· Napsun toimitus

2017 oli lentomatkailussa kaikkien aikojen turvallisin vuosi

Lentopelkoisilla matkustajilla on aihetta iloon: 2017 oli virallisesti kaikkien aikojen turvallisin vuosi. Siitäkin huolimatta, että se oli myös vilkkain!

Lentomatkailun turvallisuuskatsaus julkistettiin vuodelle 2017. Katsaus tutkii siviililentomatkailun tilastoja, joita YK:n alainen, kansainvälinen ilmailujärjestö ICAO (International Civil Aviation Organization) kerää vuosittain. Tilastot sisältävät tietoja matkustajalentokoneista, mutta eivät ota huomioon sotilas- tai yksityisilmailua.

Vuonna 2017 tehtiin yhteensä noin 35 miljoonaa lentoa. Vuoden aikana raportoitiin 111 onnettomuutta, joista vain kahdessa menetettiin ihmishenkiä. Tämä tarkoittaa vain yhtä kuolemantapausta noin 16 miljoonaa lentoa kohden.

Kaikkiaan matkustajalentojen määrä kasvoi viime vuonna 3 %, mutta onnettomuuksien ja kuolemantapausten määrä jatkoi siitä huolimatta laskuaan. Vuosi 2017 oli ainakin kolmas perättäinen vuosi, jolloin onnettomuusmäärät laskivat.

Vuoden aikana tilastoitiin muutamia vakavia vaaratilanteita, mutta suurimmassa osasta niistä lentokone saatiin laskeutumaan turvallisesti läheiselle lentokentälle.

Yksikään kuolemaan johtaneista onnettomuuksista ei johtunut lainvastaisesta toiminnasta, mikä on viime vuosina ollut ilmailuviranomaisten huolena. Toisessa tapauksessa paikallinen lentokone Angolassa joutui onnettomuuteen moottorivian vuoksi, Venäjällä tapahtunut onnettomuus tapahtui puolestaan laskeutumisvaiheessa.

Toki osa lentoyhtiöistä on turvallisempia kuin toiset. Australialainen Qantas oli viime vuonna maailman turvallisin lentoyhtiö jo neljättä vuotta peräkkäin.

Lentoturvallisuusraportissa on kuitenkin yksi tärkeä varoitus tulevaisuutta varten: sähkölaitteiden käyttämät litium-ioni -akut. Lentokoneen ruumaan pakattuna tällainen akku voi syttyä tuleen ja palon sammuttaminen on vaikeaa. Osa lentoyhtiöistä on ottanut askeleita turvallisuuden lisäämiseksi tällä saralla ja kieltänyt laittamasta kyseisiä laitteita ruumaan. Toistaiseksi käsimatkatavaroissa näiden laitteiden kuljettaminen on edelleen sallittua.

Lähde: Lonely Planet

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.