Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Rabbit Beach Lampedusalla
Rabbit Beach Lampedusalla

Matkablogi: Paluumatka Lampedusan kautta ja mitä kaikkea Linosan ekomatkasta jäi käteen

Linosan saarella Italiassa suojellaan uhanalaisia merikilpikonnia. Napsun matkablogissa vieraillaan paikallisessa suojelukeskuksessa tutustumassa, mitä turistien tekemä vapaaehtoinen suojelutyö oikein tarkoittaa ja millainen Linosan saari oikein onkaan ekomatkaajan mutta myös tavallisen turistin näkökulmasta. Viimeisessä blogissa tutustutaan kotimatkalla Lampedusan saareen.

Linosalle olisi mielellään jäänyt pidemmäksikin aikaa työskentelemään kilpikonnien parissa ja nauttimaan Italian auringosta sekä ihanista ruoista. Mutta niin vain kotiin oli lähdettävä.

Matka Linosalta Lampedusaan taitettiin toisella saarten välillä liikennöivällä lautalla. Tulomatkallamme hurautimme saarten välin Liberty Linesin pelkästään matkustajia kuljettavalla pika-aluksella, mutta paluumatkalla testasimme Siremar-autolautan.

Matka Siremarilla Linosalta Lampedusalle kestää noin kaksi ja puoli tuntia, mutta se on myös pika-alusta edullisempi. Lisäksi aikataulut antoivat tällä vaihtoehdolla myöten tutustua hetken myös Lampedusan saareen ennen lentoa kohti Sisilian Palermoa ja sitä myöten Suomea.

Suositeltavaa on jättää myös paluumatkalle yksi yö Sisiliassa, sillä muuten lentojen kokonaisuudesta tulee helposti rankka. Voimme todistaa tämän matkattuamme yli vuorokauden suolavettä hiuksissamme kohti Helsinkiä. Aamuyön tunneilla jatkolennon odottaminen vaikkapa Arlandan lentokentällä Tukholmassa ei ole mielialaa kohentava kokemus!

Lampedusan keskuskatu Via Roma, jonka varrelta löytyy matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita
Lampedusan keskuskatu Via Roma, jonka varrelta löytyy matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita

Lampedusalta tuliaiset kotiin

Koska Linosalla ei ole kovinkaan paljon mahdollisuuksia tuliaisostosten tekoon, teimme tehokkaan kierroksen Lampedusan keskuskadulla Via Romalla. Mukaan lähti kilpikonna-aiheisia tuliaisia, sympaattisia rannekoruja, rantakassi sekä t-paita. Myös rantaeväät löytyivät supermarketista ja herkullinen, vaikkakin pikainen lounaspizza kadunvarsikuppilasta.

Lampedusalla julkinen liikenne on hyvin vähäistä, minkä vuoksi Linosan tuttavamme suosittelivat meille oman kuskin varaamista päiväksi. Näin voisimme jättää suurimman osan matkatavaroistamme auton kyytiin tehdessämme kierrostamme saarella. Alessandra sopi meille kyydin iäkkään herrasmiehen kyytiin, jonka kanssa kommunikoimme huonolla italialla ja erinomaisella elekielellä vallan mainiosti.

Meidät noudettiin satamasta, vietiin keskustaan ostoksille ja sovittiin tapaamisaika tunnin päähän. Kyyti oli paikalla ajallaan, ja ajelimme viimeisiksi tunneiksi rannalle ennen lopullista siirtymistä lentokentälle. Kyyti oli siis käytössämme useamman tunnin ajan ja maksoimme siitä yhteensä 50 euroa.

Lampedusan Rabbit Beach on suojelualuetta
Lampedusan Rabbit Beach on suojelualuetta

Maailman kaunein ranta – Lampedusan Rabbit Beach

Vuonna 2013 TripAdvisorin äänestyksessä maailman kauneimmaksi rannaksi äänestettiin Lampedusan Spiaggia dei Conigli, joka tunnetaan myös kansainvälisemmällä nimellä Rabbit Beach. Päätimme käydä tarvistamassa, onko ranta todella sen arvoinen!

Parinkymmenen minuutin automatkan päässä keskustasta sijaitseva Spiaggia dei Conigli on oikeasti maineensa veroinen: syrjäinen, kaunis, valkohiekkainen ja ihanan värinen meri on mukava uimiseen.

Hiekkarannalle päästäkseen pitää kuitenkin ottaa muutama askel: autotieltä alas rantaan kulkee suurelta osin kivetty polku, mutta matkaan kannattaa varata parikymmentä minuuttia. Vaikka rinne rantaan on loiva, kovalla helteellä siinäkin tulee hiki. Onneksi alhaalla voi pulahtaa suoraan uimaan!

Alas Rabbit Beachille vie polku, jonka kiipeämiseen kannattaa varata parisenkymmentä minuuttia
Alas Rabbit Beachille vie polku, jonka kiipeämiseen kannattaa varata parisenkymmentä minuuttia

Rabbit Beach on rauhaisa, kallioisten niemien saartama lahti, jonka vesi on kristallinkirkasta ja hiekka pehmeää. Matalaa vettä riittää, mikä tekee siitä myös hyvän lasten kanssa vierailuun. Aikuisillekin sopivaa uintisyvyyttä kuitenkin on pienen kahlailun jälkeen tarjolla. Ranta on myös hyvin siisti.

Ranta on osa meriluonnon suojelualuetta ja myös siellä pesii merikilpikonnia. Siksi siellä ei ole turismille suunnattuja rakenteita kuten esimerkiksi ravintoloita. Lähin kahvila sijaitsee polun yläpäässä autotien varressa, joten rannalle kannattaa varata mukaansa runsaasti vettä.

Rantaelämää Rabbit Beachilla
Rantaelämää Rabbit Beachilla

Mitä kaikkea matkasta jäi käteen?

Yhteenvetona voi sanoa, että Linosan reissu oli valehtelematta hämmästyttävä kokemus. Kaltaiselleni paljon maailmaa nähneelle matkaajalle reissusta jäi mieleen ainutlaatuisuuden tunne: tällaista en ole koskaan aiemmin vielä kokenut. Mahdollisuus tehdä hyvää luonnon puolesta, reissun käsittämätön monimuotoisuus retkien ja aktiviteettimahdollisuuksien suhteen sekä saaren ja tutkimuskeskuksen hurmaava yhteisöllisyys veivät sydämeni sataprosenttisesti.

Linosan matkaa vapaaehtoistyöhön merikilpikonnien pariin voi suositella kaikille niille matkalaisille, joita kiinnostaa mahdollisuus tehdä lomailun ohella hyvää luonnolle. Pientä seikkailuhenkeä mukaan vaaditaan, sekä tietenkin joustavuutta, mutta upea ja pitkäksi aikaa mieleenpainuva, luonnonläheinen matka on ehdottomasti luvassa.

Ekomatkaajien ja Napsun yhdessä järjestämä reissu jätti jälkeensä pienen hykerryksen: tätä pitää saada lisää! Perinteiset turistilomat tuntuvat nimittäin kalpenevan ekomatkan monipuolisuuden rinnalla täysin.

Suosittelen lämpimästi!

Suojaisa Rabbit Beach soveltuu hyvin myös lasten kanssa matkustaville
Suojaisa Rabbit Beach soveltuu hyvin myös lasten kanssa matkustaville

Teksti ja kuvat: Päivi Laajalahti, paitsi Lampedusan keskustakuva: Dreamstime

**

Linosan matkaan liittyvät blogipostaukset:

Menomatka Linosalle Catanian kautta

Tunnelmia suojelukeskuksen toiminnasta ja ekomatkailun mahdollisuuksista 

Linosan merikilpikonnista ja niiden suojelusta

Linosan saari hurmaa vierailijansa - saaresta yleisesti turismin näkökulmasta

Jos vapaaehtoistyö kilpikonnien parissa alkoi kiinnostaa, mahdollisuudesta matkata Linosalle voit kysellä Ekomatkaajilta > 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.