Santorinin suuri suosio tuo saarelle jo liikaa vierailijoita.
Santorinin suuri suosio tuo saarelle jo liikaa vierailijoita.
· Napsun toimitus

Onko viinistä Santorinin pelastajaksi?

Voisiko viinin viljely pelastaa kauniin Santorinin saaren, kun massaturismi saa sen natisemaan liitoksistaan?

Santorini on rakastettu ja suosittu matkakohde, jonka sinikupoliset kirkot, valkoiset mökit ja auringonlaskut ovat tehneet siitä yhden Kreikan suosituimmista kohteista. Kuten moni muukin suosittu kohde, on Santorinista tullut oman suosionsa uhri. Pormestari Nikos Zorzos on etsinyt keinoja vähentää turistien määrää - saari natisee liitoksissaan turistien määrän vuoksi, ja ratkaisuksi voi nousta mitä epätodennäköisin pelastaja: viini.

Santorini on yrittänyt vähentää turistien määrä ennenkin. Risteilylaivojen määrää pudotettiin merkittävästi 2017. Ennen sataman portista sisään saattoi kävellä peräti 18 000 matkustajaa per päivä; nyt luvan saa vain noin 8 000 matkustajaa vuorokaudessa. Myös hotellit kuormittavat saarta. Uusia hotelleja on rakennettu ahkerasti, ja vedenkulutus saarella on noussut peräti 46%. Saaren kehitys turistikohteeksi alkoi 1970-luvulla maltillisesti, mutta nyt rakennustahti uhkaa saaren maataloutta koska alueita katetaan asfaltilla hälyttävää tahtia.

Onko viinistä Santorinin pelastajaksi?

1990-luvun alusta viinin viljely ja tuotanto ovat siirtyneet uudelle aikakaudelle, ja saarelle on tullut monia uusia viinitiloja. Alueiden muuntaminen viininviljelyyn sopivaksi maaksi, hotellien sijaan, onkin nyt hyvä vaihtoehto ja tätä tukevat myös EU:n tarjoamat tuet.

Nykyisin Santorinin viinit menevät kaupaksi sitä mukaa kun niitä ehditään valmistaa, ja niitä myydään ympäri maailmaa. Tuloksena on, että maaperän myyminen hotelleille on pysähtynyt käytännössä kokonaan. Viinitilalliset ovat entistä nuorempia, ja haluavat ansaita elantonsa mieluummin maataloudesta ja samalla estää uusien hotellien ilmestymisen alueelle. Samalla viinitilat houkuttelevat tietenkin viineistä kiinnostuneita matkaajia saarelle, ja on nyt olennainen osa saaren turismia.

Onko viinistä Santorinin pelastajaksi?

Santorini ei ole enää riippuvainen vain yhdestä tulonlähteestä, turismista, ja se lupaa saaren tulevaisuudelle hyvää. Viineihin voi tutustua lyhyllä kierroksilla joita tehdään risteilylaivoilta, mutta tosiharrastajille saaren viinireitti on todellinen aarre. Reitti on merkitty viininpunaisilla merkeillä, ja se kuljettaa vierailijat läpi kymmenen itsenäisen viinitilan saarella.

Lähde: CNN Travel

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.