Ihaile norsuja kauempaa - älä mene norsuratsastukselle! Kuva: © Pablo Hidalgo - Dreamstime.com
Ihaile norsuja kauempaa - älä mene norsuratsastukselle! Kuva: © Pablo Hidalgo - Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Viisi vinkkiä eläinystävällisempään matkailuun

Moni eläinten- ja luonnonystävä haaveilee tutustuvansa matkallaan myös matkakohteensa eläimistöön. Asiaa hankaloittaa se, että monissa kohteissa eläimille aiheutetaan turismin nimissä vahinkoa. Onneksi tarjolla on yleensä myös eettisempiä vaihtoehtoja.

Kuinka nähdä matkoillaan villieläimiä, ja silti olla tukematta eläimille vahingollisia tapoja ja niitä taloudellisen hyödyn nimissä riistäviä tahoja? Moni eläinten ystävä painiskelee näiden asioiden kanssa matkoja suunnitellessaan. Aina on parempi joko ottaa asioista selvää, tai jättää eläimiä sisältävät nähtävyydet reissuillaan kokonaan väliin.

Tässä vinkkejä eläinystävällisempään matkailuun:

Katso mitä syöt

Eksoottisten ruokien maistelu kuuluu osaksi matkakokemusta ja ruokamatkailu onkin yksi suurimmista trendeistä nykymatkailussa. Uudet makuelämykset ovat hieno tapa kokea uusia kulttuureja, mutta ole tarkka siitä mitä itse asiassa suuhusi laitat.

Kyselemällä ja aterioimalla luotetuissa ravintoloissa, voit olla varma ettei ruokalistalle kuulu uhanalaisia tai laittomasti pyydettyjä eläimiä. Esimerkiksi haineväkeitto Kiinassa tai Vietnamissa voi kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta tosiasiassa on edesaiheuttamassa haiden kuolemista sukupuuttoon.

Eksoottinen haineväkeitto kannattaa jättää väliin. Kuva: © Lcc54613 | Dreamstime.com
Eksoottinen haineväkeitto kannattaa jättää väliin. Kuva: © Lcc54613 | Dreamstime.com

Vältä vesipuistoja ja niiden eläinnäytöksiä

Miekkavalaan tai delfiinien näkeminen helposti penkiltä istuen voi tuntua kiehtovalta ajatukselta, mutta maailmalla toimivat vesipuistot kuten SeaWorld, eivät tarjoa eläimille luonnonmukaista elämää. Vankina eläminen aiheuttaa suurille vedessä eläville nisäkkäille yleensä ainoastaan paljon ongelmia, joten parasta on välttää tämän tyylisiä nähtävyyksiä kokonaan. Lisäksi eläinten pyydystäminen vesipuistojen tarpeisiin aiheuttaa lukuisten muiden eläinten kuoleman - esimerkiksi suurin osa luonnosta pyydystetyistä delfiineistä kuolee ennen pääsyään loppusijoituskohteeseensa.

Delfiinin näkeminen luonnollisessa ympäristössään on upea elämys. Kuva: © Jamiemuny | Dreamstime.com
Delfiinin näkeminen luonnollisessa ympäristössään on upea elämys. Kuva: © Jamiemuny | Dreamstime.com

On parempi tukea sellaisten paikallisten järjestöjen varainkeruuta, jotka keskittyvät suojelemaan merielämää, ja osallistua vaikkapa luonnonvaraisten valaiden ja delfiinien bongausretkille suositeltujen matkanjärjestäjien kanssa.

Älä ihastu kulkukoiriin (tai -kissoihin)

Useissa lomakohteissa kaduilla elävät eläimet ovat osa luonnollista katukuvaa. Niiden ruokkiminen, niin hyvältä ajatukselta kuin se tuntuisikin, tekee niille kuitenkin enemmän hallaa kuin hyvää. Tottumalla turistien antamiin aterioihin niiden oma neuvokkuus heikkenee, ja ne oppivat turvautumaan matkailijoihin - jotka aikoinaan lähtevät kotiin.

Mitä voit kuitenkin tehdä, on tukea paikallisia järjestöjä, jotka tarjoavat eläimille ruokaa, suojaa, eläinlääkärin palveluja sekä etsivät näille pysyviä koteja. Voit myös tehdä vapaaehtoistyötä näiden järjestöjen kanssa: moni ottaa tilapäisen avun ilolla vastaan.

Voit huolehtia kulkukoirista lahjoittamalla rahaa paikallisille eläinsuojeluyhdistyksille. Kuva: © Parkinsonsniper | Dreamstime.com
Voit huolehtia kulkukoirista lahjoittamalla rahaa paikallisille eläinsuojeluyhdistyksille. Kuva: © Parkinsonsniper | Dreamstime.com

Villin eläimen silitys ei ole ok - ja unohda elefantilla ratsastaminen

Monissa matkakohteissa tarjotaan mahdollisuuksia päästä lähelle villejä eläimiä. Esimerkiksi paikat, jotka tarjoavat mahdollisuuden silittää leijonia tai tiikereitä, aiheuttavat ainoastaan haittaa näille eläimille. Eläimet ovat rauhoitettuja lääkkeiden avulla ja olemassa näissä keskuksissa ainoastaan rahan keräämisen vuoksi.

Elefanttiratsastusten takana on puolestaan vuosien julma koulutus, eivätkä ketjun päässä olevat apinat, liskot, leijonat ja linnut nauti tämän tyylisestä toiminnasta lainkaan. Niiden omistajilla ei ole tarkoituksena suojella eläimiä tai edesauttaa lajin säilymistä. Osallistu sen sijaan virallisille safareille ja ihaile eläimiä kauempaa.

Leijonat ovat onnellisempia luonnossa kuin turistien halittavina. Kuva: © Ecophoto | Dreamstime.com
Leijonat ovat onnellisempia luonnossa kuin turistien halittavina. Kuva: © Ecophoto | Dreamstime.com

Ole tarkkana tuliaisten kanssa

Moni ostaa paikallisia tuotteita tuliaisiksi, eikä tule aina ajatelleeksi mistä ne on tehty. Jotkut tuotteista, riippuen matkakohteesta, on kuitenkin valmistettu paikallisista eläimistä - eikä aina laillisella tavalla. Niinpä kannattaa pitää erityisesti silmällä tuotteita, jotka sisältävät karvaa tai turkista, norsunluuta, hampaita tai sarvikuonon sarvea, kilpikonnan kuorta - ja kaikkea mikä muistuttaa ulkoisesti näitä.

Parasta onkin kysyä rohkeasti asiaa epäillessään, tai jättää tuote kokonaan ostamatta. Matkailijat voivat vaikuttaa suuresti omalla lompakollaan ja ostopäätöksillään.

Lue myös: 10 vinkkiä: Vastuullinen matkailu ei ole hankalaa, eikä tylsää!

Lue myös: Käytännön vinkkejä kestävään matkailuun

Lähde: Mirror

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.