10 vinkkiä: Rosoisen persoonallinen Gdansk

Itämeren rannalla Puolassa sijaitseva Gdansk hurmaa matkailijan etenkin kesäisin. Entinen hansakaupunki on kulttuurihistorialtaan rikas ja sen sympaattiset kävelykadut huokuvat keskieurooppalaista tunnelmaa, mitä maustaa pieni rosoisuus ja puolalainen puheensorina. Keskustan lisäksi turistin kannattaa pyörähtää myös kaupungin ulkopuolella.

10 vinkkiä Gdanskiin

1) Dlugi Targ eli Pitkä tori

Neptunuksen suihkulähde Dlugi Targilla eli Pitkällä torillaNeptunuksen suihkulähde Dlugi Targilla eli Pitkällä torilla

Vanhassa kaupungissa sijaitseva kävelykatu toreineen on Gdanskin keskeisimpiä turistikohteita. Motlawa-joen rannasta alkunsa saava katu kulkee Vihreän portin läpi kohti Neptunuksen suihkulähdettä, joka on kaupungin ehkäpä kuvatuin nähtävyys.

Mukulakivillä päällystetyn kadun varrella sijaitsee laadukkaita ravintoloita, joiden hintataso on keskeisestä sijainnista huolimatta erittäin kohtuullinen.

2) Mariacka-katu

Mariacka-katuMariacka-katu

Dlugi Targilta kaksi korttelia pohjoiseen sijaitsee samansuuntainen mutta pienempi ja rauhallisempi kävelykatu Mariacka. Sen varrella on herttaisia kahviloita, jotka ovat auki yöhön asti. Meripihkakorujen ja -tuotteiden myyjien kojut värittävät kadun reunustoja puolestaan päivisin.

Mariackan ja Dlugi Targin kävelykatujen ympäristössä sijaitsee lukuisia viehättäviä, mutta silti edullisia hotelleja sekä tyylikkäitä design-majoituspaikkoja.

3) Bazylika Mariacka eli Mariankirkko

Bazylicka Mariacka eli MariankirkkoBazylicka Mariacka eli Mariankirkko

Punatiilinen Mariankirkko seisoo Gdanskin vanhan kaupungin keskiössä ja se toimii erinomaisena maamerkkinä kiertelevälle turistille. Valtava katedraali päättää kahviloiden reunustaman Mariacka-kävelykadun ja on upea ilmestys myös iltavalaistuksessa.

4) Motlawa-joen rantakävely ja ravintolalaivat

Motlawa-joen rantakävely ja ravintolalaivatMotlawa-joen rantakävely ja ravintolalaivat

Satamakaupunkia halkovan joen varrella on miellyttävä käyskennellä ja silmä lepää jokea reunustavien rakennusten kauniissa ja värikkäässä arkkitehtuurissa.

Joen rannassa kahvilat ja sympaattiset ravintolalaivat tarjoavat ohikulkijoille mahdollisuuden pysähtyä tunnelmalliselle päivälliselle tai rentouttavalle lasilliselle päivän kiertelyn päätteeksi.

5) Stary Zuraw eli Vanha nosturi

Stary Zuraw eli Vanha nosturiStary Zuraw eli Vanha nosturi

Satamakaupungin tunnelmaa kuvastaa Motlawa-joen rannassa seisova Stary Zuraw eli Vanha nosturi, yksi Gdanskin kuvatuimmista kohteista. Keskiajalta lähtöisin olevaa suurikokoista, mustanpuhuvaa kummajaista pidetään yhtenä maailman vanhimmista toimintakuntoisista nostureista.

6) Maha täyteen laadukkaasti ja edullisesti

Suloisia kahviloita GdanskissaSuloisia kahviloita Gdanskissa

Vanhan kaupungin pastelliväristen, vieri vieressä seisovien kivitalojen katveessa vastaan tulee kahvila toisensa jälkeen suussasulavine leivoksineen. Gdanskin kahvila- ja ravintolatarjonta onkin hinta-laatu -suhteeltaan erinomainen. Laadukkaan, kolmen ruokalajin illallisen kahdelle viineineen saa muutamalla kympillä.

Paikallista ruokaa valmistavien ravintoloiden lisäksi tarjolla on kansainvälisten keittiöiden tuotteita sushista maukkaisiin pihviravintoloihin. Varsinkin tasokkaammissa ravintoloissa palvelu pelaa ystävällisesti ja helposti englanniksi.

7) Ostoksille Galeria Baltyckaan

Meripihkakorut ovat suosittu tuliainen GdanskistaMeripihkakorut ovat suosittu tuliainen Gdanskista

Ostoksista haaveileville Gdanskissa on tarjolla tunnelmallisten pikkuputiikkien ja meripihkamyymölöiden lisäksi valtavia ostoskeskuksia, joiden valikoima jättää Suomen tarjonnan auttamattomasti jälkeensä. Hintataso saattaa kuitenkin kansainvälisiä merkkituotteita myyvissä liikkeissä yllättää.

Shoppailumahdollisuuksia löytyy muun muassa päärautatieaseman Glownyn läheisyydestä sekä Gdanskin ja Sopotin puolivälissä, pienen junamatkan päässä sijaitsevasta Galeria Baltycka -ostoskeskuksesta.

8) Rantakaupunki Sopot

Rantakaupunki SopotRantakaupunki Sopot

Puolen tunnin junamatkan päässä Gdanskin keskustasta sijaitsee sympaattinen rantakaupunki Sopot, joka on yksi Puolan suosituimmista matkailukohteista kesäisin. Pienen kaupungin keskustaa halkoo vilkas kävelykatu, jonka varrella kahvilat, terassit sekä paikallisia käsitöitä myyvät kojut tarjoavat tuotteitaan.

Persoonallinen arkkitehtuuri muistuttaa mutkille rakennettuine seinineen paikoin Barcelonaa.

9) Sopotin aurinkoranta ja Euroopan pisin laituri

Sopotin rannalla sijaitsee Euroopan pisin laituriSopotin rannalla sijaitsee Euroopan pisin laituri

Sopotin kävelykadun päässä sijaitsee kaupungin ylpeys, kilometrien mittainen hiekkaranta, joka houkuttelee kesäisin tuhansittain auringonpalvojia. Hiekkarantaa vartioivan isännän lailla sen laidalla seisoo historiallisesti merkittävä Grand Hotel, jossa kerrotaan vierailleen aikoinaan niin Marlene Dietrichin kuin Adolf Hitlerinkin.

Rannan keskeisin nähtävyys on valtava puulaituri, joka ulottuu rannalta puolen kilometrin päähän merelle ja sen kerrotaan olevan Euroopan pisin. Laiturin päässä sijaitsevassa tasokkaassa, mutta sijaintiinsa nähden erittäin kohtuuhintaisessa Meridian-ravintolassa voi herkutella maittavan lounaan tai istuksia lasillisella aurinkoisella terassilla merirosvolaivan näköisiä turistilaivoja ihaillen.

10) Stutthofin keskitysleirimuseo ja Stegna

Stutthofin keskitysleirimuseoStutthofin keskitysleirimuseo

Koskettavalla tavalla eurooppalaiseen historiaan saattelee vierailu Stutthofin keskitysleirillä, joka sijaitsee pienen bussimatkan päässä Gdanskin keskustasta, Sztutowon kylän tuntumassa. Ensimmäisen Saksan ulkopuolelle rakennetun keskitysleirin kautta kerrotaan kulkeneen Toisen maailmansodan aikaan yli 100 000 vankia.

Läheisissä Jantarin ja Stegnan kylissä tunnelma on puolestaan leppoisa ja kesäisin suositun hiekkarannan vuoksi vilkas. Sztutowon ja Stegnan väliä puksuttaa sympaattinen juna kapearaiteista rautatietä pitkin.

Milloin mennä Gdanskiin?

Gdanskiin lennähtää Suomesta hetkessä ja vaikkapa viikonlopun pyrähdys Puolaan onnistuu pikkurahalla. Kaupungin monipuolinen historia entisenä kauppakaupunkina sekä kaunis arkkitehtuuri tarjoavat kaupunkimatkaajille mielenkiintoisia kokemuksia.

Edullinen hintataso laadukkaissa hotelleissa, ravintoloissa ja kauneussalongeissa antaa puolestaan mahdollisuuden nautiskeluun ja itsensä hemmotteluun.

Miksi mennä Gdanskiin?

Gdansk toimii kaupunkimatkakohteena ympäri vuoden, mutta kesäisin kaupunki ympäristöineen todella herää eloon. Meren läheisyys tarjoaa mahdollisuuksia paikallisristeilyille ja rantakohteet suorastaan yllättävät rivieramaisella tunnelmallaan.

Teksti: Päivi Laajalahti, Asterion | Kuvat: Dreamstime.com

Täältä löydät suorat lennot Gdanskiin!

Lue lisää kohteesta: Gdansk

Päivitetty: 23.3.2017


Julkaistu 4. maaliskuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.