10 vinkkiä: Unohtumaton Budapest

Unkarin upea pääkaupunki Budapest on täynnä mielenkiintoista historiaa. Sen voi nähdä ja aistia kaikkialla. Buda ja Pest olivat aikoinaan kaksi eri kaupunkia. Ne ovat nähneet monenlaista yhdessä jo paljon ennen yhdistymistään. 1200-luvulla mongolit valloittivat ja tekivät tuhojaan kaupungeissa. 1300 ja 1400 -luvuilla Budassa ja Pestissä elettiin kuninkaallisessa loistossa. 1600-luvulla muutoksia tekivät turkkilaiset valloittajat, mutta jälleen 1800-luvulla loisto palasi Itävalta-Unkarin aikaan. Buda ja Pest yhdistettiin yhdeksi kaupungiksi vuonna 1873.

Maailmansodat myllersivät Budapestin jälleen uudenlaiseksi. Lyhyen saksasalaismiehityksen jälkeen Unkarissa alkoivat ankeat ajat Neuvostoliiton valvomana kansandemokratiana. Vuodesta 1989 Unkarissa on päätetty itse omista asioista ja vuonna 2004 se liittyi Euroopan Unioniin.

Kaikki monimuotoiset historian tapahtumat ovat jättäneet jälkensä kaupunkiin. Hienosta kaupungista ja sen historiasta saa hyvän kuvan jo lyhyellä viikonloppumatkalla, mutta yhtälailla katsottavaa ja koettavaa riittää pitkäksikin aikaa.

Kaupungin kaunis jokiranta, historiallisen upeat rakennukset ja näyttävät sillat luovat hienot puitteet romanttiselle lomalle. Kaupungissa voi myös syödä hyvin köyhtymättä liikaa. Ja loman kruunaa rentouttava lekottelu kylpylässä, jonka terveysvaikutteinen vesi tulee suoraan kaupungin kymmenistä kuumista lähteistä.

10 vinkkiä Budapestiin:

1) Kuninkaan Linna eli Budavári palota

KuninkaanlinnaKuninkaanlinna

Budan puolella sijaitsevan linnavuoren eteläpäässä sijaitseva Kuninkaanlinna hallitsee näkymää valtavan kokonsa vuoksi. Linna rakennettiin alun perin 1200-luvulla ja loistokkainta aikaa se eli 1400-luvulla. Ottomaanien vallattua linnan, se rapistui pahasti ja tuhoutui takaisinvaltauksessa 1600-luvun lopulla.

1800-luvulla paikalle oli rakennettu linnamainen hallituksen virastorakennus, jota myös natsi-Saksa piti tukikohtanaan toisen maailman sodan aikana. Silloin linna kärsi jälleen pahoja vaurioita neuvostojoukkojen tulituksessa. Se uudelleen rakennettiin ja palautettiin keskiaikaiseen asuunsa Neuvostovallan aikana 1950 ja 1960 -luvuilla.

Nykyään linnassa toimii useita tärkeitä museoita. Ainakin taidemuseossa kannattaa käydä katsomassa vaikuttavaa kokoelmaa unkarilaisia taideteoksia keskiajalta nykypäivään asti. Historian museossa taas pääsee mm linnan kellarikerrokseen ja tutkimaan alkuperäisen linnan uudelleen esiin kaivettuja osia. Sisäpihaa kaunistaa Matiaksen suihkulähde, joka kuvaa kauniin maalaistytön ihastumista Kuningas Matiakseen.

Kuninkaanlinnalle pääsee 1800-luvulla rakennetun siklón eli köysiradan kyydillä. Se lähtee ketjusillan luota. Ylös voi myös kävellä lääketieteellisen museon kohdalta lähteviä portaita pitkin.

2) Linnavuori ja vanha kaupunki

Matiaksen kirkkoMatiaksen kirkko

Linnavuorella on paljon muutakin katseltavaa kuin Kuninkaanlinna. Pohjoispuolen tärkeimpiä nähtävyyksiä on Matiaksen kirkko. Sen kaunis torni kohoaa jopa 80 metrin korkeuteen. Kirkko toimi keskiajalla Kuningas Matiaksen vihkikirkkona ja onkin saanut siitä nimensä. Turkkilaisten aikaan kirkko muutettiin moskeijaksi, mutta restauroitiin entistä hienommaksi kirkoksi jälleen 1800-luvulla. Silloin rakennettiin mm. katseita keräävä erikoinen vinoneliökatto.

Budan puolen ehkä kaunein tai ainakin satumaisin rakennus on Kalastajalinnake. Se suorastaan huokuu romantiikkaa ja saa miettimään siihen liittyviä tarinoita. Tarinapuolella joutuu pettymään, sillä linnake on rakennettu vain kauniiksi rakennukseksi 1900-luvulla. Näkymät sen sijaan lumoavat. Tonavan toisella puolella loistaa upea Parlamenttitalo.

3) Gellért-vuori

Gellért-vuoriGellért-vuori

Tonavan molempia rantoja ja kattoja sekä Budan että Pestin puolella voi käydä ihastelemassa Gellért-vuorelta. Kiipeäminen ylös 140 metrin korkeuteen on oikeastaan reissun parasta antia. Kävelyreitti lähtee Gellért Kylpylähotellilta Vapaudensillan (Szabadság hid) vierestä Budan puoleiselta rannalta. Välillä voi levähtää penkillä ja katsella hienoja maisemia. Ylhäällä tuntuu ansaitulta istahtaa nauttimaan virvokkeita kahvilaan, joka toimii entisessä Sitadelli linnakkeessa.

Linnakkeen alapuolella kohoaa 40 metriä korkea Vapautuksen muistomerkki (Szabadság szobor), jonka Neuvostoliitto pystytti taisteluissa kaatuneiden sotilaiden muistoksi toisen maailmansodan jälkeen. Se näkyy kaikkialle kaupunkiin ja on ainoita neuvostomonumentteja, joita on jätetty paikalleen Budapestissa.

4) Sankarien aukio

Millenium muistomerkkiMillenium muistomerkki

Pestin puolella leveän puistobulevardin (Andrássy út) päässä sijaitsee huikean hieno sankarien aukio (Hösök tére). Aukion keskellä kohoaa Millenium muistomerkki, jonka päällä kaupunkia suojelee arkkienkeli Gabriel. Pylvään juurella on patsaita, jotka esittävät Unkarin historian sankareita ja merkkihahmoja. Nykyään skeittaajat, rullaluistelijat ja polkupyöräpooloilijat ovat vallanneet aukion. Historian saatossa se on toiminut usein mielenosoitusten näyttämönä. Aukio on todella hieno ja myös sen ympäristössä on paljon tutkittavaa. Viereisissä rakennuksissa toimivat taidemuseot Mücsarnok ja Szépmüvészeti.

5) Kaupungin puisto Városliget

Vajdahuyadin linna, Városliget-puistossaVajdahuyadin linna, Városliget-puistossa

Sankarien aukion taakse avautuu viihtyisä kaupunginpuisto (Városliget). Se on rentouttava paikka kävelylenkille tai pyöräilyyn. Kesällä puistossa näkee usein paikallisia picnicillä. Puistoa koristaa pieni järvi, jossa voi soudella kesäisin ja joka toimii luistinratana talvisin. Lasten kanssa voi huvitella pienessä huvipuistossa, katsella eläimiä eläintarhassa tai ihmetellä temppuilua sirkuksessa.

Kauniille Vajdahuyadin linnalle järven rannalla pääsee kävelemään siltaa pitkin. Linnan sisällä toimii maatalousmuseo. Etenkin iltavalaistuksessa linna näyttää satumaiselta. Se rakennettiin 1800-luvun lopulla ja vaikutteita sen ulkonäköön haettiin Transsilvanian linnasta.

Puiston laidalta Mücsarnok-taidemuseon takaa löytyy maailman suurin tiimalasi. Kymmenien tonnien painoinen monumentti käännetään joka vuosi. Ja hiekka alkaa valua ylhäältä alas uuden ajanjakson alkamisen merkiksi. Alun perin tiimalasi pystytettiin Budapestiin vuonna 2004, jolloin Unkari liittyi Euroopan Unioniin.

6) Kylpyläelämyksiä

Széchenyi-kylpylä BudapestissaSzéchenyi-kylpylä Budapestissa

Budapestissa on pitkät kylpyläperinteet. Kaupungin alueella on yli 120 kuumaa lähdettä, joista saadaan valmiiksi lämmin vesi useisiin kylpylöihin. Thermal-vettä pidetään terveysvaikutteisena eli kylpylässä käynti on paitsi hauskaa niin myös terveyttä edistävää. Lisäksi se on tärkeä osa unkarilaista kulttuuria ja lähes kahvilassa käymiseen verrattavissa oleva seurustelumuoto. Kylpylöitä löytyy moneen makuun. Tässä on muutama hyvä vaihtoehto lyhyesti esiteltynä.

Széchenyi-kylpylä kaupunginpuistossa on Budapestin suurin ja yksi koko Euroopan suurimmista terveyskylpylöistä. Puitteet ovat upeat 1913 valmistuneessa kunnioitusta herättävässä uusklassista tyylisuuntaa edustavassa rakennuksessa. Sen ulkoaltaissa voi uida vuoden ympäri. Suurimman altaan vesi tuntuu talvella höyryävän lämpimältä ja kesällä mukavan viileältä, vaikka lämpötila on aina sama 27 astetta. Altaalla näkee aina unkarilaisia miehiä pelaamassa shakkia. Sisätiloissa altaita on jopa 15 ja veden lämpötila parhaimmillaan lähes 40 astetta. Lisäksi käytössä on saunoja ja höyryhuoneita. Lisämaksusta voi ottaa hierontaa, kauneushoitoja tai kalapedikyyrejä.

Palatinus kylpylä Margit-saarella on lasten mieleen. Thermal-vesialtaan lisäksi voi uida aaltokoneen tekemissä aalloissa, laskea vesiliukumäkiä ja ihastella tanssivaa suihkulähdettä.

Gellért vuoren juurella toimii samanniminen kylpylähotelli. Allasosasto on kuvan kaunis ja siellä on mahdollista käyttää omaa osastoa sukupuolen mukaan. Lisämaksusta voi varata erillisen yksityiskylvyn kahdelle. Huoneessa on thermal-vesiallas ja sauna vain omaan käyttöön. Hintaan kuuluu myös shampanjaa ja hedelmiä tarjoiltuna altaalla. Myös Gellért kylpylässä on tarjolla monenlaisia hoitoja mm. mutahoito, hiilidioksidikylpy tai sähköhoito. Siellä voi halutessaan hoitaa myös hampaitaan.

7) Tonava ja Ketjusilta

Tonava ja KetjusiltaTonava ja Ketjusilta

Tonava kaunoinen erottaa Budan ja Pestin puolet toisistaan. Vesi on usein kaikkea muuta kuin puhdasta ja kirkasta, mutta rannan näkymät ja virtaavan veden luoma tunnelma ihastuttaa. Ketjusilta (Széchenyi Lánchíd) avattiin vuonna 1849 ja se on ensimmäinen kiinteä yhteys Budan ja Pestin välillä. Sitä pidetään kaupungin symbolina ja se on edelleen yksi Budapestin hienoimmista nähtävyyksistä etenkin illalla, kun tuhannet lamput valaisevat sitä.

Joenvartta pitkin käveleminen on aina mukavaa ja kelluvissa laivaravintoloissa voi käydä syömässä ja rentoutumassa välillä. Kauniista maisemista voi nauttia myös raitiovaunun kyydissä. Ainakin linja numero 2 kulkee aivan jokirantaa pitkin.

8) Margit-saari

Luostarin rauniot Margit-saarellaLuostarin rauniot Margit-saarella

Pieni Margit-saari keskellä Tonavaa on budapestilaisten rentoutumispaikka. Se on noin kaksi kilometriä pitkä ja vain muutaman sata metriä leveä. Saarelle pääsee kätevästi kävellen keskustasta tai raitiovaunulla numero 4 tai 6. Yhteys saaren eteläkärkeen löytyy Margit-sillan raitiovaunupysäkiltä. Saaren pohjoisosaan pääsee Árpád-sillan kautta.

Margit-saarella ei juuri näy autoja ja tunnelma onkin ihanan rauhallinen. Parasta huvia on kävellä kauniilla viheralueilla ja ihmetellä saaren ikivanhoja puita. Kesällä ulkoilmateatterissa järjestetään konsertteja ja balettiesityksiä.

Tietenkin on myös katsastettava 1200-luvulta peräisin olevan luostarin rauniot. Kuninkaan Margaret tytär, joutui luostariin isänsä käskystä. Hänet luvattiin Jumalalle kiitoksena siitä, että Kuningas selvisi mongolien hyökkäyksestä hengissä. Tyttö oli luostariin joutuessaan vasta 11-vuotias ja hän eli siellä koko loppu elämänsä 29-vuotiaaksi saakka. Saari on nimetty hänen mukaansa.

9) Patsaspuisto

PatsaspuistoPatsaspuisto

Patsaspuisto on hyvin erikoinen nähtävyys. Se on sijoitettu esikaupunkialueelle ja sinne on siirretty lähes kaikki kommunistijohtajien aikanaan Budapestiin pystyttämät patsaat ja muistomerkit. Tunnelma on kuin toisesta maailmasta tai 70-luvulta, kun kävelee valtavan kokoisten Lenin ja Stalin patsaiden seassa. Alueelta voi myös ostaa aiheeseen liittyviä matkamuistoja.

Edullisimmin puistoon pääsee julkisilla kulkuneuvoilla. Ensin täytyy kulkea raitiovaunulla numero 19 tai 49 Budan puolen päätepysäkille (Etele tér). Seuraavaksi pitää ostaa bussilippu Volánbuszin rakennuksesta ja hypätä laiturilta 7-8 lähtevään bussiin, jonka määränpää on Diósd Érd. Noin 15 minuutin matkan jälkeen näkyy bussista punatiilinen patsaspuiston portti.

Perille voi ajella myös järjestetyllä bussikuljetuksella Deák Ferenc metroaseman (linjat 1, 2 ja 3) lähellä olevalta Deák tér aukiolta. Bussi lähtee päivittäin klo 11 ja heinä- ja elokuussa myös klo 15 MementoPark-pysäkiltä.

Edestakaisen matkan hinta ei ole päätähuimaava taksillakaan varsinkin, jos matkaan on lähdössä useampia ihmisiä. Kannattaa pyytää, että kuljettaja odottaa Patsaspuistolla vierailun ajan.

10) Parlamenttitalo

Unkarin parlamenttitaloUnkarin parlamenttitalo

1800 ja 1900 -lukujen taitteessa maailman suurimmaksi parlamenttitaloksi valmistunut Országház on ehkä koko Budapestin kaunein rakennus. Aikanaan Unkarin Parlamenttitalossa oli käytössä mm. huippumoderni jääkuutioilla toimiva ilmastointijärjestelmä. Rakennuksessa on lähes 700 huonetta ja loisteliaita saleja, joissa on näyttäviä freskoja ja kultauksia. Uusgoottilaiseen tyylin rakennettuihin kupoliin ja torneihin on haettu vaikutteita Lontoon Parlamenttitalosta Westminsteristä.

Unkarin parlamentti kokoontuu edelleen Országházissa, mutta myös turistit pääsevät tutustumaan rakennukseen. Lippuluukuille voi olla pitkäkin jono, mutta jonotus palkitaan. Mukaan kannattaa ottaa Suomen passi, sillä EU-kansalaiset saavat lipun maksutta. Englanninkieliset kierrokset alkavat klo 10, 12 ja 14.

Miksi mennä Budapestiin?

Budapest on aidosti eurooppalainen kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja nautittavaa. Lentomatka on lyhyt ja jo viikonloppumatkasta saa paljon irti. Kauniin kaupungin hintataso on kohtuullinen, jopa edullinen suomalaisittain.

Budapestissa voi nauttia niin oopperasta, jazzista ja baletista kuin konserteistakin upeissa puitteissa. Vanhojen tavaroiden rakastajat löytävät antiikki- ja kirpputoreja. Paikallisia käsitöitä myydään pikkuputiikeissa ja unkarilaisia ruokaherkkuja voi ostella useista kauppahalleista. Vaci kävelykadun päässä on koko Euroopan suurin kauppahalli, joka on nähtävyys jo sinänsä.

Kaupungista on helppo tehdä retkiä lähialueille ja viehättäviin pikkukaupunkeihin. Kesäaikaan on suosittua vierailla esimerkiksi Balaton järvellä ja viinialueilla.

Milloin mennä Budapestiin?

Budapest on aurinkoinen kaupunki, jossa voi vierailla ympäri vuoden. Talvella on hiljaisempaa ja kaupungissa on usein muutamia pakkasasteita. Kauniit rakennukset saattavat saada lumipeitteenkin. Kevätaurinko alkaa lämmittää jo maaliskuussa ja huhtikuussa ei yleensä enää tarvita takkia, jolloin lämpötila kohoaa hyvinkin +20 asteeseen. Kesällä turisteja on paljon ja lämpötila saattaa nousta liiankin kuumaksi. Heinä- elokuussa Budapestissa on luultavasti enemmän turisteja kuin paikallisia, sillä kaupunkilaiset matkaavat mielellään lomailemaan muualle helteisestä Budapestista. Syksy jatkuu pitkään lämpimänä ja usein vielä lokakuussa mitataan +20 asteen lämpötiloja.

Lennot Budapestiin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Budapest


Julkaistu 10. maaliskuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.