Maailman tunnetuimmalle monoliitille, Ulurulle, ei lokakuun 2019 jälkeen enää saa kiivetä.
Maailman tunnetuimmalle monoliitille, Ulurulle, ei lokakuun 2019 jälkeen enää saa kiivetä.
· Napsun toimitus

Alkuperäisväestön toiveeseen on vihdoin vastattu: Australia kieltää kiipeämisen Ulurulle vuonna 2019

Keskellä Australiaa seisova, punainen monoliitti Uluru on houkuttanut turisteja kiipeämään huipulleen alkuperäisasukkaiden kielloista huolimatta. Nyt Australia aikoo kieltää kiipeämisen Ulurulle virallisesti. Kielto astuu voimaan lokakuussa 2019.

Uluru-Kata Tjutan kansallispuistossa, keskellä Australian punaista keskusta seisova Uluru tunnettiin vuosien ajan myös nimellä Ayers Rock. Valtava monoliitti on Australian alkuperäisasukkaiden pyhä paikka, ja jo pitkään paikalliset asukkaat ovat pyytäneet vierailijoita kunnioittamaan kiveä ja olemaan kiipeämättä sen päälle.

Ulurun juurella, kiipeämispaikan alussa, on vuosien ajan ollut kyltti, joka pyytää vierailijoita olemaan kiipeämättä kiven päälle. Tähän saakka kiipeämistä ei kuitenkaan ole virallisesti kielletty.

BBC:n haastattelussa alueen omistavan Anangu-heimon hallituksen puheenjohtaja Sammy Wilson sanoo Ulurun olevan heille äärimmäisen tärkeä paikka:

”Se on meille erittäin tärkeä paikka, ei leikkikenttä tai teemapuisto kuten Disneyland. Jos matkustan toiseen maahan ja siellä on pyhä paikka, alue, jolle on rajattu pääsy, en silloin mene sinne sisälle tai kiipeä sen päälle vaan kunnioitan sitä.”

Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Uluru siirtyi takaisin alkuperäisten omistajiensa hallintaan vuonna 1985. Kiipeämiskielto tulee voimaan lokakuussa 2019 - 34 vuotta omistajanvaihdoksen jälkeen.

Virallinen kielto juontaa juurensa kansallispuiston toimintasuunnitelmasta, jossa ehdotettiin, että kiipeäminen voitaisiin kieltää kokonaan mikäli kiipeäjien määrä laskisi alle 20 %:iin kävijöistä ja mikäli kävijöille on tarjolla tarpeeksi muita aktiviteetteja.

Ulurulla käy vuosittain 250 000 turistia, mutta vuosina 2011-2015 vain 16 % heistä on kiivennyt monoliitin päälle. Viime vuosina vähentyneeseen kiipeämiseen ovat vaikuttaneet paikallisten asukkaiden pyynnön lisäksi myös se, että kiipeämisosuus on jouduttu sulkemaan usein sääolosuhteiden vuoksi. 1950-luvulta lähtien Ulurulla on kuollut ainakin 35 retkeilijää.

Lähde: BBC

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.