Coimbran yliopiston kirjasto Portugalissa on myös lepakoiden koti
Coimbran yliopiston kirjasto Portugalissa on myös lepakoiden koti
· Napsun toimitus

Tiesitkö, että Portugalissa lepakot saavat asua kirjastoissa?

Portugalissa on kirjastoja, joissa asustaa lepakkoyhdyskuntia. Lepakoiden annetaan pitää kirjastoja kotinaan, sillä ne ovat hyödyllisiä pitämään kurissa kirjoja ahmivia hyönteisiä.

Keskisessä Portugalissa sijaitsevan Coimbran yliopiston Unescon maailmanperintökohteeksi valitussa kirjastossa asuu lepakoita. Ne lentelevät kirjahyllyjen välissä ja arvokkaiden ensipainosten yllä, ja nappaavat mennessään hyönteisiä.

Coimbran yliopisto on toinen Portugalissa sijaitsevista, 1700-luvulla rakennetuista kirjastoista, jotka toivottavat lepakot tervetulleiksi vierailijoiksi. Lepakot syövät hyönteisiä, jotka uhkaavat kirjastojen arvokkaita, historiallisia kokoelmia ja käsikirjoituksia, ja toimivat samalla vierailijoiden ilona.

Coimbran kirjastosta löytyy kirjoja 1500-luvulta
Coimbran kirjastosta löytyy kirjoja 1500-luvulta

Coimbrassa lepakot asustavat kirjahyllyjen takana ja illan tullen ilmaantuvat syömään kärpäsiä ja muita tuholaisia. Sitten ne lentävät kirjaston avonaisista ikkunoista ulos etsimään vettä.

Lepakot ovat asustaneet kirjastossa ainakin 1800-luvulta lähtien. Kirjastonhoitajat käyttävät tuolta ajalta peräisin olevia, nahasta tehtyjä suojia peittämään arvokkaita kirjoja iltaisin, jotta lepakoiden ulosteet eivät turmelisi niitä. Ja joka aamu esi-isiensä tapaan he poistavat suojat ja siivoavat kirjaston lattiat.

Lepakoita voi helpoiten nähdä auringon laskiessa. Niitä voi mennä katsomaan esimerkiksi kirjaston pääoven edustan rappusille ja odottaa, kunnes siivekkäät tuholaistorjujat ilmaantuvat ja jatkavat matkaansa kaupungin suuntaan. Etenkin steisina päivinä kirjastossa voi kuulla lepakoiden ääntelyä. Kirjastonhoitajat puhuvat lepakoiden “laulusta”.

Lepakot pitävät huolta myös Mafran kansalliskirjastosta
Lepakot pitävät huolta myös Mafran kansalliskirjastosta

Toinen lepakkokirjasto sijaitsee Lissabonin luoteispuolella, 300 vuotta vanhassa Mafran kansalliskirjastossa. Mafrassa lepakoiden näkeminen on hankalaa, sillä kirjasto suljetaan ennen auringonlaskua. Kunnianosoituksena siivekkäitä apulaisiaan kohtaan kirjasto on sijoittanut täytettyjä lepakoita näytille lasikaappiin.

Vaikka Mafrassa ei näkisikään lepakoita, on valtavan suuri kirjasto silti ehdottomasti vierailun arvoinen. Rokokoo-tyylisiltä hyllyiltä löytyy noin 36 000 kirjaa, mukaanlukien ikiaikaisia käsikirjoituksia.

Lähde: Travel + Leisure

 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.