Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Italiassa sijaitseva Cracon kylä on hylätty aavekaupunki. Kuva: © Tupungato | Dreamstime.com
Italiassa sijaitseva Cracon kylä on hylätty aavekaupunki. Kuva: © Tupungato | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Tässä aavekaupungissa on kuvattu James Bondiakin - Vuoren huipulle rakennettu kylä Italiassa on seissyt hylättynä 50 vuotta

Italian eteläosassa sijaitseva Cracon kylä seisoo hylättynä korkean vuoren laella. Keskiaikainen kylä on ollut aavekaupunkina viimeiset 50 vuotta, mutta se on kuuluisa muun muassa elokuvien kuvauspaikkana.

Worlds Monument Fundin uhanalaisten kulttuurikohteiden listalle nostettu, 400 metriä meren pinnan yläpuolella sijaitseva Craco eteläisessä Italiassa on nykyisin autio aavekaupunki. Vuoren huipulla, komean linnoituksen ympärillä seisovat autiot rakennukset ovat olleet suurimmaksi osaksi omillaan viimeiset 50 vuotta.

Noin 700-luvulla rakennetun Cracon arkkitehtuuri on suurimmalta osin keskiaikaista. Vuoren huipulla sijaitsevasta kylästä on komea näkymä jokaiseen ilmansuuntaan, mikä on varmastikin ollut aikoinaan yksi keskeinen syy paikan valitsemiseen. Vuorelle rakennettua kylää oli helpompi puolustaa vihollisjoukkoja vastaan, ja Cracoon rakennettiinkin komea linnoitus 1300-luvulla.

Kuva: © Viktoriia Fokina | Dreamstime.com
Kuva: © Viktoriia Fokina | Dreamstime.com

Paikan valinnalla oli hyötynsä mutta ikävä kyllä myös huonot puolensa. Alue sijaitsee maantieteellisesti epävakaalla alueella ja sitä ravistelevat luonnonmullistukset maanjäristyksistä maanvyöryihin. Toistuvat maavyöryt rapauttivat talojen perustuksia, ja viimeiset asukkaat hylkäsivät kylän lopullisesti vuonna 1991.

Cracon historia oli tapahtumarikas ja kieltämättä synkkä jo sitäkin aiemmin. 1600-luvulla kylää vaivasi rutto, joka tappoi satoja kyläläisiä. Kylä on kohdannut myös oman osansa vuoristoa kiertelevistä rosvojoukoista.

Cracon linnake näkyy kauaksi korkealta kielekkeeltään ja jopa ilman asukkaita kylä on mielenkiintoinen nähtävyys. Sen maisemia on käytetty runsaasti myös elokuvissa - muun muassa 007: Quantum of Solace sekä The Passion of the Christ ovat ammentaneet inspiraatiota täältä.

Kuva: © Dmytro Surkov | Dreamstime.com
Kuva: © Dmytro Surkov | Dreamstime.com

Cracossa talot seisovat autioina kapeiden katujen varsilla, mutta kaikki elämä ei ole kylästä kadonnut. Alueelle palataan ainakin kerran vuodessa uskonnollisen juhlan aikoihin, joita Italiassa riittää. Tänä aikana erityistä huomiota ja kiitosta osoitetaan kylän rantavesistä mystisesti löytyneelle Neitsyt Marian patsaalle, joka on nykyisin kirkon pihamaalla.

Toukokuusta lokakuulle Cracossa järjestetään festivaaleja ja tapahtumia, jolloin myös vierailijat saavat nauttia kylän ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Juhlien ulkopuolella Cracoon pääsee vain palkatun oppaan kanssa. Hinta on hyvin huokea, noin 10 euroa kahdesta eri pysähtymispaikasta.

Lähde: Atlas Obscura

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.