Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Caretta caretta
Caretta caretta

Napsu suuntaa kohti Linosan saarta Italiassa – pelastamaan merikilpikonnia!

Linosan saarella Italiassa suojellaan uhanalaisia merikilpikonnia. Saarelle vuonna 1995 perustettu suojelukeskus ottaa vuosittain vastaan eläimistä ja ympäristöstä kiinnostuneita ekoturisteja kantamaan kortensa kekoon kilpikonnien pelastamiseksi. Napsu suuntaa tänä kesänä katsastamaan, mistä oikein on kyse!

Mitä merikilpikonnien parissa tehtävä ekomatkailu oikein tarkoittaa?

Napsu matkaa Italian Linosaan yhteistyössä Ekomatkaajat.fi -matkatoimiston kanssa. Ekomatkaajat toimii Linosalla sijaitsevan, merikilpikonnien suojeluun keskittyneen pelastuskeskuksen yhteistyökumppanina Suomen päässä ja järjestää kilpikonnien suojelusta kiinnostuneille vapaaehtoisille mahdollisuuksia työskennellä lomallaan keskuksessa.

Linosan ekomatkoilla vapaaehtoiset osallistuvat merikilpikonnista kertoville luennoille, auttavat kilpikonnien ruokinnassa, mittauksissa, altaiden siivouksessa ja toipuneiden kilpikonnien palauttamisessa luontoon. Lisäksi tehtävänä voi olla eläinlääkärin avustaminen ja pesärannan partiointi öisin.

Tiedossa on siis hieman erilainen loma – auringosta ja luonnosta nautitaan työn ohessa!

Ei ekomatkakaan pelkkää työntekoa ole, vaan Linosalla voi myös pyöräillä, lenkkeillä, kiivetä saaren tulivuorelle sekä harrastaa vedessä – uida, snorklata ja sukeltaa. Alueella tavataan myös useita delfiinilajeja, joten merinisäkkäiden bongailuunkin on erinomaiset mahdollisuudet.

Merikilpikonnan suloisten poikasten mittaus kuuluu ekomatkalaisten työtehtäviin Linosalla
Merikilpikonnan suloisten poikasten mittaus kuuluu ekomatkalaisten työtehtäviin Linosalla

Miksi kilpikonnia pitää suojella?

Valekarettikilpikonna (Caretta caretta) on Välimeren alueen yleisin kilpikonna, mutta maailmanlaajuisesti laji on luokiteltu vaarantuneeksi. Kilpikonnan suurimpia uhkia on ihmisen toiminta, mikä on ajanut lajin sukupuuton partaalle. Pesäpaikkojen tuhoaminen, rantojen ja merien roskaantuminen uhkaavat hitaasti lisääntyvää lajia. 

Linosa on yksi Välimeren alueen tärkeimpiä valekarettikilpikonnan pesintäpaikkoja. Vuonna 1995 perustetun suojelukeskuksen olemassa olon aikana keskuksessa on pelastettu ja vapautettu takaisin luontoon satoja merikilpikonnia. Suojelukeskuksessa työskentelee joukko biologeja ja muita luonnontieteilijöitä sekä eläinlääkäreitä.

Linosan suojelukeskuksessa autetaan ja tutkitaan myös aikuisia merikilpikonnia
Linosan suojelukeskuksessa autetaan ja tutkitaan myös aikuisia merikilpikonnia

Missä Linosan ekomatkakohde sijaitsee?

Linosa sijaitsee Välimeressä, noin 160 kilometriä Sisiliasta etelään, Tunisian ja Maltan välissä. Sen lähin saari on turistienkin suosima Lampedusa, jonne Linosalta on noin 50 kilometrin (2,5 tuntia) lauttamatka. Lautta saarelle kulkee myös Sisiliasta, Porto Empedoclen satamasta (7 tuntia).

Lähin lentokenttä sijaitsee Lampedusalla, jonne tehdään lentoja mm. Sisilian Cataniasta ja Palermosta. Saarelle pääsy on siis hieman mutkan takana, mutta mielenkiintoiseen luontomatkaan voi myös liittää esimerkiksi muutaman päivän vierailun Sisiliassa.

Autetut merikilpikonnat vapautetaan takaisin luontoon
Autetut merikilpikonnat vapautetaan takaisin luontoon

Napsu lähtee mukaan toimintaan ja raportoi retkestä uudessa matkablogissa

Linosaan kesäkuun lopussa lähtee Napsun vakituisena matkailutoimittajana helmikuusta 2016 lähtien toiminut Päivi Laajalahti. Päivi kirjoittaa reissusta Napsuun blogia ja kertoo Linosaan matkustamisesta, saaren olosuhteista ja tunnelmista vapaaehtoistyössä, sekä tietenkin kilpikonnista ja saaren luonnosta itsestään.

Päivi on tehtävään oikein sopiva vaihtoehto, sillä hän on pitkän toimittajan uransa taustalla Jyväskylän yliopistosta aikoinaan biologiksi valmistunut ekologi, jolle vihreät arvot ja eläintensuojelu ovat aina olleet tärkeitä. Gradunsa Salamajärven kansallispuiston metsäpeuroista aikoinaan tehnyt biologi-toimittaja suuntaa nyt kokonaan erilaisen luonnon ja lajin pariin.

”Odotan Linosan matkaa innolla, sillä se on hieman kuin paluuta juurilleni biologian ja ympäristönsuojelun pariin. Kesäviikon viettäminen ekomatkalla, tehden asioita luonnon ja hurmaavien eläinten hyväksi on varmasti parasta mahdollista turismia, mitä voi ajatella harrastavansa”, Päivi kertoo.

Napsussa Linosan tunnelmiin suunnataan juhannuksen jälkeisellä viikolla!

Kuvat: Ekomatkaajat.fi ja Dreamstime

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.