Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Kalastajanlinnake on yksi Budapestin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kuva: © Jesse Kraft | Dreamstime.com
Kalastajanlinnake on yksi Budapestin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kuva: © Jesse Kraft | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Upeat näkymät alas Tonava-joelle - Kalastajanlinnake on Budapestin tunnetuimpia nähtävyyksiä

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa seisoo kaunis valkoinen linnake korkealla Tonavan rannalla. 1900-luvun alussa rakennettu Kalastajanlinnake ei kuitenkaan ole koskaan toiminut puolustustehtävissä vaan sen rakentamisen syyt ovat kokonaan toisaalla.

Budan Linnavuorella seisova Kalastajanlinnake (Halászbástya) on tuttu nähtävyys jokaiselle Budapestissa vierailleelle turistille. Unkarin pääkaupungin keskeisenä maamerkkinä toimiva, kaunis, vaalea linnake on yksi kaupungin tunnetuimpia käyntikohteita, sillä sieltä avautuvat erinomaiset näköalat alas Tonava-joen rannoille rakennettuun kaupunkiin.

Kuva: © Noppasin Wongchum | Dreamstime.com
Kuva: © Noppasin Wongchum | Dreamstime.com

1900-luvun vaihteessa rakennettu Kalastajanlinnake muistuttaa arkkitehtonisesti puolustustarkoituksiin rakennettuja linnoituksia. Se on itse asiassa rakennettu entisten Budan linnan puolustusrakenteiden tilalle, sodissa tuhottujen ja uudelleen rakennettujen muurien sisäpuolelle.

Kalastajanlinnaketta ei kuitenkaan koskaan suunniteltu puolustustarkoituksiin. Kun sotilaallisia tarpeita ei enää 1800-luvun lopulla ollut, linnake päätettiin rakentaa ihmisten sosiaalisia ja esteettisiä tarpeita varten, näköalapaikaksi, josta asukkaat voivat ihailla alhaalla levittäytyvää kaupunkiaan ja sen läpi virtaavaa Tonavaa.

Kuva: © Noppasin Wongchum | Dreamstime.com
Kuva: © Noppasin Wongchum | Dreamstime.com

Kalastajalinnakkeen suunnittelijan, Frigyes Schulekin tarkoituksena oli luoda ihmisille helposti saavutettavissa oleva, avoin kohde. Puolustustarkoituksiin rakennetuille linnoituksille tyypilliset, kapeat käytävät ja rajalliset näköalapaikat puuttuvat Kalastajanlinnakkeesta. Sen sijaan linnaketta hallitsevat leveät ja helppokulkuiset askelmat ja laajat kaaret, joista on helppo ihailla maisemia.

Schulek halusi toistaa rakennelmassaan historiaa tekemällä siihen näyttävän sisäänkäynnin, joka johtaa korkeammalla sijaitsevalle Matiaksenkirkolle. Linnakkeen seitsemän tornia edustavat heimopäälliköitä, jotka aikoinaan olivat perustamassa sitä valtiota, josta myöhemmin tuli Unkari.

Kuva: © Frank Bach | Dreamstime.com
Kuva: © Frank Bach | Dreamstime.com

Linnake kärsi vaurioita Toisen maailmansodan aikana ja linnakkeen tornin uudelleenrakentamisesta vastasi Schulekin poika, János Schulek.

Nykyisin Kalastajanlinnake toimii pääasiallisesti turistien valloittamana, historiallisena nähtävyytenä, joka tarjoaa upean näköalan kaupunkiin. Linnakkeelle on helppo päästä Budan puolella jalkaisin, mutta niille, jotka haluavat välttää portaiden kiipeämisen, on tarjolla Szechényin sillan kupeesta lähtevä funikulaari. Huipulla seisovalle Matiaksenkirkolle pääsee myös paikallisbussilla.

Lähde: The Culture Trip

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.