Suomenlinna. Kuva: © Tatiana Savvateeva | Dreamstime.com
Suomenlinna. Kuva: © Tatiana Savvateeva | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Kotimaan matkailua pääkaupungissa: Helsingin ihastuttavat saaret

Helsingissä pääsee helposti pakoon pääkaupungin vilinää suuntaamalla kaupungin edustan saaristoon. Omaa venettäkään ei tarvitse, sillä monille Helsingin saarista pääsee siltaa pitkin, osalle matka käy lautalla.

Helsinki avatuu kävijälle aivan uudenlaisella tavalla, kun suuntaa katseensa Suomenlahdelle. Meren rannalla sijaitsevan kaupungin edustalla sijaitsee suuri määrä yleisölle avoimia saaria, joilla vierailu kruunaa etenkin kesäisen päivän.

Osalle Helsingin saarista on helppo matkustaa kaupungin sisäisellä, julkisella liikenteellä. HSL:n vakituisen vesiliikenteen piirissä on kaikkiaan 26 saarikohdetta, mutta joillekin saarille kuljetuksesta vastaavat yksityiset liikennöitsijät.

Tässä viisi vinkkiä – ja muutama kaupan päälle – Helsingin kauniista saarista:

1. Historiallinen Suomenlinna

Historiallinen Suomenlinna ei paljoa esittelyjä kaipaa ja se on turistien lisäksi myös helsinkiläisten itsensä suosima retkikohde kesäisin. Helsingin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva Unescon maailmanperintökohde sijaitsee noin 10 minuutin lauttamatkan päässä Kauppatorilta.

Suomenlinnan historiallinen merilinnoitus museoineen ja kirkkoineen on jo elämys itsessään, mutta merellinen luonto houkuttelee myös retkeilijöitä, minkä vuoksi Suomenlinnan saaret ovatkin suosittuja piknik-kohteita. Suomenlinnassa on runsaasti palveluita, sillä sieltä löytyy muun muassa ruokakauppa sekä useita kahviloita ja ravintoloita.

Suomenlinna kuuluu HSL:n liikenteen piiriin ympäri vuoden, joten sinne voi keskustasta matkata tavallisella kerta- tai vuorokausilipulla (AB) tai ostaa vastaavasti 12 tuntia voimassa olevan Suomenlinna-lipun. HSL:n lisäksi saarelle liikennöivät myös yksityiset liikennöitsijät, mutta julkisen liikenteen liput eivät käy niissä maksuvälineenä.

Lue myös: Seitsemän aarretta - Tunnetko Suomen UNESCO:n maailmanperintökohteet?

Suomenlinnassa yhdistyvät luonto ja historia. Kuva: © Matyas Rehak | Dreamstime.com
Suomenlinnassa yhdistyvät luonto ja historia. Kuva: © Matyas Rehak | Dreamstime.com

2. Siltojen kautta saavutettavat Seurasaari, Mustikkamaa ja Korkeasaari

Kaikille Helsingin saarille ei tarvitse matkustaa lautalla, vaan niille on pääsy mantereen puolelta siltaa myöten. Töölön edustalla sijaitseva Seurasaari on tunnettu ulkomuseostaan, mutta sen lisäksi saari on suosittu ulkoilu- ja luontokohteena, jonka kallioilla voi nautiskella piknikistä kauniissa merimaisemissa. Seurasaari on kaunis vierailukohde myös talvella.

Helsingin keskustan itäpuolella Kalasataman metroaseman kupeessa sijaitsee puolestaan komealla kävelysillalla, Isoisänsillalla, mantereeseen yhdistetty Mustikkamaa sekä sen takana toisen kävelysillan päässä jokaisen tuntema Korkeasaari eläinpuistoineen. Mustikkamaa on kompaktin kokonsa vuoksi erinomainen ulkoilusaari, jolta löytyy uimaranta ja jolla sijaitsee myös sympaattisia kahviloita sekä koko perheen seikkailupuisto Korkee.

Korkeasaareen voi kävellä tai pyöräillä Mustikkamaan läpi, mutta saarelle johtavan kävelysillan juureen liikennöi myös HSL:n bussi (nro 16 Rautatientorilta). Isompaa merielämystä etsivät voivat matkata Korkeasaareen Kauppatorilta maksullisella lautalla.

Seurasaari on kuuluisa kesyistä oravistaan. Kuva: © Roman Rodionov | Dreamstime.com
Seurasaari on kuuluisa kesyistä oravistaan. Kuva: © Roman Rodionov | Dreamstime.com

3. Helsinkiläisten ulkoilualueena suosima Pihlajasaari

Noin kymmenen minuutin lauttamatkan päässä Helsingistä sijaitseva Pihlajasaari on entinen huvilasaari joka on nykyisin suosittu ulkoilualue. Etenkin kesäisin sen kauniit kalliot, monipuolinen luonto sekä uimarannat houkuttelevat päiväretkelle. Pihlajasaaressa on grillikatoksia piknik-vieraiden tarpeisiin, mutta saarelta löytyy myös ravintola.

Pihlajasaareen liikennöi Merisatamasta ja Ruoholahdesta kulkeva vesibussi JT-line. Meno-paluu-lipun hinta kesällä 2019 on aikuiselta 7,50 €.

Pihlajasaaren uimarannalla odottavat värikkäät pukukopit. Kuva: © Maria Heikkilä
Pihlajasaaren uimarannalla odottavat värikkäät pukukopit. Kuva: © Maria Heikkilä

4. Luontoelämysten Vallisaari

Aiemmin puolustusvoimien käytössä ollut Vallisaari avautui yleisölle vuonna 2016. Vallisaari sijaitsee Suomenlinnan naapurissa ja sinne on noin 20 minuutin merimatka Kauppatorilta.

“Villi Vallisaari” on ollut luonnonmukaisessa tilassa vuosikausia, minkä vuoksi se tarjoaa todellisen luontoelämyksen – alueella elää yli 400 kasvilajia, uhanalaisia perhoslajeja ja se on myös useiden lepakkolajien elinaluetta. Historiallisen saaren yhteydessä on myös toinen, maakannaksella yhteydessä oleva Kuninkaansaari.

Vallisaarelle liikennöi JT-linen vesibussi Kauppatorilta ja Hakaniemestä sekä Suomen Saaristokuljetus Kauppatorilta. Yhdensuuntainen lippu maksaa molemmilla yhtiöillä 6 € (kesä 2019).

Vallisaari. Kuva: © Leonid Andronov | Dreamstime.com
Vallisaari. Kuva: © Leonid Andronov | Dreamstime.com

5. Syrjäinen Isosaari

Isosaari on yksi Helsingin seudun uloimmista saarista ja sinne päästäkseen on taitettava noin puolen tunnin mittainen merimatka. Aiemmin puolustusvoimien hallinnassa ollut linnakesaari avautui yleisölle vuonna 2017 ja nykyisin se tunnetaan kulttuurihistoriallisen merkityksensä lisäksi merkittävänä luonto- ja ulkoilukohteena.

Saarella on ravintola ja golf-kenttä sekä uimarantoja, eikä kaupungin melu kuulu sinne lainkaan. Isosaaressa pesii lukuisia harvinaisia lintuja ja sen lähistöllä viihtyy myös hylkeitä.

Isosaareen liikennöi Suomen Saaristokuljetus Kauppatorilta. Meno-paluu-matkan hinta on vuonna 2019 18 € aikuiselta. Tarjolla on myös yhdistelmälippu, jolla voi yhdistää vierailun Isosaaressa ja Vallisaaressa.

Isosaari. Kuva: © Helinä Laajalahti
Isosaari. Kuva: © Helinä Laajalahti

Muista myös nämä Helsingin saaret!

Kaivopuiston rannasta pääsee retkeilemään läheiseen Uunisaareen, joka on suosittu piknik-kohde. Uunisaaresta on siltayhteys myös läheiseen Liuskasaareen. Lyhyt lauttamatka Uunisaareen maksaa kesäisin aikuiselta edestakaisin 4 euroa. Talvisin saareen pääsee kävellen siltaa pitkin.

Helsingissä saareen pääsee myös metrolla. Kaupungin läntisin kolkka, Lauttasaari, on suosittu asuinalue, mutta sen kauniit, kallioiset rannat ovat suosittua ulkoilualuetta. Lauttasaaresta on yhteys Kaskisaaren, Lehtisaaren ja Kuusisaaren kautta Munkkiniemeen. Reitti on mainio esimerkiksi pyöräretkelle, kun alleen ottaa kaupunkipyörän.

Lauttasaari. Kuva: © Janusorlov | Dreamstime.com
Lauttasaari. Kuva: © Janusorlov | Dreamstime.com

Lonna on puolestaan pieni saari aivan Helsingin edustalla. Aikoinaan miinavarastona käytetty saari on nykyisin tunnettu erityisesti ravintolastaan. Lokaationsa vuoksi turistien suosimaan ravintolaan kannattaa tehdä etukäteen pöytävaraus.

Lonna. Kuva: © Matyas Rehak | Dreamstime.com
Lonna. Kuva: © Matyas Rehak | Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Helsinki – Kotimainen helmi Itämeren rannalla

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.