Norsuemo ja poikanen Kui Buri National Parkissa, Thaimaassa
Norsuemo ja poikanen Kui Buri National Parkissa, Thaimaassa
· Napsun toimitus

Tutkimus: Raha menee eläinten hyvinvoinnin edelle Aasian norsuturismissa – Matkailijoilta kuitenkin tyrmäys eläinten hyväksikäytölle

Eksoottisten eläinten ympärille on kasvanut rahakas turistibisnes. Vaikka eläinten hyvinvointiin on alettu viime vuosina kiinnittää enemmän huomiota, tuore tutkimus paljastaa, että raha menee monessa paikassa edelleen eläinten hyvinvoinnin edelle. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan toivoton, sillä toinen tutkimus osoittaa matkailijoiden vastuullisuuden lisääntyneen ja suurimman osan vastustavan eläinten hyväksikäyttöä viihdetarkoituksissa.

Norsuretkien tekeminen eläinten luonnolliseen ympäristöön on yksi norsuturismin muoto, mutta nykyisin monessa matkakohteessa on myös mahdollista paijata ja ratsastaa norsuilla. Norsuratsastus on myös edelleen monen turistin toivelistalla.

World Animal Protection (WAP) -niminen eläinsuojelujärjestö on nyt tutkinut 3000 vankeudessa elävän norsun elinoloja ja antanut hälyttävän raportin norsuturismin tilasta.

WAP tutki yli 200 kohdetta Thaimaassa, Laosissa, Kambodžassa, Sri Lankassa, Nepalissa ja Intiassa. Etenkin Thaimaassa norsuturismilla on valtava kysyntä, ja siellä käytetäänkin enemmän norsuja kuin tutkimuksessa mukana olleissa muissa maissa yhteensä. Tämä on johtanut siihen, että norsuja pyydystetään suuria määriä villeinä luonnosta.

Peräti kolmea neljäsosaa tutkimuksen norsuista pidettiin ”erityisen julmissa” olosuhteissa: kahlittuna kaiken sen ajan, jolloin ne eivät olleet käytössä, huonosti ruokittuina ja usein väkivallan kohteena koulutusvaiheessa.

Aasiannorsu ruokailee villinä Sri Lankassa
Aasiannorsu ruokailee villinä Sri Lankassa

Suurikokoinen norsu on ymmärrettävästi helpompi koulutettava nuorena, minkä vuoksi villinä eläviä poikasia pyydystetään emoiltaan ja pakotetaan sen jälkeen elämään vankeudessa, tarkoituksena toimia pelkkänä viihteenä turisteille. Vankeudessa eläimet elävät lyhyemmän aikaa ja saavat vähemmän jälkeläisiä kuin luonnossa. Tilanne on hälyttävä etenkin siksi, että aasiannorsu on luokiteltu uhanalaiseksi lajiksi.

Eläinten hyväksikäyttö ei saa enää hyväksyntää turisteilta

Eettisyys ja eläinten hyvinvoinnin huomioon ottaminen ovat kuitenkin monen matkailijan mielessä, vaikka matkanjärjestäjät eivät olisikaan vielä heränneet nykyaikaan.

Matkailualan kehitystä vuosittain seuraavassa World Travel Market 2017 Industry Reportissa julkaistujen tutkimustulosten mukaan kahdeksan kymmenestä brittiläisestä matkailijasta ei ole kiinnostuneita vierailemaan kohteissa, joissa eläimet eivät ole luonnollisessa ympäristössään. Sama koskee myös aktiviteetteja, joissa eläimet eivät toimi näin luonnostaan.

Miekkavalaan näkeminen villinä luonnossa akvaarion sijaan on upea kokemus
Miekkavalaan näkeminen villinä luonnossa akvaarion sijaan on upea kokemus

Kyselyssä tiedusteltiin, haluaisiko vastaaja vierailla paikassa, jossa eläimet ovat osa esitystä (kuten delfiini- ja valasnäytökset), tai jotka tarjoavat aktiviteetteja eläinten kanssa (kuten ratsastaminen norsulla). Vastaajista 79 % vastasi ettei haluaisi.

Prosenttiosuus on merkittävä ja kertoo matkaajien asenteesta sekä vastustuksesta, joka heillä on eläimiä hyödyntäviä tahoja kohtaan.

Yksi suurimmista käännekohdista on luultavasti ollut vuoden 2013 Blackfish-dokumentti, jossa valotetaan SeaWorldin toimintaa ja vankeudessa elävien miekkavalaiden elämää. Elokuvan julkaisun jälkeen SeaWorld Orlandon kävijämäärät tippuivat dramaattisesti.

Muutosta parempaan on toivottavasti luvassa

Matkustajien eettisempien valintojen ja vaatimusten valossa monet korkean profiilin matkanjärjestäjät ovat lopettaneet lippujen sekä kierrosten myynnin tiettyihin kohteisiin. Käyntikierrokset delfinaarioissa, tiikerien pitopaikoissa, norsuretkillä sekä delfiinien kanssa uiminen ovat poistuneet monen matkanjärjestäjän valikoimista.

Myöskään Napsu.fi ei mainitse artikkeleissaan vinkkejä kohteista, joihin liittyy eläinten hyödyntämistä millään tavalla.

Ajat muuttuvat hitaasti mutta varmasti. Matkanjärjestäjien lisäksi turistit voivat itse vaikuttaa eläinten hyvinvointiin jättämällä väliin kohteet, jotka käyttävät eläimiä viihdetarkoituksessa ja antaa näin rahan puhua paremman tulevaisuuden puolesta.

Jos seuraavalla matkallasi harkitset vierailua esimerkiksi norsujen tykö, tutustu kohteeseen tarkkaan ja vältä pelkässä viihdetarkoituksessa pidettyjä norsutiloja. Norsuretkistä ei tarvitse luopua kokonaan, sillä näihin majesteettisiin eläimiin voi tutustua norsuille pyhitetyssä luonnonpuistoissa, joissa niiden elinolosuhteet ovat lähempänä luontoa.

Tutkimus: Raha menee eläinten hyvinvoinnin edelle Aasian norsuturismissa – Matkailijoilta kuitenkin tyrmäys eläinten hyväksikäytölle

Lähde: World Travel Market 2017 Industry Report, Lonely Planet 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.