Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Vastuullinen matkailija kunnioittaa kohteen kulttuuria, luontoa, eläimiä ja ihmisiä.
Vastuullinen matkailija kunnioittaa kohteen kulttuuria, luontoa, eläimiä ja ihmisiä.

Matkusta, nauti ja kunnioita – vastuullisen matkailun kehittämisen teemavuosi käynnissä

YK:n maailmanlaajuinen matkailuorganisaatio UNWTO on valinnut vuoden 2017 teemaksi matkailun kestävän kehityksen. Kansainvälinen matkailu kasvaa noin viiden prosentin vuosivahdilla. Kasvu itsessään ei ole huono asia, ainoastaan huonosti hallittu kasvu on.

Nopeasti kasvavalla toimialalla vastuullisuudella on tärkeä rooli, sillä ekologisella toimintatavalla säästetään luonnonvaroja ja hidastetaan ilmastonmuutosta. Vastuullisuus sisältää ympäristön huomioimisen lisäksi ihmisten hyvinvoinnin ja taloudellisen näkökulman.

Teemavuonna halutaan korostaa myös kulttuuriarvojen ja monimuotoisuuden säilyttämistä ja edesauttaa maailmanlaajuista yhteisymmärrystä, rauhaa ja turvallisuutta. YK:n tavoitteena on myös poistaa äärimmäistä köyhyyttä matkailun avulla.

Vastuullinen matka sisältää joukon periaatteita ja tavoitteita, ja matkailijan ensimmäinen tehtävä on tehdä tietoisia valintoja. Kun matkailija tekee eettisiä valintoja siten, että ne tukevat omaa arvomaailmaa, ollaan oikealla tiellä.

Valitsemalla ympäristöystävällisyyteen panostavan lentoyhtiön, majapaikan ja matkanjärjestäjän on ottanut ensimmäiset vastuulliset askeleet. Matkustamista huippusesongin ulkopuolella kannattaa suosia, sillä matkailijoiden tasainen virta vähentää ympäristön kuormitusta ja tukee paikallisten palveluiden tuottajien ympärivuotista toimintaa.

Vastuullinen matkailija kunnioittaa kohteen kulttuuria, luontoa, eläimiä ja ihmisiä. Tinkimistä ei pidä harrastaa, jos se ei kuulu matkakohteen tapoihin, ja valokuvattavalta on kohteliasta pyytää aina lupa, ettei tule loukanneeksi ketään. Vettä ja energiaa on syytä käyttää säästeliäästi ja minimoida jätteet.

Teemavuoden virallinen hashtag on #travelenjoyrespect.

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.