Stonehenge auringonlaskun aikaan
Stonehenge auringonlaskun aikaan
· Napsun toimitus

Stonehenge ja Avebury edelleen mysteeri tutkijoille: jopa 5000 vuotta vanhat kivikehät johdattavat menneisyyteen

Stonehenge ja sen pohjoispuolella sijaitseva Avebury ovat Britannian tunnetuimpia Unesco-kohteita. Maailmanperintölistalle vuonna 1986 valitut, muinaiset kivikehät herättävät tutkijoissa kysymyksiä yhä tänäkin päivänä.

Iso-Britannian Salisburyssa sijaitseva Stonehenge on arkkitehtonisesti taidokkain esihistoriallinen kivikehä koko maailmassa, kun taas Aveburyn kehä on suurin. Noin 40 kilometrin päässä toisistaan sijaitsevat kivikehät ja niiden ympäristössä sijaitsevat, lukuisat muut historialliset monumentit muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden maailmanhistoriaa.

Stonehengen ja Aveburyn historia ulottuu aikaan jopa yli 3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua – vanhimpien rakenteiden on arvioitu olevan rakennettu jopa 3700 eaa.

Stonehenge on yksi vaikuttavimpia esihistoriallisia, kivistä rakennettuja monumentteja pelkästään jo kehän kivipaasien koon vuoksi (suurin kivi painaa yli 40 tonnia). Monumentin kivet eivät ole paikallista kiveä, vaan ne on kuljetettu alueelle yli 200 kilometrin päästä. Kehän suunnittelu sekä kivien äärimmäisen tarkka muotoilu sekä niiden merkitys aikansa tähtitieteilijöille ovat edelleen tutkittavina.

Aveburyssa sijaitsee maailman suurin tunnettu kivikehä
Aveburyssa sijaitsee maailman suurin tunnettu kivikehä

Aveburyn kivikehä on 1,3 kilometrin ympärysmitallaan maailman suurin. Se koostuu 180 muotoilemattoman kiven muodostamasta ulkokehästä ja kahdesta sisemmästä kehästä, joiden rakennusajan on arvioitu olevan noin vuonna 2400 eaa. Ympäristöstään korkeammalla sijaitsevien kehien merkitystä ei kuitenkaan edelleenkään ole pystytty selvittämään.

1500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua selvittämättömästä syystä hylätyt monumentit ovat kärsineet historian saatossa ja osa kivipaasista on tuhottu, mennyt rikki tai kuljetettu pois. Yhä tänäkin päivänä niiden jäljellä olevat osat hämmästyttävät niin tutkijoita kuin tavallisiakin matkalaisia.

Lähde: Unesco 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.