Kokonaisuudessaan 16 kilometrin pituinen Juutinrauman silta yhdistää Ruotsin ja Tanskan. Kuva: Wirestock | Dreamstime.com
Kokonaisuudessaan 16 kilometrin pituinen Juutinrauman silta yhdistää Ruotsin ja Tanskan. Kuva: Wirestock | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Autolla Tanskaan – Valitse sopivin reittivaihtoehto ja lähde automatkalle

Tanskaan on mahdollista matkustaa omalla autolla joko Ruotsin tai Saksan kautta. Viehättävästä maasta löytyy koko perheen Legoland ja paljon muuta ihasteltavaa.

Lapsiperheiden unelmakohde Legoland sijaitsee Tanskan Billundissa, jonne pääsee Suomesta myös suorin lennoin. Tanskaan on mahdollista matkustaa myös omalla autolla Ruotsin tai Saksan kautta, jolloin viehättävän ja monipuolisen matkailumaan nähtävyydet avautuvat aivan uudella tavalla.

Tanska yhdistyy Manner-Eurooppaan Pohjois-Saksaan rajoittuvan Jyllannin niemimaan kautta. Jyllannin lisäksi suuri osa maasta jakautuu saarille, joista keskeisimmät ovat Sjælland ja Fyn. Sjælland on Itämeren suurin saari ja sillä sijaitsee muun muassa Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina. Fyn tunnetaan puolestaan satusetä Hans Christian Andersenin kotikaupunki Odensesta. 

Tanskan tiet ovat hyvässä kunnossa ja liikennekulttuuri on paljolti samanlaista kuin Suomessa, joten autolla matkailu on helppoa ja turvallista.

Värikkään herttainen Odense on useista lastensaduista tunnetun kirjailija Hans Christian Andersenin kotikaupunki. Kuva: Oksana Saman | Dreamstime.com
Värikkään herttainen Odense on useista lastensaduista tunnetun kirjailija Hans Christian Andersenin kotikaupunki. Kuva: Oksana Saman | Dreamstime.com

Tanskaan omalla autolla Ruotsin kautta

Automatkalle Tanskaan kannattaa varata aikaa, sillä kilometrejä kertyy helposti paljon, minkä lisäksi matkan varrella on siltoja ja lauttoja. Perinteisin vaihtoehto on ajaa Tanskaan Ruotsin kautta. Suomesta auton kanssa pääsee Ruotsiin esimerkiksi autolautalla Tukholmaan tai vastaavasti maita myöten jonkin Pohjois-Suomen rajanylityspaikan kautta.

Juutinraumansilta

Suorin reitti Tanskaan kulkee Ruotsissa Tukholmasta Malmöön (noin 610 km), ja sieltä Ruotsin ja Tanskan yhdistävän, kuuluisan Juutinrauman sillan kautta Tanskan puolelle Sjællandin saarelle. Valtava, 16 kilometrin mittainen silta yhdistää Ruotsin Malmön ja Tanskan Kööpenhaminan. Sillan ylitys ei ole ilmaista, vaan esimerkiksi tavallisen henkilöauton yhden suunnan maksu on vuonna 2023 noin 65 euroa. Katso ajankohtaiset hinnat täältä: Øresundsbron.com.

Myös Sjællandin ja Fynin yhdistävällä Iso-Beltin sillalla on ylitysmaksu. Kovien tuulien aikana Juutinrauman ja Iso-Beltin silta voidaan joutua sulkemaan väliaikaisesti.

Autolautta Helsingborg - Helsingör

Toinen vaihtoehto on ajaa Ruotsin Helsingborgissa autolautalle ja matkustaa Juutinrauman yli lautalla Tanskan Helsingöriin. Lauttamatka kestää vain noin 20 minuuttia ja maksaa vuonna 2023 yhteen suuntaan noin 60 euroa. Katso ajankohtaiset hinnat täältä: Oresundslinjen.se.

Autolautta Göteborg - Fredrikshavn

Mikäli haluaa välttää siltojen ylitykset ja suuntana ei ole Kööpenhamina, vaihtoehtona on ajaa Ruotsissa Göteborgin kautta ja ottaa sieltä lauttayhteys Jyllannin puolelle Fredrikshavniin. Lauttamatka kestää noin 3 ja puoli tuntia, ja matkan hinta vaihtelee vuonna 2023 sesongin mukaan 65 eurosta ylöspäin. Katso ajankohtaiset hinnat täältä: Direct Ferries. Jyllannin niemimaalta on suora maayhteys Pohjois-Saksaan ja sitä kautta muuhun Eurooppaan.

Autolautta Halmstad - Grenaa

Toinen lauttavaihtoehto Jyllantiin kulkee Ruotsin Halmstadin ja Tanskan Grenaan välillä. Halmstad sijaitsee noin puolessa matkassa Göteborgin ja Malmön välillä. Tanskan puolella Grenaa on noin tunnin ajomatkan päässä Århusista.

Iso-Beltin silta Kuva: Thomas Mørkeberg
Iso-Beltin silta Kuva: Thomas Mørkeberg

Omalla autolla Saksan kautta

Ruotsin läpi ajaminen ei ole pakollista Tanskaan päästäkseen, vaan omalla autolla matkaavat voivat lähteä reissuun myös Saksan kautta, sillä Tanskan raja ei ole kaukana. Autolautta vie Helsingistä Saksan Travemündeen, mistä matkaa Tanskan rajalle on vain noin 180 kilometriä.

Lue myös: Saksaan omalla autolla? Katso tästä käytännön vinkit ja suuntaa kohti Keski-Eurooppaa

Yleisiä autoilukäytäntöja Tanskassa

Tanskan liikenteessä pätevät pääosin samat säännöt kuin Suomenkin liikenteessä. Taajamissa nopeusrajoitus on Suomen tapaan 50 km/h, maanteillä 80 km/h ja moottoriteillä 110–130 km/h.

Tietulleja ei ole käytössä muualla kuin Juutinrauman ja Iso-Beltin silloilla.

Yleinen hätänumero on myös Tanskassa 112.

Lisätietoja: Autoliitto, Tanskan matkailutoimisto

 

Teksti: Helinä Laajalahti

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.