Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Espanjassa ruokavalioon kuuluvat tuoreet vihannekset ja hedelmät
Espanjassa ruokavalioon kuuluvat tuoreet vihannekset ja hedelmät
· Napsun toimitus

Nämä ovat maailman terveellisimmin elävät maat - Eurooppa pärjäsi listalla hyvin

Nykytrendit liikkuvat entistä enemmän terveellisemmän elämäntyylin ja elintapojen suuntaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan maailman terveellisintä elämää eletään Euroopassa.

Bloombergin teettämässä Healthiest Country Index 2019 -raportissa tarkasteltiin eliniän odotteen lisäksi useita muita terveyteen liittyviä tekijöitä, mutta myös ulkopuoliset, terveyttä uhkaavat tekijät vaikuttivat listasijoitukseen. Tutkimuksen mukaan kuusi maailman kymmenestä terveellisimmästä maasta sijaitsee Euroopassa.

Ensimmäiselle sijalle nousi Espanja, joka kipusi vuoden 2017 kuudennelta sijalta nyt listan kärkeen. Espanjassa on myös Institute for Health Metrics and Evaluationin mukaan asiat hyvällä mallilla: kansalaisten eliniän odote on maailman korkein vuoteen 2040 mennessä.

Mikä tekee Espanjasta niin erinomaisen näillä mittareilla? Eliniän pituuden lisäksi elämänlaatuun vaikuttavat mahdollisuus puhtaaseen veteen, tupakoinnin vähyys sekä ylipainon pieni osuus väestömäärään verrattuna. Ruokavalio keskittyy paljolti niinsanottuun Välimeren ruokavalioon, joka sisältää paljon hedelmiä, kasviksia, öljyjä ja kalaa.

Italian komeat maisemat ja leuto ilmasto houkuttelevat ulkoilemaan
Italian komeat maisemat ja leuto ilmasto houkuttelevat ulkoilemaan

Toiselle sijalle nousi Italia. Maassa suositaan pitkälti samaa ruokavaliota kuin Espanjassa. Myös ulkoilu on suosittua - mikä onkaan parempi tapa houkutella ihmisiä luontoon kuin Italian leuto sää ympäri vuoden.

Pohjoismaita listan kärkipäässä edustaa Islanti kolmannella sijallaan. Maa on tunnettu kalapainotteisista ruokalajeistaan sekä vähärasvaisesta rahkasta. Kylmästä ilmasta huolimatta islantilaiset ovat hyvin ahkeraa ja ulkoilmassa viihtyvää kansaa.

Islannissa luotetaan kalapainotteiseen ruokavalioon
Islannissa luotetaan kalapainotteiseen ruokavalioon

Ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen maa on neljäntenä oleva Japani, joka luottaa paljon kalapainotteiseen ruokavalioon ja liikuntaan. Listan seuraavilta sijoilta löytyvät Sveitsi, Ruotsi, Australia, Singapore, Norja ja Israel.

Mainittakoon, että Suomen sijoitus on 14. Yhdysvallat puolestaan löytyy vasta sijalta 34.

Lähde: Bloomberg

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.