Todennäköisyys joutua vakavaan lento-onnettomuuteen on häviävän pieni, noin yksi 5,4 miljoonasta.
Todennäköisyys joutua vakavaan lento-onnettomuuteen on häviävän pieni, noin yksi 5,4 miljoonasta.

Missä on turvallisin istumapaikka lentokoneessa?

Lentäminen on turvallinen matkustusmuoto, ja kiitos teknologisen kehityksen, siitä tulee koko ajan turvallisempaa.

Huolimatta siitä, että todennäköisyys vakavalle lento-onnettomuudelle on noin yksi 5,4 miljoonasta, ja että autolla matkustaminen on sata kertaa vaarallisempaa, monet matkustajat ovat huolissaan jo pelkästään ajatuksesta ilmassa lentävästä metalliputkesta. Mutta onko esimerkiksi lentokoneen istumapaikalla väliä turvallisuuden suhteen? Onko olemassa paikkaa, jolla onnettomuudesta selviytyminen olisi todennäköisempää kuin jollain toisella?

Viime vuonna TIME analysoi lento-onnettomuuksia ja istumapaikkakaavioita saadakseen selville, mitkä paikat olivat turvallisimpia. Ne matkustajat, jotka maksavat ylimääräistä koneen etuosassa sijaitsevista paikoista, eivät ehkä pidä tuloksista. Osoittautui nimittäin, että pelätyt keskimmäiset paikat koneen takaosassa saivat analyysissa parhaat tulokset.

TIMEn tutkimus paljasti, että istuimilla, jotka sijaitsevat koneen taaimmaisessa kolmanneksessa, oli 32 prosentin kuolleisuus, verrattuna 39 prosenttiin koneen keskimmäisessä kolmanneksessa ja 38 prosenttiin koneen etuosassa.

Tutkimus myös paljasti, että käytäväpaikoilla koneen keskimmäisessä kolmanneksessa oli 44 prosentin kuolleisuus. Koneen taaimmaisessa kolmanneksessa keskimmäisten paikkojen kuolleisuus oli 28 prosenttia. Kannattaa pitää tämä mielessä, kun seuraavan kerran joutuu istumaan näille takaosan paikoille!

Greenwichin yliopiston vuonna 2008 tekemässä tutkimuksessa pantiin merkille, että muita mahdollisesti turvallisempia paikkoja koneessa ovat kaksi riviä lähimpänä hätäuloskäyntejä. Tämä voi johtua siitä niillä istuvat voivat tarpeen mukaan poistua koneesta nopeammin.

FAA:n mukaan todellisessa onnettomuustilanteessa istumapaikalla on kuitenkin lopulta hyvin vähän merkitystä, sillä kaikki riippuu onnettomuuden olosuhteista eli siitä, mihin kohtaan lentokonetta suurin vaikutus kohdistuu. Esimerkiksi keula edellä tapahtuneissa onnettomuuksissa suurin riski kohdistuu ykkösluokkaan.

Jokainen reissuun lähtijä voi kuitenkin lohduttautua sillä, että lentomatkustaminen on suhteellisen turvallista ja vakavia onnettomuuksia sattuu matkustajamääriin suhteutettuna erittäin harvoin. Samoin voi myös valita matkustaa jollakin maailman turvallisimmista lentoyhtiöistä.

Lähde: Travel + Leisure

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.