Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Matkailu on hyväksi mielenterveydelle. Kuva: © Michal Bednarek | Dreamstime.com
Matkailu on hyväksi mielenterveydelle. Kuva: © Michal Bednarek | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Reissaaminen kannattaa! Kolme syytä miksi matkailu on hyväksi henkiselle hyvinvoinnille

Matkailu ja arjesta irrottautuminen ovat todistetusti hyväksi mielenterveydelle. Kodin ulkopuolelle reissaaminen avaa luovuuden lukkoja ja selkeyttää ihmissuhteita, ja auttaa näin jaksamaan paremmin myös työelämässä.

Matkailu ei ole ainoastaan mukavaa ajanvietettä, vaan uusissa paikoissa käyminen on myös hyväksi terveydelle, luovuudelle, työssä jaksamiselle ja ihmissuhteille. Psykoterapeutin mukaan matkailusta saa enemmän kuin pelkkää rentoutumista, sillä se tutkimusten mukaan parantaa mielenterveyttä.

Tässä kolme syytä miksi matkailu on ihmiselle hyväksi!

Matkailu lisää luovuutta

Onko luovuudessa haasteita, tuntuuko olo ylityöllistetyltä tai tunnetko olevasi ammatillisesti hukassa? Loppuunpalamisen sijaan loma voisi olla paikallaan. Matkailu tunnetusti edistää uusien ajatusten syntyä ja tukee luovuutta. Tämä näkyy esimerkiksi kirjailijoissa ja taitelijoissa, jotka ovat tuottaneet parhaat tuotoksensa poissa kotoa.

Matkailu avaa luovuuden hanoja. Kuva: © Soloway | Dreamstime.com
Matkailu avaa luovuuden hanoja. Kuva: © Soloway | Dreamstime.com

Psykoterapeutin mukaan matkailu voi toimia ihmismielelle samoin kuin uudelleenkäynnistys tai tehdasasetusten palautus laitteelle. Tutun mukavuusalueensa ulkopuolella oleminen saa aikaan luovaa häiriötä.

Pelkkä kodin ulkopuolelle lähteminen ei kuitenkaan aina auta. Tutkimusten mukaan luovuus parantui erityisesti sellaisissa tapauksissa, missä matkailija todella heittäytyi mukaan uuteen kulttuuriin. Lomallaan kannattaa siis lähteä hotellihuoneen ja hotellin uima-altaan lisäksi tutustumaan rohkeasti ulkomaailmaan.

Matkailu selkeyttää ihmissuhteita

Ystävien tai perheen kanssa matkailu synnyttää tilanteita, missä ei pelkästään olla yhdessä, vaan ollaan yhdessä erilaisissa tilanteissa. Tämä tarjoaa mahdollisuuden tutustua toiseen ihmiseen syvemmin. Yhdessä toimiminen, eksyminen ja uudenlaisten haasteiden ratkaisu helposti vahvistavat ihmisten välisiä siteitä.

Yhdessä matkailu tarjoaa myös selkeyttä ihmissuhteisiin erilaisen yhdessäolon ja haasteiden myötä. Psykoterapeutin mukaan parisuhteet saattavat kaatua tärkeän yhteisen loman aikana tai heti sen jälkeen. Tämä ei välttämättä ole ainoastaan negatiivinen asia, sillä tunteet toista kohtaan ovat tilanteessa selkeytyneet – aito rakkaus paljastuu haasteiden myötä.

Yhdessä matkailu selkeyttää ihmissuhteita. Kuva: © Everst | Dreamstime.com
Yhdessä matkailu selkeyttää ihmissuhteita. Kuva: © Everst | Dreamstime.com

Matkailu lisää tuottavuutta

Moni työntekijä pelkää sitä, että loman takia heidän työnsä jäävät tekemättä ja että he jäävät tehtävissään jälkeen. Loma ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että työt kärsivät. Päinvastoin, lomailevat työntekijät ovat usein myös tuotteliaampia työntekijöitä.

Tämä voi johtua edellämainituista seikoista: kun luovuus ja ihmissuhteet paranevat eli elämä työn ulkopuolella paranee, paranee myös työntekijän työpanos.

Tietenkään lentokoneeseen hyppääminen ei ole ratkaisu jokaiseen ongelmaan. Terapeutin mukaan matkailun on turha odottaa parantavan elämää täydellisesti, mutta jos toivoo henkisesti parempaa oloa, matkailu voi tarjota juuri sitä ja toimia selkeyttävänä apuna mielenterveyden haasteissa.

Loman jälkeen arkea jaksaa taas paremmin. Kuva: © Mary Katherine Wynn | Dreamstime.com
Loman jälkeen arkea jaksaa taas paremmin. Kuva: © Mary Katherine Wynn | Dreamstime.com

Lähde: Jetsetter

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.