Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Luolissa seikkailu on mukavaa, jos ahtaat paikat eivät ahdista.
Luolissa seikkailu on mukavaa, jos ahtaat paikat eivät ahdista.
· Skye Borg

Seikkailunhaluiset turistit suuntaavat nyt luoliin

Ulkoilusta nauttiville voi tulla toisinaan eteen tilanne, että kävelypolut ja metsät on koettu: mistä jotain uusia elämyksiä tilalle? Luolissa seikkailu, jota yleensä englanniksi kutsutaan nimellä 'caving', on matkaajille ja seikkailijoille elämys, jota eivät vielä ole pilanneet tuhannet turistit tai extremelajien harrastajat.

Jos pimeät ja toisinaan ahtaat paikat eivät ahdista, kannattaa Yhdysvaltoihin suunnatessa muistaa tämäkin elämysmuoto; maassa on noin 45 000 tarkoitukseen sopivaa luolastoa.

1) Meramec Caverns, Missouri

Meramec Caverns, Missouri
Meramec Caverns, Missouri

Missourissa sijaitseva Meramec Caverns koostuu noin 6 400 löydetystä luolasta, joista 20 on auki yleisölle. Se sijaitsee sopivasti historiallisen Route 66:n varrella, ja sinne järjestetään opastettuja kävelyretkiä. Paikka on valaistu neonkyltein ja monivärisin valoin, ja paikalta löytyy myös mm. 7-kerroksinen "kartano".

2) Jewel Cave, Etelä-Dakota

Jewel Cave, Etelä-Dakota - Kuva: Alfonso Sintjago / Flickr
Jewel Cave, Etelä-Dakota - Kuva: Alfonso Sintjago / Flickr

Jewel Cave Custerissa, Etelä-Dakotassa, koostuu n. 290 kilometristä kartoitettuja polkuja - se on kolmanneksi suurin maailmassa.

Alueella järjestetään 4 eripituista ohjattua kävelylenkkiä, helposta vaativaan. Vaativin on ainut johon voi varata lippuja etukäteen, ja se tarjoaa köysillä laskeutumista, kapeissa paikoissa kiipeämistä ja ryömimistä päästäksesi uuteen luolaan. Varsinainen seikkailu siis!

3) Luray Caverns, Virginia

Luray Caverns, Virginia
Luray Caverns, Virginia

Yksi Yhdysvaltojen suosituimmista luolastoista on Luray Caverns Virginiassa. Puoli miljoonaa kävijää vierailee täällä vuosittain ihaillakseen dramaattisen näköisiä muodostelmia ohjatuilla kierroksilla.

Paikan nähtävyyksillä on lumoavia nimiä, kuten Titania's Veil ja Dream Lake. Täältä löytyy myös Great Stalacpipe Organ, maailman suurin instrumentti, joka kevyesti naputtelemalla muuttaa jättimäisen luolan musiikkiareenaksi.

4) Mammoth Cave, Kentucky

Mammoth Cave, Kentucky
Mammoth Cave, Kentucky

Maailman pisin luolasto ja UNESCON suojelukohde, Mammoth Cave sijaitsee Mammothin kansallispuistossa Kentuckyssa. 650 km pitkä luolasto tarjoaa sekä opastettuja että vapaasti itse käveltäviä reittejä vuoden ympäri.

Opastetuilla kierroksilla valinnanvaraa on runsaasti, helpoista lapsiystävällisistä mielenkiintoisempiin elämyksiin joissa kiipeillään ja ryömitään, sekä puristaudutaan läpi kapeiden kohtien.

5) Moaning Cavern, Kalifornia

Moaning Cavern, Kalifornia
Moaning Cavern, Kalifornia

Kalifornian Vallecitossa sijaitseva Moaning Cavern on elämys itsessään. Täällä kävijä voi laskeutua köydellä alas noin 50 metrin matkan osavaltion suurimpaan luolaan. Paikalle pääsee myös patikoimalla alas suuntaavat 234 porrasta.

Täältä on löydetty Yhdysvaltojen vanhimmat ihmisjäänteet, noin 13 000 vuoden takaa. Ilmeisesti ihmiset ovat aikoinaan tipahtaneet alas kallioluolan reunalta.

Lähde: Thrillist

Kuvat: Dreamstime.com, Alfonso Sintjago / Flickr, Cave & Mine Adventures

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.