Ranskan Camarguessa voi ihailla puolivilleinä vaeltavia valkoisia hevosia. Kuva: Larysa Uhryn | Dreamstime.com
Ranskan Camarguessa voi ihailla puolivilleinä vaeltavia valkoisia hevosia. Kuva: Larysa Uhryn | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Valkoisista villihevosista herkkiin ekosysteemeihin - Maailman hienoimmat kosteikot ovat luonnonystävän paratiisi

Kosteikot ovat monipuolisia ekosysteemejä, jotka tarjoavat luonnonystäville mahdollisuuden nähdä valtavan määrän erilaisia eliölajeja. Maailmalta löytyy upeita koskeikkoalueita luontomatkaajien ihailtavaksi. Näissä herkissä ekosysteemeissä vierailu pitää kuitenkin tehdä luonnon ehdoilla.

Sana kosteikko ei varmastikaan tule monelle ensimmäisenä mieleen kiinnostavia nähtävyyksiä pohdittaessa. Nämä monipuoliset ekosysteemit voivat kuitenkin olla matkan kohokohta. Kosteikot tarjoavat suojaa ja ravintoa monenlaisille eliöille ja ihmiset kasvattavat niillä esimerkiksi riisiä.

Kosteikot ovat herkkiä ekosysteemejä, jotka ovat olleet uhan alla jo pitkään: ylikansoitus, ylikalastus ja saasteet verottavat arvokkaita ympäristöjä. Tekemällä järkeviä valintoja matkailijat voivat osallistua yhdessä paikallisten kanssa kosteikkojen säilyttämiseen, ja samalla vierailla näissä hienoissa kohteissa.

Tässä viisi vinkkiä maailman hienoimmista kosteikkoaluesta.

Pantanal, Etelä-Amerikka

Maailman suurin kosteikko Pantanal sijaitsee suurimmalta osin Brasilian Mato Grosso do Sulin alueella, ja jatkuu sieltä Bolivian ja Paraguayn puolelle. Alue koostuu järvistä, laguuneista, joista ja suoalueista, jotka ovat täynnä kasvustoa, kukkia sekä eläimiä. Harvinaiset jaguaarit, jättimäiset jokisaukot ja suolla käyskentelevät kauriit ovat vain osa alueella nähtävistä eläimiä. Alueella on parasta vierailla kuivan kauden aikana, toukokuusta lokakuulle, jolloin myös suurin osa nisäkkäistä on helpommin bongattavissa.

Panantal on maailman suurin kosteikko. Kuva: Filipe Frazao | Dreamstime.com
Panantal on maailman suurin kosteikko. Kuva: Filipe Frazao | Dreamstime.com

Everglades, Yhdysvallat

Pohjois-Amerikan suurin veden valtaama ruohikkoalue, Evergladesin kansallispuisto, sijaitsee eteläisessä Floridassa. Suurin osa puistoa on tutkittavissa ainoastaan venekyydillä, mutta retkiä tehdään päivittäin useita kertoja. Wilderness Waterway on väylä, jolla kokenutkin kanootinmeloja voi viettää viikon, mutta myös kokemattomammille melojille on tarjolla melontakierroksia. Alueella voi myös pyöräillä, mutta jalat märäksi haluavan kannattaa kokeilla tennarit tehokkaasti kastelevaa “slough sloggingiksi” kutsuttua patikointia.

Parhaimmillaan alue on joulukuusta toukokuulle, mutta ihmisjoukkoja välttelevälle kesä on parempaa aikaa.

Jännittävä kohtaaminen alligaattorin kanssa Evergladen kansallispuistossa. Kuva: Mantoniuk | Dreamstime.com
Jännittävä kohtaaminen alligaattorin kanssa Evergladen kansallispuistossa. Kuva: Mantoniuk | Dreamstime.com

Camargue, Ranska

Ranskan kaakkoisrannikolla, jossa Rhonejoki laskee mereen, sijaitsee Camargue. Se on läntisen Euroopan suurin suisto, ja koostuu pääosin suolajärvistä ja suoalueista täynnä villieläimiä. Camargue on tunnettu pinkkien flamingojen pesimäpaikkana. Lisäksi se on koti kahdelle muulle ainutlaatuiselle eläimelle: Camarguen härille sekä puolivillinä vaeltaville valkoisille hevosille, jotka ovat kirmanneet kosteikon alueella jo tuhansia vuosia. Lintubongarit suuntaavat mielellään Saintes-Maries-de-la-Merin lintupuistoon, mutta alueella on tarjolla paljon muitakin aktiviteetteja kuten ratsastusta.

Paras aika vierailla on keväällä ja syksyllä.

Puolivillejä hevosia Ranskan Camarguessa. Kuva: Sergey Uryadnikov | Dreamstime.com
Puolivillejä hevosia Ranskan Camarguessa. Kuva: Sergey Uryadnikov | Dreamstime.com

Walthamstow Wetlands, Iso-Britannia

Euroopan suurin urbaanissa ympäristössä sijaitseva kosteikko löytyy vain 15 minuutin päässä Lontoosta. Walthamstow Wetlands avattiin yleisölle ensimmäisen kerran 150 vuoteen lokakuussa 2017. Kymmenen tekojärveä ovat Thames Waterin omistuksessa, ja toimivat vedentuottajana noin 3,5 miljoonalle taloudelle. Tämän lisäksi alue on vesilintujen paratiisi ja toimii pysähdyspaikkana useille muuttomatkaa tekeville lintulajeille. Alueella on noin 20 kilometriä patikkapolkuja ja pyöräteitä, vierailukeskus ja kahvila. Tämän helpommalla ei luonnon lähelle suurkaupungissa pääse.

Walthamstow Wetlands on Euroopan suurin urbaanissa ympäristössä sijaitseva kosteikko. Kuva: Dreamstime.com
Walthamstow Wetlands on Euroopan suurin urbaanissa ympäristössä sijaitseva kosteikko. Kuva: Dreamstime.com

Kakadun kansallispuisto, Australia

Yksi parhaiten tunnettuja maamerkkejä Kakadun kansallispuistossa Australian pohjoisosissa on Yellow Water Billabong. Paikka on osa South Alligator -joen tulvatasankoa ja erinomainen paikka nähdä villieläimiä niiden omassa ympäristössä. Jabirusta päivittäin lähtevä Yellow Water Cruise kuljettaa matkaajia pitkin aluetta ja päivän aikana voi bongata krokotiileja, kotkia, ankkoja sekä puhveleita. Kakadu on myös osa noin 750 kilometrin pituista Nature’s Way -ajoreittiä, joka alkaa Darwinista ja kulkee ohi rotkojen, kosteikkojen ja vesiputousten.

Paras aika vierailla Kakadussa on kuivan kauden aikana, kesäkuusta elokuulle.

Kakadun kansallispuisto Kuva: Imagecom | Dreamstime.com
Kakadun kansallispuisto Kuva: Imagecom | Dreamstime.com

 

Lähde: Lonely Planet

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.