Jylhä Grand Canyon on komea näky lumen sataessa sen rinteille
Jylhä Grand Canyon on komea näky lumen sataessa sen rinteille
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa maaliskuussa

Maaliskuussa Etelä-Euroopan ravintolat avaavat terassinsa matkailijoille ja etelän lomakohteet vetävät henkeä ennen kesän sesonkia. Kevät koputtelee ovella ja asteittain lämpenevä ilma tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia tutkia suosittujakin matkakohteita ilman matkailusesongin ruuhkia ja helteitä.

Maaliskuu avaa uusia mahdollisuuksia matkailulle. Pohjoisessa pääsee vielä hiihtämään kevätauringon valaisemilla hangilla, mutta etelämmässä aurinko lämmittelee jo heittämään talvitakkia sivuun. Kesäkohteissa ei vielä käy kova vilske ja omaa rauhaa voi löytää suosituistakin matkakohteista.

Minne mennä maaliskuussa?

1. Porto, Portugali

Portugalin toiseksi suurin kaupunki Porto on kaunis vuoden ympäri. Maaliskuussa vieraileva matkailija voi yllättyä iloisesti, mikäli sattuu olemaan kiinnostunut kauhuelokuvista. Kaupungissa järjestetään nimittäin helmi-maaliskuun vaihteessa vuosittainen Fantasporto-tapahtuma, joka on Euroopan suurimpia.

Makea jälkiruokaviini, portviini, on saanut nimensä kaupungilta, mikä on yksi mielenkiintoinen syy lisää vierailla Portossa. Vanhakaupunki hurmaa pienillä kaduillaan ja rakennuksillaan, ja ravintola- ja hotellitarjontaa löytyy jokaiselle kukkarolle.

Porto sijaitsee Douro-joen rannalla
Porto sijaitsee Douro-joen rannalla

Lue myös: 10 vinkkiä: Monipuolinen Portugali toivottaa tervetulleeksi ympäri vuoden

2. Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Muusta eteläisestä Afrikasta poiketen Kapkaupungin alue nauttii maaliskuussa kirkkaista taivaista sekä hyvin lämpimästä ilmastosta. Maaliskuussa kaupungin tapahtumakalenteri on myös täynnä. Kuun alussa pidetään maailman suurin pyöräilytapahtuma Cape Town Cycle Tour sekä taidefestivaali Infecting the City, joka valtaa kaupungin kadut, aukiot ja museot.

Maaliskuun puolivälissä järjestetään Cape Town Carnival Street Party, jonka kulkueessa yhdistyvät taiteet, konsertit ja katujuhlat. Kaupungissa riittää tekemistä: matkusta hissillä Pöytävuorelle, nauti drinkit tunnetulla Long Streetilla tai tutustu kaupunkia ympäröiviin erinomaisiin pienempiin rantoihin kuten Beta Beach ja Oudekraal.

Maaliskuussa Kapkaupungissa nautitaan kirkkaista taivaista
Maaliskuussa Kapkaupungissa nautitaan kirkkaista taivaista

Lue myös: 10 vinkkiä: Luonnonystävän täydellinen kaupunkiloma Kapkaupungissa

3. Sevilla, Espanja

Sevilla on hieno matkakohde, jossa on toimiva julkinen liikenne ja jossa useimmat nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Reissun aikana kannattaa vierailla ainakin Kristoffer Kolumbuksen hautapaikalla Sevillan katedraalissa, ihastella värikästä Plaza de Espanaa sekä nauttia kaupungin runsaasta ravintolatarjonnasta.

Pääsiäissunnuntaita edeltävä viikko on Sevillassa ikimuistoisten juhlien aikaa. Vaikka kaikkialla Espanjassa vietetään Semana Santaa, on rauhallinen juhla juuri Sevillassa näkemisen arvoinen. Vanhakaupunki on tunnelmallinen kokemus, kun 1600-luvulta kotoisin olevia painavia lavoja kannetaan pitkin katuja. Lavoilla on Neitsyt Marian ja Jeesuksen patsaita ja kuvia, ja niitä kantavat uskonnolliset veljeskunnat. Seuraavat kynttilöiden kantajat luovat tapahtumalle hartaan tunnelman. Tapahtuman ajankohta vaihtelee vuosittain pääsiäisen sijoittumisen mukaan.

Sevillan Semana Santa -juhla
Sevillan Semana Santa -juhla

Lue myös: 10 vinkkiä: Houkutteleva Sevilla

4. Japani

Alkukeväästä kannattaa suunnata Japaniin. Osakan lähellä sijaitsevassa Narassa sijaitsee peräti kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta. Ilmasto on leuto, ja vaikka maaliskuussa onkin vielä viileää, kirsikankukat voivat aloittaa kukintansa kuun lopussa. Naran buddhalainen temppelialue yksinään on kaupunkiin matkustamisen arvoinen. 
Kaupungin suuri vetonaula ovat Nara Parkissa vapaana käyskentelevät peurat, joita kävijät voivat syöttää.

Maaliskuussa Narassa järjestetään myös buddhalainen Omizutori, festivaali joka kestää kaksi viikkoa. Seremonioiden aikana puhdistaudutaan synneistä ja otetaan vastaan kevät.

Japanin länsiosassa sijaitseva Kioto on entinen pääkaupunki, joka hurmaa historiallaan ja kauneudellaan. Kiotossa keskeinen kirsikankukka-aika on yleensä huhtikuussa, jolloin voi tuntua, että koko kaupunki peittyy vaaleanpunaiseen. Historiallisessa kaupungissa on peräti 17 Unescon maailmanperintökohdetta, sekä lukuisia buddhalais- ja shintotemppeleitä. Tietyissä kortteleissa elää edelleen vahvasti geisha-kulttuuri, joka tuo katukuvaan vivahduksen menneisyyttä.

Nara-puiston suloiset ja kesyt peurat ovat suosittu kuvauskohde
Nara-puiston suloiset ja kesyt peurat ovat suosittu kuvauskohde

Lue myös: 10 vinkkiä: Värikäs, herkullinen, unohtumaton Tokio

5. Dublin, Irlanti

Maaliskuussa kevätaurinko alkaa lämmittää myös Irlannissa, joskin pitkähihaista kannattaa pakata edelleen mukaan. Turistimäärät ovat pääkaupungissa tähän aikaan vuodesta maltilliset, lukuun ottamatta Pyhän Patrikin päivää, jolloin Dublin peittyy hyväntuuliseen juhlijamassaan usean päivän festivaalin ajaksi. St. Patrick's Dayn aikaan hotellivaraukset kannattaakin tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Viehättävässä Dublinissa löytyy tekemistä niin aurinkoisiin kevätpäiviin kuin myös viileämpien sadepäivien ratoksi. Vierailu Guinnessin panimossa, Jamesonin tislaamossa tai Trinity Collegessa ihmettelemässä ikivanhaa Kellsin kirjaa kuuluvat olennaisena osana Dublinin matkaa.

Kevään herätellessä luontoa kannattaa katseensa suunnata myös vihreän saaren kukkaloistoon. Kevät on myös aikaa, jolloin laitumilla voi nähdä pieniä ja suloisia karitsoita – lampaita kun Irlannissa on melkoinen määrä.

Pyhän Patrikin päivä on Dublinissa juhlaa
Pyhän Patrikin päivä on Dublinissa juhlaa

Lue myös: 10 vinkkiä: Hurmaava DublinTutustu Dubliniin maksutta

6. Mallorca, Espanja

Espanjan saaret ovat monen suomalaisen ajatuksissa pääasiassa aurinkomatkojen kohteita. Aktiivisten matkaajien kannattaa kuitenkin suunnata katseensa keväiselle Mallorcalle, joka on vuosien saatossa noussut suosituksi kohteeksi monenlaisten liikunta- ja urheiluaktiviteettiensa vuoksi. Keväinen sää antaa aktiiviliikunnalle kesän kuumuutta leppoisammat olosuhteet.

Vuoristoinen Mallorca tarjoaa mahdollisuuksia patikointiin ja ratsastusretkiin saaren kauniilla ylänköseudulla, ja saaren pohjoisosa on muuttunut rantabileiden keskuksesta pyöräilyn metropoliksi. Parhaat golf-kentät puolestaan sijoittuvat pääkaupunki Palman ympäristöön.

Mallorca on muuttunut bilekohteesta aktiivisen matkailun mekaksi
Mallorca on muuttunut bilekohteesta aktiivisen matkailun mekaksi

Lue myös: 10 vinkkiä: Aktiivisen matkailijan Mallorca | Ystävällinen Mallorca

7. Las Vegas, Yhdysvallat

Sin City, Las Vegas, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Jos lomallaan ei välttämättä kaipaa lämpöä ja lekottelua uima-altaan äärellä, on Nevadassa keskellä aavikkoa seisova viihteen keskus Las Vegas maaliskuussa oivallinen matkakohde. Kaupunki sykkii ja hengittää viihdettä, eikä siellä tarvitse olla kasinoiden pöydissä viihtyvä pokerihai nauttiakseen elämästä. Viihteen suuret maailmantähdet esiintyvät kaupungissa aktiivisesti, sirkusesitykset ja taianomaiset illuusiot hurmaavat, huvipuistoista löytyy aktiviteetteja koko perheelle eikä kaupunkimaisten hotellien laadukkaista buffet-pöydistä tarvitse poistua nälkäisenä.

Moni yhdistää Las Vegasin matkaan vierailun Grand Canyonilla. Maaliskuussa on mahdollisuus nähdä tämä valtava luonnonihme kauniin lumipeitteen kera.

Lue myös: Valtava Grand Canyon mykistää ihailijansa kauneudellaan

Hämmentävä Las Vegas - etualalla legendaarinen Bellagio-hotelli
Hämmentävä Las Vegas - etualalla legendaarinen Bellagio-hotelli

Lue myös: 10 vinkkiä: Villi Las Vegas ja henkeäsalpaava Grand Canyon

8. Langkawi, Malesia

Takuuvarmaa auringonpaistetta voi maaliskuussa lähteä hakemaan Malesiasta. Langkawin saaristo Malesian ja Thaimaan rajan tuntumassa, niemimaan länsipuolella tarjoaa mahdollisuuden niin luksus- kuin pienemmänkin budjetin matkailuun. Hienohiekkaiset rannat, makunystyröitä kihelmöivät ruoat ja sademetsät runsaine eläimistöineen tekevät Langkawista erinomaisen matkakohteen erityisesti rauhallista rentoutumista kaipaaville ja luonnonystäville.

Langkawin aurinkolomaan on myös helppo yhdistää kaupunkiloma Malesian vilkkaassa pääkaupungissa Kuala Lumpurissa.

Langkawin Skybridge tarjoaa ainutlaatuisen näköalan ympäröivään sademetsäluontoon
Langkawin Skybridge tarjoaa ainutlaatuisen näköalan ympäröivään sademetsäluontoon

Lue myös: 10 vinkkiä: Kuala Lumpur ja Langkawi - yhdistelmä tropiikin lämpöä ja suurkaupungin vilinää

9. Oman

Arabian niemimaalla sijaitseva Oman on vielä toistaiseksi hieman tuntemattomampi matkakohde suomalaisille. Oman ei voisi olla erilaisempi kuin sen naapurissa sijaitseva, pilvenpiirtäjistään ja tieteiselokuvamaisesta arkkitehtuuristaan tunnettu Arabiemiirikunnat, sillä sieltä löytyvät niin Musandamin niemen delfiinien asuttamat, kristallinkirkkaiden vesien vuonot, Wadi Shabin turkoosinväriset vesiputoukset kuin Salalahin usvaiset, vihreydessään hämmentävät kukkulat.

Huolimatta luonnonläheisyydestään myös Omanista löytyy luksusta sitä kaipaavalle – ylellisyys vaan näyttäytyy vähemmän prameassa muodossa kuin naapurivaltiossa. Maaliskuu on erinomainen ajankohta vierailla arabivaltiossa, sillä kuukausi sijoittuu juuri talven sesonkikauden ja kesän paahtavan kuumuuden väliin.

Musandamin niemen ympäristössä voi ihailla luonnonvaraisia delfiinejä
Musandamin niemen ympäristössä voi ihailla luonnonvaraisia delfiinejä

10. Marokko

Luoteis-Afrikassa sijaitseva, historialtaan kiehtova Marokko on kaikille tuttu Casablanca-elokuvaklassikon myötä. Maa on tullut aavistuksen lähemmäs Suomea, sillä Norwegian lentää nykyisin suorin lennoin Helsingistä sekä Atlantin rannalla sijaitsevaan Agadiriin että Atlasvuorten juurella sijaitsevaan Marrakeshiin.

Kevät on kaunista aikaa matkustaa Marokkoon kasvillisuuden puhjetessa kukkaan, ja etenkin vuoristoiset alueet ovat keväisin kuvauksellisia. Vaikka lämpötila päivisin kipuaakin +20 C asteen yli, kesän polttava kuumuus ja turistiruuhkat loistavat vielä poissaolollaan. Myös Saharassa vierailu on maaliskuussa miellyttävämpää vaikka keskipäivän auringon paahteeseen kannattaa aavikolle suunnatessaan silti varautua.

 

Matka Saharan aavikon hiekkadyyneille on elämys
Matka Saharan aavikon hiekkadyyneille on elämys

 

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.