Turbulenssi on epämiellyttävää mutta vaaratonta. Kuva: Adisa | Dreamstime.com
Turbulenssi on epämiellyttävää mutta vaaratonta. Kuva: Adisa | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Lentopelkoisille helpotusta: nämä uskomukset eivät pidä paikkaansa

Miljoonat ihmiset lentävät päivittäin. Tästä huolimatta moni matkustaja kärsii lentopelosta syystä tai toisesta.

Msn.comin artikkelissa tutkitaan lentämiseen liittyviä uskomuksia ja avataan niitä. Tiedosta voi olla apua lentopelkoisille.

Uskomus: turbulenssi on vaarallista ja voi saada koneen putoamaan.

Monille matkustajille turbulenssi on stressaavin lentämiseen liittyvä asia. Lentäjät itse vertaavat turbulenssia kuoppiin joiden yli autoilija joutuu ajamaan. Lentokoneet on rakennettu kestämään kovaa tuulta sekä turbulenssia. "Se vaikuttaa enemmänkin mukavuuteen, se ei ole turvallisuuskysymys", toteaa AskThePilot.comia isännöivä Patrick Smith. Nopeat korkeudenmuutokset ja hytkyminen tuntuvat epämiellyttäviltä, mutta lentokoneen toimimisvarmuuteen se ei vaikuta.

Uskomus: salamanisku aiheuttaa vahinkoja koneelle.

Salamaniskua on helppo pelätä sen kovaäänisyyden, valon ja äkillisyyden vuoksi. Lentokoneissa on kuitenkin varauduttu tähän suojaamalla elektroniset laitteet ja polttoainesäiliöt niin, että ne kestävät myös salamaniskut.

Salamoinnista ei kannata huolestua; säännöllisesti lentävät lentokoneet kokevat salamaniskun keskimäärin kerran kahdessa vuodessa, eivätkä ne vaikuta koneeseen mitenkään. Lisäksi suurimmat säämuutokset pystytään nykyisin ennustamaan; ukkosia tulee kohdalle äärimmäisen harvoin.

Uskomus: autopilotti tekee lentäjän työt.

Automatisointi lentokoneessa auttaa lentäjiä tekemään työnsä samalla tavalla kuin huippuunsa viritetyt leikkaussalit auttavat kirurgeja. Autopilottia käytetään hyvin harvoin nousussa ja laskussa; useimmiten se on käytössä normaalilennon aikana. Lentäjät syöttävät jatkuvasti koneeseen informaatiota, sekä pitävät silmällä koneita. Kone ei näin ole vastuussa lentämisestä, vaan ohjaimissa on edelleen ihminen jonka työtä koneet helpottavat.

Lähde: msn.com

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.