Uutelan merimaisemaa. Kuva: © Anteroxx | Dreamstime.com
Uutelan merimaisemaa. Kuva: © Anteroxx | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Irtiotto lähimatkailun avulla - Viisi hyvää retkikohdetta Helsingissä

Kun kaukomaille ei pääse, kannattaa ottaa kaikki irti lähimatkailusta. Helsingistäkin löytyy runsaasti mukavia ja monipuolisia retkikohteita.

Lähimatkailu kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta - pienellä rahalla ja ajalla pääsee tekemään arjesta irtioton ilman suurempaa vaivaa. Pienet retket ovat luontoystävällisiä, vähän aikaa vieviä ja kukkarolle lempeitä. 

Helsinki tarjoaa paljon mielenkiintoisia retkikohteita, olitpa sitten itse kotoisin Helsingistä tai hieman kauempaa. Tässä muutama kohde retkeilyyn ja ulkoiluun Helsingissä.

Uutela

Uutelan luontopolut itäisessä Helsingissä tarjoavat metromatkan päässä parin kilometrin pituisia reittejä pitkin jylhiä merenrantamaisemia ja lumottuja metsäpolkuja. Uutelasta löytyy laidunmaata, pitkin tummaa metsää kulkevia pieniä polkuja ja kalliojyrkänteitä. Kaiken kruunaa joka puolelta löytyvä meri. Uutelaan tutustumista helpottaa esimerkiksi tämä pieni opas.

Uutela. Kuva: © Anteroxx | Dreamstime.com
Uutela. Kuva: © Anteroxx | Dreamstime.com

Harakan saari

Harakan saari luontokeskuksineen sijaitsee vain kahden minuutin lauttamatkan päässä Helsingin keskustasta: lautta saarelle lähtee Kaivopuistosta, Cafe Ursulan lähellä olevasta laiturista. Itse saari on ihanteellinen luontokohde pienoiskoossa, sillä sieltä löytyy noin kilometrin verran luontopolkuja.

Kesäkaudella auki oleva Harakka tarjoaa monimuotoista kasvistoa ja saarella on bongattu jopa yli 400 perhoslajia. Myös geologian ystävät viihtyvät Harakalla, sillä saarelta löytyy vulkaanista alkuperää olevaa tyynylaavamuodostelmaa, ja saarella on geologia-aiheinen mobiililuontopolku. Saarella on myös luontokeskus sekä ympäröivää meriluontoa esittelevä murtovesiakvaario.

Harakan saari Kaivopuistosta katsottuna. Kuva: © Roberto Lo Savio | Dreamstime.com
Harakan saari Kaivopuistosta katsottuna. Kuva: © Roberto Lo Savio | Dreamstime.com

Bongaa puita

Vanhimmat puut saattavat kasvaa vuosisatoja, minkä vuoksi puiden bongaus voi olla mukavaa ajanvietettä. Helsingissä kasvaa puita, jotka ovat lajinsa suurimpia Suomessa. Herttoniemen kartanon puistossa kasvaa komea päärynäpuu, joka on puistossa lajinsa viimeinen. Ympärysmittaa 1800-luvulla istutetulla puulla on 277 cm. Helsingin suurin mänty löytyy Laajasalosta. Vartiosaaren laiturille vievän tien varressa sijaitsevan kuusikon keskeltä löytyvä mänty oli vuoden 2003 mittauksessa ympärysmitaltaan 365 cm. Korkeuttakin puulla on peräti 28 metriä.

Helsingin paksuin yksirunkoinen puu taas sijaitsee Ravintola Kaisaniemen vierestä. Jykevä tammi kasvaa ravintolan terassin läpi ja on läpimitaltaan hurjat 616 senttiä (vuonna 2013). Voiton vie kuitenkin Tuurholman puistossa Laajasalon pohjoisosassa sijaitseva monirunkoinen tervaleppä, joka on ympärysmitaltaan peräti 703 senttiä.

Lammassaari

Lyhyen ratikkamatkan päässä Helsingin keskustasta, Viikistä, Vanhankaupunginkosken naapurista, löytyy suojeltu Lammassaari. Lammassaareen johtavat pitkospuut, ja alueelta löytyy yksityinen mökkialue. Reitti on helppokulkuinen, joten se sopii erinomaisesti myös lapsiperheille. Itse lampaat löytyvät saman reitin varrelta, Kuusisaaresta.

Lammassaari. Kuva: © Maria Heikkilä
Lammassaari. Kuva: © Maria Heikkilä

Keskuspuisto

Laakson ratsastusstadionilta, Töölönlahden pohjoispuolelta alkaa Helsingin valtava keskuspuisto, jossa on noin sata kilometriä ulkoilureittejä jokaiseen makuun ja jokaisen liikkujan kunnon mukaan. Polut ovat helposti kuljettavia ja usein hyvin leveitä, joille mahtuvat niin kävelijät kuin pyöräilijätkin. Yksi näistä on ratsastusstadionilta alkava, noin kahden ja puolen kilometrin mittainen Laakson runokierros, jonka rastitekstit on laadittu japanilaisten haikutekstien muotoon.

Helsingin Keskuspuisto. Kuva: © Helinä Laajalahti
Helsingin Keskuspuisto. Kuva: © Helinä Laajalahti

Lähde: Retkipaikka.fi

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.