Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Hyvällä suunnittelulla lomamatkasta voi nauttia enemmän. Kuva: © Viktor Stoilov | Dreamstime.com
Hyvällä suunnittelulla lomamatkasta voi nauttia enemmän. Kuva: © Viktor Stoilov | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Vinkkilista: mitä pitää muistaa tehdä ennen matkalle lähtöä?

Hyvä loma alkaa tarkistamalla, että kaikki on kunnossa. Paljon stressiä reissun aikana säästyy jo parilla pienellä viilauksella.

Moni haaveilee matkalle lähdöstä vailla tarkkoja suunnitelmia. Usein lomapäivät ovat kuitenkin rajalliset, minkä vuoksi ainakin osa suunnittelusta kannattaa tehdä ennen lomaa. Näin kohteessa säästyy kallisarvoista aikaa varsinaiseen lomasta nauttimiseen. Tarkista ennen lähtöäsi ainakin nämä!

1. Tarkista kaikki varauksesi

Vaikka tuntuisi, että asiat on hoidettu jo aikoja sitten, on parasta tuplavarmistaa tehdyt matkasuunnitelmat: lento, jatkoyhteydet ja mahdolliset rajoitukset, kuten oletko maksanut vain käsimatkatavaroista. Useimmat hotellivaraukset voi tarkistaa helposti netistä: olithan varannut oikeat päivät ja oikeanlaisen huoneen. Kartasta kannattaa myös tutkia, missä hotelli sijaitsee. Näin säästyt ylimääräiseltä sähläykseltä matkapäivänä. Parasta on, jos pystyt varmuuden vuoksi printtaamaan vahvistukset mukaan vielä paperille.

Vietä ennen lähtöä hetki karttojen parissa. Kuva: © Andrej Safaric | Dreamstime.com
Vietä ennen lähtöä hetki karttojen parissa. Kuva: © Andrej Safaric | Dreamstime.com

2. Tutustu karttoihin

On hyvä myös tarkistaa etukäteen, mikä on helpoin tapa päästä matkakohteessa lentokentältä hotellille. Julkisilla kulkeminen on yleensä halvinta, joten varsinkin suurkaupungeissa tämä vaihtoehto on toisinaan parempi kuin kalliiin Express-lipun hankkiminen tai taksin ottaminen. Stressiä saavuttaessa säästää myös hotellin läheisimpien metro- ja bussipysäkkien varmistaminen jo kotimaassa.

3. Tarkista matkakohteen sää

Voi tuntua itsestään selvältä, mutta matkakohteen sään tarkistus voi olla tärkeä juttu. Huolimatta siitä, oletko menossa rantakohteeseen vai kaupunkilomalle, on nykyään enemmän kuin mahdollista, että sääolosuhteet vaihtelevat vuodenajasta riippumatta.

Älä anna matkakohteen sään yllättää! Kuva: © Alena Ozerova | Dreamstime.com
Älä anna matkakohteen sään yllättää! Kuva: © Alena Ozerova | Dreamstime.com

4. Huomioi myös tyhjäksi jäävä koti

Kotonakin voi tehdä pieniä säätöjä reissun ajaksi. Huolehdi, että sähkölaitteet on kytketty pois päältä, tyhjennä biojäteastia ja putsaa jääkaappi tyhjäksi, jotta palatessa siellä ei odota ikäviä yllätyksiä. Huolehdi myös kodin viherkasveista.

5. Jaa reissusuunnitelma läheisillesi

Jätä kotimaahan ystävällesi tai perhenjäsenillesi tarkka reissusuunnitelma sekä hotellien ja lentojen tiedot. Vaikka matkustaisit porukassa, on hyvä, että kotona joku tietää missä teidän pitäisi olla ja mistä teidät tavoittaa myös ilman kännykkää. Etenkin omatoimimatkailijoiden kannattaa myös tehdä matkustusilmoitus Ulkoministeriölle mahdollisia kriisitilanteita varten. 

Koko lompakon sisältöä ei kannata kuljettaa mukanaan matkalla. Kuva: © Andrey Khokhlov | Dreamstime.com
Koko lompakon sisältöä ei kannata kuljettaa mukanaan matkalla. Kuva: © Andrey Khokhlov | Dreamstime.com

6. Siivoa lompakkosi

Yllättävän harvalle tulee mieleen, että kuitteja ja kanta-asiakaskortteja ei kannata raahata mukanaan ulkomaille. Toisinaan reissulla tulee käytettyä myös useampaa eri valuuttaa. Siisti lompakko ilman turhia lipukkeita helpottaa myös maasta toiseen hyppimistä, kun kolikoille ja seteleille on omat paikkansa helposti löydettävissä.

Lähde: Travel and Leisure

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.