Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Lentokenttien läpi kulkee päivittäin miljoonia ihmisiä bakteereineen. Kuva: © Ekaterina Pokrovsky | Dreamstime.com
Lentokenttien läpi kulkee päivittäin miljoonia ihmisiä bakteereineen. Kuva: © Ekaterina Pokrovsky | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Pöpöjä, hyi! Nämä ovat lentomatkustamisen pahimmat bakteeripesäkkeet 

Lentokenttien läpi kulkee päivittäin tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä. Terveitä, sairaita, puhtaita ja likaisia. Bakteerit ja muut pöpöt pääsevät lentokenttien kautta liikkumaan maailmanlaajuisesti, mikä tekee lentomatkustamisesta otollista maaperää monenlaisille tartunnoille.

Ei syytä paniikkiin, mutta kenties seuraavalla kerralla matkaan lähtiessä kannattaa mukaan pakata käsimatkatavaroihin myös kosteuspyyhkeitä. Miljoonat ihmiset bakteereineen matkustavat päivittäin ja kulkevat lentokenttien läpi, joten ei ole mikään yllätys, että pieni varovaisuus ja lisätty käsihygienia kannattaa.

Useimmat ihmisten mukanaan kantamat bakteerit eivät ole millään muotoa vaarallisia, ellei sinulla satu olemaan esimerkiksi avohaava tai olet jo valmiiksi hyvin sairas. On kuitenkin paikkoja, jotka joutuvat lentomatkustamisessa normaalia enemmän kontaktiin lukemattomien ihmisten kanssa - ja näitä paikkoja voikin olla hyvä hieman pyyhkäistä ennen käyttöä.

Lentokoneen tarjotinpöytä on yllättävä bakteeripesä. Kuva: © Brostock | Dreamstime.com
Lentokoneen tarjotinpöytä on yllättävä bakteeripesä. Kuva: © Brostock | Dreamstime.com

Travel Math teki kokeen, jossa lentokoneesta kerättiin 26 näytettä erilaisilta pinnoilta.

Suurimmaksi bakteeripesäkkeeksi, ehkä hieman yllättäen, osoittautui tarjotinpöytä. Sen bakteerilukemat olivat huomattavasti suuremmat kuin esimerkiksi myös paljon kontaktia keräävät vessan huuhtelunapit. Kolmas paljon bakteereja keräävä kohde oli istuimen yläpuolella sijaitseva tuuletin, jota ilmeisesti käytetään lentäessä tiuhaan.

Lentokentillä vessojen sijaan kokeessa pärjäsivät bakteerikannan määrän puolesta huonoiten vesijuoma-automaatit. Siinä missä itse kylpyhuoneet siivotaan usein, jäävät nämä pulputtavat lähteet usein täysin siivoamatta.

Turvatarkastuksen laatikoihin laitetaan niin kengät kuin läppäritkin. Kuva: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Turvatarkastuksen laatikoihin laitetaan niin kengät kuin läppäritkin. Kuva: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Yllättävä kohde, joka useimmille ei tule mieleen, ovat turvatarkastuksen muovilaatikot. Ne, joihin lennolle lähtiessä ladotaan käsimatkatavarat, käsilaukut, kännykät ja minigrip-pussukat. Koska joka ikinen matkailija kulkee tämän pisteen kautta, voi vain kuvitella mikä määrä bakteereja ja likaa näennäisesti puhtaisiin laatikoihin voi kertyä. Laatikoita siivotaan, mutta usein aika ei varsinkaan ruuhka-aikoina riitä täydelliseen puhdistukseen.

Paras tapa pysytellä terveenä ja välttää turhia pöpöjä onkin pestä käsiään usein. Kosteuspyyhkeet ovat jokaisen kokeneen matkailijan välttämätön pakollinen varuste - on parempi olla varuillaan kuin viettää puolet lomastaan sairaspedissä.

Lähde: Huffington Post

 

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.