Australian suurin kaupunki Sydney sijaitsee maan kaakkoisosassa, eikä se ole koostaan huolimatta Australian pääkaupunki vaikka sen helposti sellaiseksi voisikin mieltää. Pääkaupunki Canberra sijaitsee nimittäin 300 kilometriä Sydneystä Melbourneen päin. Sydney on monelle Australian-matkaajalle ensimmäinen kosketuspinta kengurumaahan, mutta vaikka kaupunki itsessäänkin on viehättävä vierailukohde, ei Australian vierailuaan kannata rajoittaa pelkkään Sydneyyn.
Sydneyn keskeisimmät nähtävyydet -oopperatalo ja Harbour Bridge- sijaitsevat Circular Quay -sataman ympärillä meren äärellä ja siitä etelään jatkuva, meren ja puistojen ympäröimä keskusta on hallittavissa myös jalkapatikassa. Matkailijaa kohtaan Sydney on helposti lähestyttävä kaupunkikohde, mutta todellinen, rento aussimeininki löytyy kuitenkin vasta suurkaupungin hulinan ulkopuolelta ja surffirannoilta.
10 vinkkiä Sydneyyn ja sen ympäristöön
1) Oopperatalo
UNESCOn maailmanperintökohteeksikin valittu Sydneyn oopperatalo on todellinen arkkitehtuurin taidonnäyte. Tanskalaisen Jørn Utzonin suunnittelema, kauniin valkoinen ja kerrokselliselta näyttävä rakennus hallitsee Sydneyn Circular Quay -satamaa ja on näyttävä ilmestys myös mereltä päin katsottuna. Nimestään huolimatta oopperatalossa esitetään myös muuta näyttämötaidetta baletista teatteriin ja erilaisiin konsertteihin.
2) Harbour Bridge
Oopperataloa vastapäätä, lahden toisella puolella sijaitsee lähes yhtä tunnettu Harbour Bridgen silta, joka on yksi maailman suurimpia kaarisiltoja. Sen lähes 100 metriä korkeiden pylväiden välillä myös kuuluisa Philippe Petit taiteili vaijereineen 1970-luvulla. Sillan kaakkoiskulmassa oleva pylväs tarjoaa kiehtovan näkökulman kaupungista 200 askelman kapuamisen jälkeen. Kylmäverisimmät voivat kiivetä seikkailemaan veden pinnasta 134 metrin korkeuteen sillan kaarelle järjestettäville kävelyille. Vaikka korkeuksiin ei uskaltaisikaan kiivetä, on Harbour Bridgen puolelta komea näköala oopperatalolle päin ja perinteiset poseerauskuvat sinne suuntaan kannattaakin käydä nappaamassa sillan puoleiselta rannalta.
3) Taronga Zoo
Oopperatalon ja Harbour Bridgen välisestä satamasta vie lautta lahden toisella rannalla sijaitsevaan Taronga Zoo -eläintarhaan. Eurooppalaisesta näkökulmasta eläintarhan vetonaulana on erityisesti Australian oma, eksoottinen eläimistö koaloineen ja vesinokkaeläimineen. Lauttamatka puolestaan tarjoaa komean näkymän keskustan ja sataman suuntaan.
4) Manly & Bondi Beach
Australiassa kaupunkimatkalla voi nautiskella väliin myös rantaelämästä. Sydneyn tunnetuin ranta on muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva, suosittu Bondi Beach, jolla turistikin voi opetella surffauksen saloja. Kokeneemmat voivat vuokrata oman laudan, mutta oman turvallisuutesi vuoksi muista kysyä paikalliset vinkit aallokon mahdollisesta vaarallisuudesta. Toinen Sydneyn lähellä sijaitseva ranta on Manly Beach kaupungin pohjoispuolella. Sinne keskustasta pääsee mm. puolisen tuntia kestävällä lauttamatkalla.
5) Sydney Tower Eye ja Skywalk
Sydneyn liikekeskustassa sijaitseva Sydney Tower on eteläisen pallonpuoliskon toiseksi korkein näköalatorni (Uuden-Seelannin Aucklandin torni on korkeampi). 250 metrin korkeudessa sijaitsevalta näköalatasanteelta on näkymä joka puolelle kaupunkia. Hurjapäisimmät vierailijat voivat myös kokeilla Skywalkia, joka kiertää tornin sen ulkopuolella -turvavaljaissa totta kai! Tornissa toimii mm. pyörivä ravintola nimeltä 360 Bar and Dining, ja sen juurella on suuri ostoskeskus.
6) Darling Harbour
Oopperatalon ja Harbour Bridgen välisen Circular Quay -sataman lisäksi Sydneyn länsipuolella sijaitseva Darling Harbour on näkemisen arvoinen. Vilkkaassa satamassa on lukuisia ravintoloita ja kahviloita sekä ostosmahdollisuuksia. Keskeisin nähtävyys on Sydneyn akvaario SeaLife, jossa voi tutustua niin haikaloihin kuin sympaattisiin dugongeihinkin. Akvaarion vieressä sijaitsee Madame Tussauds' vahamuseo, jossa pääsee poseeraamaan myös paikallisten kuuluisuuksien kuten Nicole Kidmanin, Kylie Minoguen tai Steve Irwinin näköisnukkejen kanssa. SeaLifea vastapäisellä rannalla puolestaan voi vierailla kansallisessa Merimuseossa (Australian National Maritime Museum).
7) Hyde Park ja Australian kansallismuseo
Aivan Sydneyn ytimessä, kivenheiton päässä Sydney Towerista sijaitseva Hyde Park on Australian vanhin julkinen puisto. Sen pohjoisosassa sijaitseva Archibald Fountain ympäristöineen tarjoaa leppoisan pysähtymispaikan kaupunkivierailun lomassa ja puiston penkit toimivat myös paikallisten suosittuna lounaspaikkana. Puiston itäreunalla voi vierailla Australian kansallismuseossa, jossa on näyttelyitä kulttuurihistorian lisäksi myös luonnonhistorialliselta puolelta. Lähistöllä on myös tieteellisesti ja historialllisesti merkittävä kasvitieteellinen puutarha Royal Botanic Gardens.
8) Fine diningia, sushia tai kylmää olutta ja pizzaa
Sydneyssä ei tarvitse pelätä näkevänsä nälkää, sillä tarjolla on kaikkea fine dining -ravintoloista sushia mukaan myyviin kioskeihin. Circular Quayssa voi esimerkiksi nauttia tyylikkään, mutta hinnakkaan päivällisen Cafe Sydneyssa. Rennompaa menoa suosiville voi suositella keskustassa sijaitsevaa Frankie's Pizzaa, joka pizzan ja oluen lisäksi tarjoaa livemusiikkia ja karaokea. Mikäli ravintolassa istuminen ei kiinnosta, voi eväät nauttia rennosti jossakin kaupungin monista puistoista.
Australia on tunnettu laadukkaista viineistään ja oluistaan, joten lasillinen paikallista Shirazia tai kylmä VB kuuluu matkaan olennaisena osana.
9) Blue Mountains ja Jenolan Caves
Luonnonystävälle kiinnostava vierailupaikka on aivan Sydneyn läheisyydessä sijaitseva UNESCOn maailmanperintökohteeksi valittu Blue Mountains -vuoristoalue. Nimensä mukaisesti vuoristo näyttää sinertävältä: tämän kerrotaan johtuvan lukuisten eucalyptus-puiden erittämästä terpenoidista, mutta tosiasiassa kyseessä on valon sinisen sävyn siroamisen aiheuttama ilmiö. Perinteisen retkeilyn lisäksi Blue Mountains on suosittu kohde kiipeilijöiden keskuudessa. Jenolan Caves on Blue Mountainsin länsiosassa sijaitseva suuri tippukiviluolasto, joka tarjoaa puolestaan kiehtovan seikkailun maan alle.
10) Lentoon kaupungin ulkopuolella
Mikä olisikaan romanttisempi tapa nähdä maisemia kuin leppoisa kuumailmapallolento Australian maaseudulla! Kolmen tunnin ajomatkan päässä Sydneystä Hunter Valleyssä voit ihailla kuumailmapallon kyydistä aitoa australialaista maaseutua ja mikäli varaat aikaisen aamun lennon, ihastuttavaa auringonnousua. Hunter Valley on myös tunnettu viineistään ja viinitiloistaan.
Jos taas kaipaat kunnon adrenaliinipaukkua, suuntaa Sydneystä pohjoiseen, parin tunnin ajomatkan päähän sijaitsevaan Newscastleen, missä on mahdollisuus päästä aidon Red Bull -taitolentokoneen kyytiin. Kyydittäjänä toimii Australian oma Red Bull -kisalentäjä Matt Hall. Newcastlen lähistöllä voi myös käydä herättelemässä henkiin sisäistä lastaan laskemalla liukumäkeä hiekkadyyneillä!
Milloin ja miksi mennä?
Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, minkä vuoksi meidän kesämme aikaan siellä on talvi, ja päinvastoin. Paikallisen kesän aikaan Australiassa voi olla suorastaan polttavan kuuma ja myös turisteja on tuohon aikaan eniten. Lisäksi paikalliset ovat itse kesälomilla. Keskikesällä (joulu-tammikuussa) lämpötila voi Sydneyssäkin helposti kivuta +40°C asteeseen, mikä voi tehdä kaupunkimatkailusta tuskallista. Paras aika matkalle on keväällä syys-marraskuussa tai syksyllä maalis-toukokuussa, mutta Sydneyssä voi hyvin vierailla ympäri vuoden.
Sydney jo itsessään on kiehtova matkakohde, mutta pelkästään kaupungissa olemalla ei australialaisen leppoisasta elämäntavasta pääse täysin siemauksin nauttimaan. Tämän vuoksi kannattaa pistäytyä myös kaupungin ulkopuolella -päiväretkillä kaupungin läheisyydessä tai suorastaan muutaman päivän retkellä toisaalle Australiaan. Sydney toimii näppäränä keskuksena Australian matkailuun, sillä sieltä pääsee sisäisillä lennoilla joka puolelle maata, sekä myös muutaman tunnin lennon päähän Uuteen-Seelantiin.
Lue myös: 10 vinkkiä: Tyylikäs ja rakastettava Melbourne
Lue myös: 5 vinkkiä: Valtava Australia vie sydämen
Lue lisää kohteesta: Sydney
Julkaistu 25. huhtikuuta, 2016