Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Puolan Wroclawista löytyy yli 400 pientä tonttupatsasta.
Puolan Wroclawista löytyy yli 400 pientä tonttupatsasta.
· Napsun toimitus

Tonttupatsaat valtasivat puolalaiskaupungin

Tonttupatsaiden bongailulta ei voi välttyä Puolan Wroclawissa.

Puolassa sijaitseva Wroclaw on paitsi hankala lausua, myös yksi maan hurmaavimmista kylistä - ja nyt koti yli 400 pienelle tonttupatsaalle.

Odra-joen rannalla lepäävää Wroclawia kutsutaan usein Puolan Venetsiaksi, sillä sieltä löytyy peräti 130 siltaa yhdistäen alueen 12 saarta. Wroclaw tarjoaa myös yhden Euroopan kauneimmista toriaukioista, ja kaiken kruunaavat pastellinväriset renesanssityyliset kartanot, joita kehystävät kaasukäyttöiset katulamput iltaisin. 

Tonttupatsaat valtasivat puolalaiskaupungin

Satumaisen kuoren alta löytyy myös toisenlainen maailma. Legioona pieniä hahmoja, jotka kaikki ovat alle 30 cm korkeita, väijyy kujilla, kurkkii oviaukoista ja roikkuu katulampuista. Nokkavat ja huvittavat pronssiset hahmot huokuvat persoonallisuutta - Wroclawin kääpiötontut ovat vallanneet kaupungin.

Kukaan ei enää tiedä, montako tonttupatsasta kaupungissa on valloillaan. Virallisen arvion mukaan yli 400 pientä patsasta löytyy kaupungin kätköistä. Tontut puuhastelevat paikoillaan omiaan, rientäen sammuttamaan tulipaloa, istuen kahvilassa työskennellen läppärillään ja ottaen aurinkoa toriaukiolla. Hahmoja löytyy elämän kaikilta alueilta; jos olet kaupungissa tarpeeksi kauan voit bongata postimiehen, lääkärin, pankkiirin ja kauppiaita - jopa hammaslääkärin. Konserttisalin ulkopuolella hoilaa 19 tonttua.

Tonttupatsaat valtasivat puolalaiskaupungin

"Olemme lakanneet virallisesti laskemasta tonttuja jo vuosia sitten", toteaa Robert Rasala, jonka tehtävänä on hoitaa tonttujen virallista informaatiota. Ihmiset saapuvat ympäri maailmaa etsimään tonttuja, mutta kukaan ei enää tiedä miksi ne ovat niin tärkeitä.

Tonttupatsaat valtasivat puolalaiskaupungin

Jokainen tonttu on tunnustus Orange Alternative -liikkeelle, joka syntyi kaupungissa vastustamaan Neuvostoliittoa. Ne ovat symboli kommunismin ja neuvostovallan vastustamiselle, joka kulminoitui 1980-luvulla. Vapaata puhetta ja julkisen kokoontumisen puolustamista tuettiin maalaamalla surrealistista propagandaa, ja erityisesti ilkikurisia pieniä tonttuja.

Kääpiöt toivat synkkiin ja vaarallisiin aikoihin kevennystä, jotain pientä ilonaihetta. Pian liike järjesti marsseja "kääpiöiden oikeuksia" vaatien, ja lainvalvojat jotka yrittivät napata kiinni protestoijia näyttivät ainoastaan naurettavilta.

Tonttupatsaat valtasivat puolalaiskaupungin

Kaupungin pormestari antoi 2000-luvun alussa tehtäväksi luoda viisi tonttupatsasta, liikkeen ja protestien sekä historian muistoksi. Nyt taiteilija Moczek on luonut yli 100 tonttua ja inspiroinut lukuisia muita lisäämään oman kädenjälkensä katukuvaan.

Kävijöiden bongausta helpottamaan kaupunki on perustanut sivuston, josta löytyy patsaiden nimet, henkilökohtaiset taustatarinat ja tavat. Kaupungissa järjestetään myös jokavuotinen syyskuussa pidettävä festivaali, sekä kävelyretkiä ja karttoja sekä sovelluksia tonttujen metsästämistä varten. 

Wroclaw
Wroclaw

Lähde: BBC Travel

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.