10 vinkkiä: Huikeat Dolomiitit!

Dolomiitit ovat ainutlaatuinen vuoristoalue Koillis-Italiassa. Ne lasketaan kuuluvaksi osaksi Alppeja ja Etelä-Tirolia. Vuoristo on muodostunut normaalista kalkkikivestä poiketen punertavasta, osittain vulkaanisesta kivestä, jota kutsutaan dolomiittikiveksi. Koko maisema Dolomiiteilla on kivilaadun vuoksi täysin erilainen kuin muualla Alpeilla. Jyrkät rosoiset seinät kohoavat vanhan ja rapautuneen näköisinä kohti taivasta. Etenkin auringon laskun ja nousun aikaan punertavat kiviseinämät hehkuvat mitä kauneimmissa väreissä.

Alue on ihanteellinen monenlaisiin harrastuksiin. Dolomiiteillä on maailman suurin yhtenäinen hissiverkosto ja laskettelualue (Super Ski). Myös maastohiihtolatuja, joihin pääsee yhdellä hiihtokortilla (Dolomiti Nordic ski), on eniten Euroopassa. Usein Dolomiitteja kehutaan yhdeksi maailman kauneimmaksi ja parhaimmaksi vaelluskohteeksi. Myös kiipeilyreittejä on paljon ja monelle eri taitotasolle. Kesällä vuoria valloittavat tuhannet polkupyöräilijät. Kauniisiin maisemiin on helppo ihastua myös autoillen tai moottoripyöräillein. Dolomiiteilla viihtyvät sekä aloittelijat että haasteita etsivät liikkujat.

Sanotaan, että Dolomiiteilla on enemmän aurinkoisia päiviä kuin missään muussa alppikohteessa. Kulttuuri on mielenkiintoinen sekoitus Italiaa ja Itävaltaa. Se näkyy, kuuluu ja maistuu kaikkialla. Maailman paras italialainen jäätelö tulee Dolomiiteilta. Pizzat, pastat, schnitzelit, juustot, makkarat, kinkut, viinit, oluet ja monet muut herkut maistuvat taivaalliselle. Koko upea vuoristoalue on julistettu Unescon maailmaperintökohteeksi vuonna 2009.

10 vinkkiä Dolomiiteille

1) Sella Ronda

Sella Ronda, Val di FassaSella Ronda, Val di Fassa

Dolomiittien kuuluisin hiihtoreitti Sella Ronda kiertää Sella-vuoriryhmän ympäri. Sen voi kiertää molempiin suuntiin ja se kulkee neljän hiihtoalueen läpi. Matkan voi siis aloittaa Val Gardenasta, Alta Badiasta, Arabbasta tai Val di Fassasta. Myötäpäivään kulkiessa kokonaiskilometrimääräksi tulee 36 km, vastapäivään 42 km. Peruskuntoinen laskettelija pystyy kiertämään kierroksen hyvin yhden päivän aikana. Aikaa jää myös lounaalle ja maisemista nauttimiseen.

Kesällä Sella Rondaa kierretään polkupyörillä.

2) Arabbasta Marmoladalle

Näkymät Punta RoccostaNäkymät Punta Roccosta

Dolomiittien korkein huippu on Marmolada 3343m. Kyseessä on jäätikköalue, josta lumi ja jää eivät sula kesälläkään. Ylin hissiasema on Punta Rocca 3250metrin korkeudessa. Sinne matkataan valtavan suurella kabiinilla huimissa maisemissa Malga Ciapelasta. Hissimatka on jopa hiukan pelottava. Sen verran korkealla kabiini kulkee ja sen koko paino on ohuelta näyttävän vaijerin varassa. Ylhäälle rakennetulle terassille astuessa on aivan pakko pitää kaiteista kiinni ja silti korkeanpaikankammo muistuttaa olemassaolostaan. Maisemat ovat sanomattoman kauniit ja vaikuttavat. Alas pääsee hienoja punaisia rinteitä pitkin. Usein rinteiden ulkopuolella pääsee laskemaan puuterilumessa. Takaisin rinteisiin on helppo suunnistaa hyvän näkyvyyden vuoksi, sillä alue on täysin puuton. Marmoladalle kulkee myös kiipeilyreittejä.

3) Alta Badia

Kohti Lagazuoi-huippua.Kohti Lagazuoi-huippua.

Alta Badian alueella pääsee laskemaan Gran Risaa, joka on maailman cupin suurpujottelurinne La Villaan. Rinne on reilun kilometrin mittainen ja korkeuseroa matkan varrella kertyy lähes 500 metriä.

Todella hieno kokemus on kurvikas rinne Lagazuoi-huipulta Armentarolaan. Sen sanotaan olevan yksi maailman kauneimmista laskettelurinteistä. Sen löytäminen vaatii vähän vaivaa, mutta kannattaa varmasti. Ensin täytyy mennä hiihtäen tai bussilla Armentarolaan San Cassianossa. Sieltä on hypättävä suksien kanssa taksin kyytiin ja matkattava sillä Passo Falzaregoon. Takseja lähtee esimerkiksi Hotelli Armentarolalta. Kyyti lähtee, kun autossa on vähintään viisi matkustajaa. Hinta on 5 € / matkustaja. Ylhäällä on noustava vielä kabiinilla ylemmäs Lagazuoi-huipulle. Sieltä on huima 360 asteen panoraamanäkymä Dolomiittien ylle.

Upea kurvikas mäki lähtee henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa alaspäin. Välillä on ihan pakko pysähtyä huokailemaan maisemien äärellä. Usean kilometrin laskemisen jälkeen rinne muuttuu niin loivaksi, että eteenpäin ei pääsisi ilman apuja. Paikalla on mahdollista ostaa 2 euron arvoinen hevoskyyti. Suksien päällä seisten asettaudutaan jonoon ja otetaan kiinni köysistä. Hevoset vetävät koko letkan perille Armentarolaan saakka. Hevosmatka on noin kahden ja puolen kilometrin mittainen. Kesällä Lagazuoi on yksi suosituimmista vaellus- ja pyöräilyreiteistä.

4) Val Gardena

Val GardenaVal Gardena

Val Gardenan kaunis hiihtoalue sijaitsee Sella-vuoriston luoteisella puolella. Monien hienojen laskettelukokemusten aatelia on kokeilla taitojaan Saslongin maailman cup-rinteessä. Syöksyrinteestä voi valita mustan tai punaisen version omien taitojensa mukaan.

Dolomiitit esittelevät kauneuttaan erityisesti Col Raiserilta lähtevillä mäillä. Lasku St Ulrichiin on kymmenen kilometriä pitkä. Jos pystyy laskemaan koko matkan pysähtymättä, voi onnitella itseään todella kovakuntoisena kaverina!

5) Val di Fassa

Passo PordoiPasso Pordoi

Val di Fassan alueelta Passo Pordoista pääsee kabiinilla katselemaan maisemia lähes kolmen kilometrin korkeuteen Sass Pordoille. Mikäli näkyvyys on hyvä, voi huipulta ihailla maisemia aina Itävaltaan ja Sveitsiin saakka.

Syksyllä korkeuksissa järjestetään suositut viinin- ja paikallisen ruuan maistelujuhlat. Tarjolla on lähialueiden kuohu- valko- ja punaviinejä sekä juustoja, makkaroita ja kinkkuja. Top Wine 2.950 symposium järjestetään usein lokakuulla. Lipun hintaan kuuluvat maistiaiset sekä hissilippu.

Kesällä on myös suosittua kiivetä Sass Pordoille. Kovakuntoisimmat pyöräilevät kabiinin ala-asemalle Passo Pordoille, joka sekin on reippaasti yli kahden kilometrin korkeudessa.

Val di Fassan kylät Canazei ja Campitello ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Mikäli asustaa jommassakummassa kylässä, on vajaan kolmen kilometrin kävely mukavaa jaloittelua illalla. Campitellossa voi syödä Michelin tähdellä varustetussa ravintolassa.

6) Dopo Sci, Picnic rinteessä ja italialainen ruoka

Picnic kauniissa maisemissaPicnic kauniissa maisemissa

After Ski on Italiassa Dopo Sci. Se on itävaltalaiseen bilettämiseen ja pöydällä tanssimiseen verrattuna hyvin rauhallista. Dopo Scillä usein myös syödään jotain eikä vain juoda niin kuin Itävallassa. Alueen omat oluet ja viinit ovat erinomaisia ja sopivat hyvin Dopo Scille.

Aurinkoisena päivänä kannattaa pakata viiniä, juustoja, makkaroita ja leipää reppuun. Vuoristo on täynnä ihania suojaisia paikkoja, jonne voi kattaa picnicin ja nauttia eväistä hienoissa maisemissa. Picnic-paikkoja löytyy sekä kesällä että talvella.

Dolomiittien kaikissa kylissä on aitoja italialaisia ravintoloita, joissa kunnioitetaan perinteisiä tapoja valmistaa ruokaa puhtaista ja tuoreista raaka-aineista. Jotkut sanovat, että nimenomaan pohjoisitalialainen keittiö on se ainut ja oikea. Ainakin ravintoloista on hyvin todennäköistä saada erinomaista, rakkaudella valmistettua ruokaa. Kannattaa myös kysellä paikallisia erikoisuuksia ja kausiruokia. Dolomiiteilla ruokakulttuuri on saanut vahvasti vaikutteita Itävallasta ja Sveitsistä. Val di Fassan alueella voi lisäksi maistella ladino-vaikutteista ruokaa.

Rankan urheilupäivän jälkeen ei voi kuitenkaan aliarvioida superherkullista italialaista pizzaa. Myös siinä maistuu lähiruoka ja hyvät raaka-aineet. Aterian kuin aterian kruunaavat tietenkin maistuvat jälkiruuat tai herkullinen italialainen jäätelö.

7) Vaeltaminen ja Kiipeily – Via Ferratat

Via FerrataVia Ferrata

Dolomiitit ovat suosittu kohde vaelluksille, kiipeilyyn ja retkeilyyn. Paljon eritasoisia reittejä huimaavan kauniissa maastossa löytyy sekä Sella-vuoriston tuntumasta että muualta Dolomiiteilta. Vaelluksia ja retkeilyä voi tehdä päiväretkinä yhdestä tukikohdasta. Enemmän seikkailua haluavat sisällyttävät retkiin yöpymisiä Rifugioissa eli alppimajataloissa. Toisten mielestä taas ainoa oikea tapa on lähteä kulkemaan matkatavarat mukana majalta majalle.

Kaikille löytyy omanlaisia vaihtoehtoja. On pitkiä ja lyhyitä reittejä, vaativia ja helppokulkuisia matkoja. Vaelluksia voi tehdä teemoittain kuuluisien elokuvien kuvauspaikoille, kukkaniityille tai vuoristojärville. Matkaan voi lähteä omatoimisesti valmiiksi suunnitelluille reiteille tai oppaan mukana, jolloin usein saa tietoa myös Dolomiittien mielenkiintoisesta historiasta.

Dolomiiteilla on paljon ns. Via Ferrata reittejä. Kyse on ensimmäisen maailmansodan aikana kulkua helpottamaan tehdyistä reiteistä. Reiteillä on vuoreen kiinnitettyjä metallisia tikapuita ja askelmia sekä riippusiltoja ja teräsvaijereita. Kiipeilijä tarvitsee mukaansa Via Ferrata varusteet, joissa on vaijereihin ja askelmiin kiinnitettävät lenkit. Ideana on, että kiipeilijä on aina kiinni vähintään toisella lenkillä. Helpoimmat Via Ferratat ovat verrattavissa tavallisiin patikointireitteihin. Vaikeimmissa tarvitaan jo kiipeilytaitoja ja rohkeutta toimia korkeissa paikoissa. Sass Pordoilta näkee hyvin erilaisia Via Ferrata reittejä. Kesällä Sass Pordoi huipulle voi joko kiivetä tai mennä hissillä.

Dolomiiteilla on paljon hyviä paikkoja aloittaa vaellus. Esimerkiksi kaikki Sella-vuoriston kylät ja Cortina d’Ampezzo ovat suosittuja tukikohtia kesämatkoille. Kesälläkin on syytä varata lämmintä vaatetta reppuun. Etenkin korkeimmilla paikoilla voi olla kylmä.

8) Autolla Dolomiittien yli

Ajaen AlpeillaAjaen Alpeilla

Dolomiitit autoillen on huippuhieno kokemus. Viikossa ehtii nähdä paljon, mutta aikaa saa kulumaan enemmänkin. Toisaalta jo päiväretkellä esimerkiksi Gardajärveltä ehtii pitkälle. Eniten reissusta saa irti ilman turhaa kiirettä ja yöpymällä ihastuttavissa alppikylissä ja vuorilla sijaitsevissa rifugioissa.

Autotie Dolomiittien yli valmistui vasta 1900 – luvun alussa. ”Great Dolomite Road” lähtee Bolzanosta. Sinne voi helposti suunnistaa vuokra-autolla vaikka Milanosta. Dolomiiteille voi ajella myös Venetsiasta tai Itävallan kaupungeista. Matka on kohtuullinen, vaikka vuokraisi auton Saksan Münchenistä tai Slovenian Ljubljanasta.

Heti Bolzanossa voi käydä museossa katsomassa kuuluisaa jäämies Ötzin muumiota. Siitä matka jatkuu Val d’Egan laaksoon. Rosegarten (= Ruusutarha) - vuoret eivät näytä erityisen ruusuisilta päiväaikaan. Illalla vuoren seinämät kuitenkin värjääntyvät ensin vaaleanpunaisiksi ja tummuvat pikkuhiljaa violeteiksi auringon laskiessa. Näky on ikimuistoinen.

Seuraavaksi matkalla kannattaa poiketa Karesee-järvellä, vaikka sinne joutuukin kävelemään pienen matkan. Vuoristojärven maisemat ovat huimaavan kauniit. Kesäisen järven ympärille kohoavat lumihuippuiset vuoret.

Järvimaisemien jälkeen matka vie Val di Fassan laaksoon. Siellä hyvät tukikohdat ovat Campitellon ja Canazein kylät. Molemmista pääsee hienoille vaellusreiteille vuoristoon. Myös Passo Pordoille kannattaa ajaa autolla jyrkkää mäkeä ylös. Val di Fassassa ei voi olla ihastelematta huimaa näkymää Marmoladan jäätikölle, joka on lumen ja jään peitossa kesälläkin.

Matkalla eteenpäin kohti Cortina d’Ampezzoa, voi vierailla alun perin 1027 vuonna valmistuneessa Andrazin linnassa. Se löytyy Livinallongo del Col Lanasta, joka sijaitsee Arrabbasta hiukan eteenpäin. Linna on restauroitu lähiaikoina ja se on avoinna yleisölle muutamia tunteja päivittäin.

Vielä ennen Cortina d’Ampezzoa kannattaa käydä ihastelemassa upeita Passo di Falzaregon maisemia. Paikan päällä on myös pieni sotamuseo Toisen Maailmansodan tapahtumista. Falzaregosta ei ole enää kuin vajaan 20 kilometrin matka Cortina d’Ampezzoon. Se on myös erinomainen paikka yöpymiseen ja vaellus- sekä pyöräreissujen tukikohdaksi. Takaisin Bolzanoon voikin sitten ajella Val Gardenan kautta.

Alpeilla ajellessa kannattaa muistaa, että lyhyeltä näyttäviin matkoihin saattaa kulua paljon arvioitua kauemmin aikaa. Tiet ovat usein kapeita ja mutkaisia. Toisaalta jo hienojen maisemien vuoksi on pysähdyttävä välillä ihailemaan ympäristöä. Ja matkan varrelta löytyy aina jotain uutta ja mielenkiintoista. Ei siis kannata tehdä liian tiukkoja aikatauluja itselleen.

9) Maastohiihto Dolomiiteilla

Maastohiihto DolomiiteillaMaastohiihto Dolomiiteilla

Dolomiiteille kannattaa lähteä myös maastosuksien kanssa. Alueella on Euroopan suurin maastohiihtoalue, jota kutsutaan Nordicski-karuselliksi. Se käsittää parhaimmillaan noin 1300 km latuja, joille pääsee yhdellä hiihtokortilla (Dolomiti Nordic ski). Ladut kulkevat henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa ja vaikeusasteita löytyy moneen makuun. Vaikeimmilla mustilla reiteillä tarvitaan erittäin hyvää kuntoa, mutta vastaavasti helpoimmat siniset reitit ovat erittäin leppoisia ja sopivat nautiskelijoille. Lisäksi Dolomiiteilla myös maastosuksien kanssa voi siirtyä paikasta toiseen hisseillä. Latujen varsilla pääsee helposti nauttimaan paikallisista herkuista ja juomista, sillä taukopaikkoja on useita.

Vuosittain Dolomiiteilla järjestetään kuuluisa Marcialonga-hiihtotapahtuma. Osallistujat hiihtävät perinteisellä hiihtotavalla Moenasta Cavaleseen noin 70 km:n matkan.

Maastohiihtoloman tukikohdaksi voi ottaa esimerkiksi Val Gardenan (Alpe di Siusi), Alta Pusterian tai Cortina d’Ampezzon. Myös Alta Badian Armentolasta pääsee hiihtelemään. Tosin paikallisia latuja siellä riittää vain päiväksi. Ostamalla Dolomiti Nordic ski -passin, voi hiihtää kaikissa eri keskuksissa.

10) Pyöräily Dolomiiteilla

Pyöräily DolomiiteillaPyöräily Dolomiiteilla

Polkupyöräily on italialaisten rakkaimpia harrastuksia. Sanotaan, että ainoastaan jalkapallo ja formulat ovat sitä suositumpia lajeja. Myös Dolomiiteillä käy vuosittain tuhansia oikeastaan kymmeniä tuhansia pyöräilijöitä. Alueella järjestetään monia legendaarisia pyöräilytapahtumia kuten The Maratona dles Dolomites ja Sellaronda Bike Day. Tapahtumiin voi päivän aikana osallistua yli 15.000 pyöräilijää.

Alta Badian Corvara on luultavasti tunnetuin pyöräilykeskittymä Dolomiiteilla. Sieltä on helppo löytää pyöräily-ystävällisiä majapaikkoja ja lähteä tunnetuille pyöräilyreiteille. Dolomiiteilla toimii useita sertifioituja pyöräilyhotelleja. Niissä tutustuu taatusti muihin pyöräilijöihin. Lisäksi ne tarjoavat automaattisesti esimerkiksi polkupyörän pesu- ja säilytysmahdollisuudet, urheilusuoritusta tukevaa ruokaa ja ennen kaikkea ajankohtaiset tiedot päivittäin maantie- ja maastopyöräilyreiteistä.

Pääsääntöisesti Dolomiiteilla pyöräilevällä on oltava hyvä kunto. Yleensä tie kulkee joko ylös tai alas. Tasaisempaa maastoa löytyy vain Val Pusterian ja Trenton alueilta. Cimabanchen solassa pääsee ajelemaan entisen rautatien tilalle tehtyä pyöräilytietä. Leppoisampaa pyöräilyä voi koettaa Etelätirolilaisella viinitiellä (South Tyrolean Wine Road). Silloin pyöräilyyn voi yhdistää vierailuja paikallisilla viinitiloilla.

Sella Rondan ympäripyöräily on noin 60 km pitkä. Siihen sisältyy upeita maisemia ja jyrkkiä nousuja mm. Passo Pordoille. Tosiammattilaisille löytyy toki vielä paljon haastavampiakin matkoja. Vettä ei tarvitse kuljettaa suuria määriä mukana, sillä vuorilta löytyy paljon puhdasvetisiä luonnon puroja ja lähteitä, joissa voi täyttää vesipullonsa.

Miksi Mennä?

Dolomiitteja vastaavaa kohdetta ei ole missään muualla maailmassa. Tekemistä löytyy ihan kaikille. Mahtavat maisemat ja terveellinen vuoristoilma yhdistettynä mielenkiintoiseen tekemiseen ja hyvään ruokaan saa kaikki hyvälle tuulelle. Kesäaikaan vuoristokylissä järjestetään usein urheilu- ja musiikkitapahtumia. Talvella tunnelmoidaan joulumarkkinoilla ja lumisissa maisemissa. Viinien ystävät eivät tule pettymään alueen laadukkaita viinejä maistellessa. Lisäksi vuoristo on täynnä mielenkiintoista historiaa Ensimmäisen ja Toisen Maailmansodan ajoilta. Dolomiitit ovat täydellinen kohde aktiiviloman viettoon tai vain tunnelmointiin upeissa maisemissa.

Milloin Mennä?

Dolomiiteillä on aina tekemistä. Vilkkain sesonki vaeltamiselle, kiipeilylle ja pyöräilylle on toukokuulta syyskuulle asti. Hiihtokausi alkaa joskus jo marraskuussa ja hangille pääsee usein vielä huhtikuulla. Dolomiiteilla on kaunista vuodenajasta riippumatta. Talvella punertavat vuoret, sininen taivas ja valkoinen hanki luovat satumaisen maiseman. Keväällä vuoren rinteet täyttyvät värikkäästä kukkaloistosta. Kesällä lämmin aurinko ja lumihuiput luovat upean kontrastin. Syksyllä maisemaa kaunistaa ruska.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Dolomiitit


Julkaistu 10. joulukuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.