua kuljettaa omaa pyörää laivalla tai lautoilla Ahvenanmaalle, voi pyörän myös vuokrata paikan päältä. Usein vuokraamot tarjoavat pyörän lisäksi valmiiksi suunniteltuja eritasoisia ja mittaisia reittejä. Joihinkin voi sisällyttää muutakin tekemistä, esim. melominen on erittäin suosittua Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaalla alkaa turistikauden korkeasesonki vasta kesäkuun puolessa välissä. Sitä ennen monet kahvilat ja ravintolat ovat kiinni ja lautat kulkevat harvemmin. Kaikki aikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen ja suunnitella reitit niin, että pääsee välillä syömään. Toinen vaihtoehto on kuljettaa omat eväät mukana.

Saaristo on puutiaisaluetta. Heinikossa ei kannata kulkea suojautumatta.

Lue myös: Elämyksiä herkuttelijoille ja luontoa rakastaville matkailijoille - Ahvenanmaa on täydellinen kesäsaari

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Ahvenanmaa


Julkaistu 2. heinäkuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.