Tukholma Kuva: Mikael Damkier | Dreamstime.com
Tukholma Kuva: Mikael Damkier | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Omalla autolla Ruotsiin? Katso vinkit autoiluun Ruotsissa

Länsinaapurimme Ruotsi on suurimmalle osalle suomalaisista tuttu erityisesti Tukholman risteilyjen kohteena. Ruotsiin on helppo mennä kuitenkin myös omalla autolla ja sen kautta avautuu koko Keski-Eurooppakin uudella tapaa.

Autolla Ruotsiin matkaamista hankaloittaa hieman maittemme välissä oleva Pohjanlahti. Hyvät lauttayhteydet Helsingistä, Turusta ja Vaasasta helpottavat kuitenkin pääsyä länsinaapuriin Etelä- ja Keski-Suomen alueella.

Pohjoisessa Suomelle ja Ruotsille yhteisen maarajan varrella rajanylityspaikkoja on koko rajan matkalla. Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa kulkeva valtatie E8 puolestaan vie Kilpisjärvelle ja lähes Kolmen valtakunnan rajapyykille saakka.

Keskeisimmät rajanylityspaikat Suomen ja Ruotsin välillä

Ruotsiin voi matkata joko Tukholmaan tai Uumajaan vievillä autolautoilla tai pohjoisemmassa maarajan varrella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta. Suomen ja Ruotsin maarajan tärkeimmät rajanylityspaikat ovat etelästä pohjoiseen lueteltuna Torniossa, Ylitorniossa, Kolarissa ja Kaaresuvannossa.

Keskisen Suomen kohdalla Pohjanlahden yli Ruotsin Uumajaan pääsee Vaasasta Wasalinen lautalla. Lauttamatka kestää noin kolme ja puoli tuntia.

Eteläisessä Suomessa Ruotsin puolelle matkaavat autolautat sekä Turusta että Helsingistä. Molemmista kaupungeista Tukholmaan operoivat Viking Line ja Tallink Silja, ja illalla alkava matka kestää yön yli niin, että saapuminen Tukholmaan tapahtuu seuraavana aamuna.

Helppo tapa aloittaa autoilu Ruotsissa on ylittää Itämeri laivalla.Kuva: Uatp1 | Dreamstime.com
Helppo tapa aloittaa autoilu Ruotsissa on ylittää Itämeri laivalla.Kuva: Uatp1 | Dreamstime.com

Ruotsissa autoillessa tarvittavat asiakirjat ja pakolliset tarvikkeet

Suomi ja Ruotsi ovat tehneet Pohjoismaisen passivapaussopimuksen. Molemmat kuuluvat lisäksi Schengenin sopimukseen, minkä vuoksi rajalla ei ole rajatarkastuksia. Rajatarkastukset voidaan kuitenkin tarvitaessa ottaa käyttöön, mikäli turvallisuustilanne sitä vaatii.

Passivapaudesta ja Schengenin sopimuksesta huolimatta matkustajalla on hyvä pitää mukanaan voimassa olevaa matkustusasiakirjaa (passia tai uudenmallista henkilökorttia).

Turvavälineiden osalta Ruotsissa noudatetaan Suomen tapaan samantyyppisiä sääntöjä. Autoliiton mukaan ensiapulaukku ja jauhesammutin ovat Ruotsissa suositeltavia turvavälineitä, mutta ne eivät ole pakollisia. Heijastinliivien osalta Ruotsissa ei ole määräyksiä, mutta aivan kuten Suomessakin, etenkin pimeään vuodenaikaan ne ovat hyvä pitää mukana.

Kuten muissakin Pohjoismaissa, Ruotsin tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa. Kuva: Robin Eriksson | Dreamstime.com
Kuten muissakin Pohjoismaissa, Ruotsin tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa. Kuva: Robin Eriksson | Dreamstime.com

Ruotsin liikenteessä huomioitavaa

Ruotsin autotiet ovat erinomaisessa kunnossa ja suurin osa kansallisista valtateistä ja maakunnista toiseen johtavista teistä on päällystettyjä. Keväisin teitä voidaan kelirikon vuoksi sulkea ja Suomen tapaan teillä voi olla talven jäljiltä routavaurioita.

Hätänumero on Ruotsissa sama kuin Suomessa eli 112. Onnettomuudet ja yhteenajot isompien villieläinten - kuten hirvien, porojen tai suurpetojen - kanssa on ilmoitettava poliisille hätänumeroon.

Mikäli kyseessä ei ole hätätilanne, voi tiepalvelutarpeissa soittaa numeroon 11414, joka yhdistyy automaattisesti lähimmälle poliisiasemalle.

Ruotsin suurimmissa kaupungeissa eli Tukholmassa ja Göteborgissa on otettu käyttöön ruuhkamaksujärjestelmä, joka koskee myös ulkomaiden rekisterissä olevia autoja. Järjestelmä on automaattinen ja ajoneuvon omistaja saa tästä postissa laskun. Maksuasemalle ei siis tarvitse pysähtyä maksamaan.

Rattijuopumuksen raja Ruotsissa on 0,2 promillea.

Kohti Norjaa ja Tanskaa

Ruotsista pääsee Tanskaan ja sitä myöten muualle Keski-Eurooppaan Juutinrauman salmen ylittävän, komean sillan (Øresundsbron) kautta. Ruotsin Malmön ja Tanskan Kööpenhaminan yhdistävä, maailman pisin silta on lähes kahdeksan kilometrin mittainen, ja televisiosta se on tuttu esityisesti rikossarjasta Silta. Sillan ylitys on maksullinen.

Göteborgin suunnasta Norjan pääkaupungin Oslon suuntaan E6-tietä ajaessa Ruotsin ja Norjan välinen raja ylitetään Svinesundin sillan kautta. Myös tällä sillalla on tiemaksu.

Pohjois-Norjaan ja kuvankauniille Lofooteille ajaminen onnistuu esimerkiksi Tornion ja Haaparannan välisen rajanylityspaikan kautta. Ruotsi läpi Lofooteille vie valtatie E10.

Øresundsbron vie Ruotsin puolelta Tanskaan. Kuva: © Kim Carlson | Dreamstime.com
Øresundsbron vie Ruotsin puolelta Tanskaan. Kuva: © Kim Carlson | Dreamstime.com

Ruotsin kauneimmat maisemareitit

Sininen tie on jokaiselle tuttu myös Suomen puolelta. Tämä kansainvälinen matkailutie vie Norjasta Ruotsin ja Suomen kautta Venäjälle. Ruotsissa oleva osuus kulkee Norjan Mo i Ranasta Pohjanlahden rannikolle Uumajaan E12-tien kautta, mistä Blå vägen yhdistyy lauttayhteyden kautta Suomen Vaasaan.

Pohjanlahden rannikolla kulkeva Valtatie E4 vie läpi Höga Kusten -nimisen, Unescon maailmanperintökohteeksi nimetyn alueen. Tällä alueella maa kohoaa viimeisimmän jääkauden jälkeen edelleen ja on muodostanut komeita kallio- ja mäkimaastoja.

Valtatie E10 Kiirunasta Norjan Narvikiin ja siitä edelleen Lofooteille on yksi Ruotsi kauneimmiksi valittuja maisemareittejä. Reitin varrelle osuu muun muassa Abiskon kansallispuisto, joka on tunnettu U:n muotoisesta laaksostaan.

Keskisessä Ruotsissa lähellä Norjan rajaa sijaitseva Åre on tunnettu hiihtokeskus, jonka vuoristoinen ympäristö tarjoaa automatkalaisille upeita näkymiä. Åren eteläpuolelta löytyy Ruotsin korkeimmalla sijaitseva tie, Flatruetvägen, joka kulkee noin 45 kilometrin matkan Funäsdalenin ja Ljungdalenin laaksojen välillä.

Abiskon kansallispuisto on valtatie E10:n varrella Pohjois-Ruotsissa.Kuva: Caviarliu | Dreamstime.com
Abiskon kansallispuisto on valtatie E10:n varrella Pohjois-Ruotsissa.Kuva: Caviarliu | Dreamstime.com

Muuta keskeistä Ruotsissa

Ruotsissa on käytössä Keski-Euroopan aika, mikä on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Kun Suomessa kello on 12 päivällä, Ruotsin puolella se on vasta 11.

Vaikka Ruotsi kuuluu Suomen tapaan Euroopan Unioniin, se ei ole ottanut käyttöönsä yhteisvaluutta euroa. Ruotsissa käytetään valuuttana Ruotsin kruunua. Karkeasti käännettynä yksi euro on tällä hetkellä noin 11 kruunua. Voit tarkistaa ajantasaisen valuuttakurssin valuuttalaskurillamme

Lue myös: Oletko menossa autolla Norjaan? Katso tästä käytännön vinkit

 

Lähde: Autoliitto

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.