Gambia on myös lintubongareiden paratiisi
Gambia on myös lintubongareiden paratiisi
· Napsun toimitus

Yli 550 lintulajia - Gambia on muutakin kuin rantalomaa täysihoidolla

Läntisessä Afrikassa sijaitseva Gambia on suomalaistenkin turistien keskuudessa noussut viime vuosina suosituksi matkakohteeksi, jossa houkuttelee helppo ja suhteellisen edullinen rantaloma täysihoidolla. Gambia on kuitenkin myös kiinnostava luontomatkojen kohde.

Gambia sijaitsee Afrikan läntisimmässä osassa keskellä Senegalia. Pieni valtio on muodostunut Gambia-joen ympärille ja myös valtion muoto noudattelee joen sormimaista muotoa. Gambian pääkaupunki Banjul sijaitsee joen suulla Atlantin rannalla.

Risteily Gambiajoelle

Gambiajoelle tehdyt risteilyt tarjoavat kiinnostavan läpileikkauksen kapean maan elämästä. Niillä luontoon pääsevät tutustumaan nekin matkalaiset, jotka eivät halua pukea vaelluskenkiä jalkaansa ja astua viidakkoon. Kyydistä voi tutustua rantojen mangrovemetsiin, seurata paikallisten kalastajien ja osterinpyytäjien työtä sekä ihailla yläpuolella lentäviä pelikaaneja ja kalasääskiä.

Yli 550 lintulajia - Gambia on muutakin kuin rantalomaa täysihoidolla

Lintubongareiden paratiisi

Britti-imperiumiin 1960-luvulle saakka kuulunut Gambia ei voi ylpeillä monen muun Afrikan maan tapaan suurilla eläimillä. Esimerkiksi norsut on maasta metsästetty sukupuuttoon. Sen linnusto on kuitenkin maan kokoon nähden yllättävän runsaslajinen, minkä vuoksi Gambia on suosittu lintubongareiden keskuudessa.

Gambian yli 550 lintulajia herättävät kiinnostuksen myös niissä, jotka eivät aktiivisesti lintuja harrastakaan. Aikaisin aamulla tehdyllä kanoottiretkellä linnunlaulu muodostaa todellisen serenadin. Tanji Bird Reserve sijaitsee Tanji-joen suistossa ja Bijilo-saarilla, lyhyen automatkan päässä turistialueilta. Suojelualueella pesii yli 250 lintulajia, joihin kuuluu myös lukuisia eurooppalaisia muuttolintuja sekä petolintuja.

Yli 550 lintulajia - Gambia on muutakin kuin rantalomaa täysihoidolla

Seitsemän kansallispuistoa

Gambiaan on perustettu seitsemän kansallispuistoa. Maan ensimmäinen kansallispuisto on pääkaupunki Banjulin kupeessa sijaitseva Abuko Nature Reserve, joka tarjoaa läpileikkauksen maan eläimistöön ja kasvistoon. Puiston lammikoissa asustaa muun muassa populaatio niilinkrokotiilejä. Abukon 270 lintulajin joukkoon kuuluvat mm. kuningaskalastajat, vihertöyhtöturakot ja punaparatiisimonarkit.

Tanbi Wetlands National Park sijaitsee noin puolen tunnin matkan päässä rantalomakohteista. Kansallispuisto on kansainvälisestikin tunnustettu ekologisten arvojensa vuoksi, sillä se sisältää niin rannikkolaguuneita, mangrovemetsiä kuin soitakin. Alueella elää yli 350 lintulajia ja siellä voi nähdä esimerkiksi kiljumerikotkia, pelikaaneja ja kalasääskiä. Nisäkäslajeista puistossa voi tavata mm. manaatteja, saukkoja ja delfiinejä. Monipuolisin tapa tutustua puistoon on tekemällä sinne rauhallinen veneretki.

Yli 550 lintulajia - Gambia on muutakin kuin rantalomaa täysihoidolla

Syvemmällä Gambiajoen varrella sijaitsevat joen vastakkaisilla puolilla olevat Kiang West National Park ja Bao Bolong Wetland Reserve, jotka yhdessä muodostavat laajat suojelualueen. Eteläpuolinen Kiang West koostuu pääasiassa savannista, minkä vuoksi se on erinomainen kohde vaeltamisesta kiinnostuneille. Alueella voi nähdä mm. pahkasikoja, paviaaneja ja suomangusteja sekä lukuisia lintulajeja. Pohjoispuolen Bao Bolong on nimensä mukaisesti kosteikkoa, jonka eläimistöä pääsee tutkimaan veneretkillä.

Simpanssipyhäkkö syvällä viidakossa

Syvällä Gambiajoen rannalla, noin puolivälissä Gambiaa, sijaitsee River Gambia National Park. Viidelle saarelle perustettu kansallispuisto on tunnettu erityisesti simpanssien kuntoutuskeskuksestaan (Chimpanzee Rehabilitation Project, CRP). Keskus suojelee pelastettuja simpansseja ja tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua näihin eläimiin turvallisen etäisyyden päästä.

Yli 550 lintulajia - Gambia on muutakin kuin rantalomaa täysihoidolla

Alue sijaitsee lähellä Wassun kylää, joka on tunnettu erityisesti Unescon maailmanperintökohteeksi valitusta kivikehästään.

Retket turistialueiden ulkopuolelle

Banjulin ulkopuolelle järjestetään monenlaisia retkiä, joilla pääsee tutustumaan niin luontoon kuin maan kulttuuriin kaupunkiolosuhteiden ulkopuolella. Retkillä majoitusta on tarjolla jokaiseen makuun. Retkenjärjestäjän eettisyys ja ekologisuus kannattaa kuitenkin tarkistaa eri lähteistä etukäteen. Esimerkiksi Brikamassa sijaitseva ekologista majoitusta tarjoava Makasutu on aikoinaan valittu Sunday Timesissa yhdeksi maailman parhaista ekomajoituspaikoista. Kartongissa sijaitseva Sandele Eco Retreat on puolestaan noteerattu eettisyydestään Guardianissa.

Gambian luontoa uhkaa turismin ja kaupungistumisen lisääntyessä moni asia. Keskeisin ongelma on maan puutteellinen jätehuolto, jonka ongelmat keskittyvät erityisesti kontrolloimattomasti kaupungistuville alueille. Maassa heitetään luontoon valtava määrä jätettä, mikä näkyy turistialueillakin hallisemattomina roskakasoina ja joillakin alueilla se aiheuttaa jopa tulvia.

Lähteet: VisitGambia, Telegraph, WHO

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.