Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Kambodzan rannikko on yksi mielenkiintoisista kohdevinkeistä vuodelle 2019.
Kambodzan rannikko on yksi mielenkiintoisista kohdevinkeistä vuodelle 2019.
· Napsun toimitus

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

Maailma on täynnä ihmeellisiä matkakohteita niin lähellä kuin kauempanakin. Euroopasta Amerikkaan, Aasiaan tai vieläkin kauemmas - kaukokaipuu saa meistä monet unelmoimaan uudesta lomamatkasta.

Maailman kaikkia mielenkiintoisia paikkoja ei ennätä yksi ihminen nähdä mitenkään kaikkia. Joistakin ei koskaan edes ole kuullutkaan. Unelmointi ei kuitenkaan maksa mitään, minkä vuoksi keräsimme 30 matkavinkkiä siivittämään vuotta 2019. Ehkäpä näistä löytyy sinullekin sopiva matkakohde lomaunelman toteuttamiseksi!

1. Basilicata, Italy

Italian saappaan koron ja jalkaterän väliin jäävä Basilicata on monimuotoisesta historiastaan huolimatta nykyaikana yksi Italian kiehtovimmista salaisuuksista. Basilicatan alueelta löytyy kauniita rantoja ja historiallisia kaupunkeja. Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Matera toimii vuonna 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Alueella sijaitsee ikivanhoja luolia, joita alkujaan käytettiin karjasuojina, myöhemmin ihmisasumuksina ja nykyisin kauniisti restauroituina, kivikautisen tunnelman synnyttävinä majoituspaikkoina matkailijoille.

Kuva: © Leklek73 | Dreamstime.com
Kuva: © Leklek73 | Dreamstime.com

2. Glasgow, Skotlanti

Glasgow'ssa käy Clyde-joen ympäristössä vilske, kun aluetta uudistetaan. Vuoteen 2025 mennessä joen ympärille on määrä nousta lukuisia uusia hotelleja sekä ostos- että asutusalueita. Skotlannissa viski on kuitenkin kaikkien huulilla ja Ylämaan kuuluisten viskialueiden lisäksi myös Glasgow nostaa jälleen päätään tällä saralla. Kaupungissa on juuri avattu sataan vuoteen ensimmäinen uusi viskitislaamo, Clydeside Distillery.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

3. Vierwaldstättersee, Sveitsi

Sveitsin keskiaikainen Luzernin kaupunki houkuttelee ympäröivillä maisemillaan valtavan määrän turisteja vuosittain. Luzernin järven, Vierwaldstätterseen, ympärillä riittää kuitenkin tilaa. Tämän vuoksi turisteille on nyt tarjolla Wilhelm Tell -passi, jolla ympäristöön voi tutustua julkisen liikenteen avulla ilmaiseksi. Passiin sisältyy myös pääsy Stoosbahniin, Sveitsin jyrkimpään funikulaariin joka vie ylös Stoos-vuorelle. Stoosilta löytyy – hulppeiden maisemien lisäksi - muun muassa koko perheelle sopivia luontopolkuja.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

4. Oslo, Norja

Hiljattain uusitun lentokenttänsä voimin Norja houkuttelee turisteja tutustumaan pääkaupunkiinsa Osloon. Lentokenttä on yhdistetty keskustaan nopealla junalla. Keskustassa tervetulleeksi toivottaa puolestaan yhdeksän kilometrin mittainen satamapromenadi, joka yhdistää keskenään kaupungin nähtävyyksiä, historiaa, taidetta ja arkkitehtuuria. Uimaan voi pulahtaa läpi vuoden auki olevassa Sørengan merivesialtaassa.

Kuva: © Nickolay Stanev | Dreamstime.com
Kuva: © Nickolay Stanev | Dreamstime.com

5. Arles, Ranska

Ranskan Provencessa sijaitseva Arles jatkaa pitkää historiaansa taiteen parissa. Kaupunkiin on rakenteilla Luma Arles – kokeellinen taidekampus, missä viiden entisen teollisuusrakennuksen kattama alue muutetaan gallerioiksi, näyttelytiloiksi ja yleiseksi puistoksi. Vuonna 2019 on määrä valmistua myös alueen maamerkki, Frank Gehryn suunnittelema, kimalteleva torni, johon tulee näyttelytiloja, ravintoloita ja joka tarjoaa komeat näkymät yli Camarguen 56 metrin korkeudestaan. 

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

6. Belgrad, Serbia

Serbian pääkaupungissa Belgradissa voi nähdä maan kaoottisen ja väkivaltaisen menneisyyden Neuvostoajan rakennuksissa edelleen. Mutta energinen kaupunki nostaa päätään modernina ja kiinnostavana matkakohteena. Kaupunkia halkovan Sava-joen varren promenadia reunustavat kahvilat, ruokarekat ja monipuoliset galleriat, ja kesäisin aluelle rytmiä antavat joen asuntolaivat.

Kuva: © Kirill Makarov | Dreamstime.com
Kuva: © Kirill Makarov | Dreamstime.com

7. Sevilla, Espanja

1600-luvulla Sevilla toimi kotina luovuudelle, sillä kaupungissa elivät muun muassa taiteilijat Diego Velázquez, Francisco de Zurbarán ja Bartolomé Esteban Murillo. Murillon Sevillaan voi tutustua muun muassa Año Murillo -tapahtumissa, joihin kuuluu niin näyttelyitä kuin musiikkiesityksiäkin. Sevillan historiaa avaa myös upea, yli 400 vuotta Alban herttuoiden omistuksessa ollut Palacio de las Dueñas, joka on juuri avattu yleisölle.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

8. Bristol, Englanti

Rosoinen ja luova Bristol Englannissa jää helposti ylenkatsotuksi mutta aivan turhaan. Todellisena kulttuurin voimanpesänä Bristolista löytyy esimerkiksi Britannian vanhin edelleen toiminnassa oleva teatteri, Bristol Old Vic sekä SS Great Britain -laivan suunnitelleen Brunelin insinöörityötä juhlistava museo Being Brunel. Lontoosta vajaan 200 kilometrin päässä sijaitseva Bristol on nykyisin myös saavutettavissa entistäkin helpommin junalla, sillä Great Western Railway on lisännyt pääkaupunkiin kulkevan junaliikenteen määrää.

Kuva: © Denis Kelly | Dreamstime.com
Kuva: © Denis Kelly | Dreamstime.com

9. Islanti

Islannin matkailu on ollut viime vuodet huipussaan, mikä ei ole lainkaan ihme, sillä tämä tulen ja jään maa tarjoaa elämyksiä, mitä ei löydy mistään muualta. Islannista löytävät kokemuksia niin seikkailuja kaipaavat matkaajat kuin luksuslomailijatkin. Maan kuumat lähteet, maailmankuulu Blue Lagoon etunenässä, houkuttelevat lämmittelemään vuoden ympäri. Omaa rauhaa kaipaavat voivat majoittua kauaksi kaikesta, esimerkiksi Trollin niemellä sijaitsevan Deplarin tilan ihastuttavissa mökeissä, joista voi ihailla vaikkapa revontulia.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

10. Vilna, Liettua

Liettua juhlisti vuonna 2018 demokratiansa sataa vuotta. Pääkaupunki Vilna ja sen Unescon maailmanperintökohteeksi valittu historiallinen keskusta houkuttelevat matkailijoita sympaattisilla kaduilla, jotka kiemurtelevat arkkitehtuuriltaan gotiikkaa, barokkia ja renesanssia edustavien rakennusten keskellä. Kaupungin putiikit ja kirkot, sekä esimerkiksi läheisellä Galven järvellä sijaitsevassa saaressa oleva Trakain linna ovat käymisen arvoisia.

Kuva: © Gediminas Tamulynas | Dreamstime.com
Kuva: © Gediminas Tamulynas | Dreamstime.com

11. Kolumbia

Puolen vuosisadan mittaisen sisällissodan loputtua eteläamerikkalainen Kolumbia hakee paikkaansa maailman seikkailullisten suosikkikohteiden joukossa. Sellainen se nimittäin kuuluisi olla. Maan sykkivässä pääkaupungissa, Bogotássa, ovat avanneet turisteille ovensa kymmenet luksushotellit ja muualla maassa laadukkaiksi majoituspaikoiksi on muutettu esimerkiksi kahvitiloja. Nyt turisteja houkuttelevat myös aiemmin luoksepääsemättömät Tyynenmeren rannikon sademetsät sekä esimerkiksi kuvauksellinen, sateenkaaren värinen Caño Cristales -joki.

Kuva: © Agap13 | Dreamstime.com
Kuva: © Agap13 | Dreamstime.com

12. Karibia

Hurrikaanit Irma ja Maria moukaroivat Karibian saaria tuhoisasti vuonna 2017, mutta myrskyjen tuhoistakin kärsineet alueet tähtäävät lähialueiden avulla takaisin turistien kartalle. Matkailijat voivat myös omalta osaltaan auttaa alueita vierailemalla niillä saarilla, jotka ovat jälleen auki turisteille. Myös Karibian risteilyalukset ovat palanneet luonnon koettelemille alueille kuten Puerto Ricoon ja Saint Martinin saarelle, jossa on avattu muun muassa uusi ekomatkailuun ja seikkailukokemuksiin suuntautunut puisto Rockland Estate Eco-Park.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

13. Los Cabos, Meksiko

Muutaman kilometrin päässä riehakkaasta Cabo San Lucasista sijaitseva alue Cabon niemen itäpuolella on noussut aiemmin uneliaiden kalastajakylien ajasta matkailijoiden tietoisuuteen. Corridorina tunnetulle turistialuelle on noussut luksushotelleja ja resortteja erinomaisine ravintoloineen. Myös alueen maatiloilla järjestetään monenlaista majoitusta sekä aktiviteetteja joogasta vaellusretkiin.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

14. Saskatoon, Kanada

Kanadan tasankolakeuden keskellä sijaitseva Saskatoon on Saskatchewan-joen varrella sijaitseva siltojen kaupunki. Sen tuorein vetonaula on Remai Modern -museo, jonka 8000 taideteoksen kokoelmasta on tullut koti muun muassa Pablo Picasson ja George Braquen töille.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

15. Denver, Colorado

Denverin keskustassa sijaitsevasta Golden Triangle Creative Districtistä on nopeasti tulossa eläväinen taiteen keskus. Ovensa uudelleen on avannut myös Kirkland Museum of Fine & Decorative Art, joka uudistuksen myötä voi kasvattaa kokoelmansa kokoa lähes kaksinkertaiseksi. Kirklandin ympäriltä löytyy myös muita keskeisiä museoita ja gallerioita. Taide näkyy Denverissä myös katukuvassa, mistä esimerkkinä on Rob Reynoldsin tekemä muraali “Ocean View”.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

16. La Paz, Bolivia

Lähes neljän kilometrin korkeudessa Boliviassa sijaitseva La Paz on elämys itsessään. Jo maisemat hieman kaupungin keskustaa korkeammalla sijaitsevalta lentokentältä lähtiessä salpaavat hengen – lisäksi vuoriston ohut ilma hengästyttää muutenkin. Mi Teleferico on kaupunkiin rakennettu uusi julkisen liikenteen muoto, joka helpottaa liikkumista. Viime vuosina myös La Pazin ruokakulttuuri on noussut raketin lailla ja kaupunkiin on perustettu runsaasti laadukkaita ravintoloita, kahviloita, baareja ja tislaamoita, joissa tarjolla on paikallisia tuotteita.

Kuva: © Jesse Kraft | Dreamstime.com
Kuva: © Jesse Kraft | Dreamstime.com

17. Seattle, Washington

Washingtonin osavaltiossa sijaitsevan Seattlen silhuetti on tuttu korkeasta tornistaan, Space Needlesta. Tornin peruskorjaustöiden myötä sen huipulla on avattu pyörivä, lasilattialla varustettu näköalatasanne. Seattlessa on myös mahdollista vierailla Amazon-verkkokaupan päämajassa, joka on erityisen tunnettu kasvien täyttämistä kupoleistaan.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

18. Kuelap, Peru

Perun tunnetuin nähtävyys, Machu Picchu, on viime vuosina kärsinyt liiallisesta turismista minkä vuoksi historialliselle alueelle suuntautuvaa turismia on jouduttu hillitsemään. Matkailijoiden kannattaakin suunnata sen sijaan maan pohjoisosassa sijaitsevaan Kuelapiin, jota kutsutaan “pohjoisen Machu Picchuksi”. Pilvisotureina tunnetun heimon rakentama, muurien ympäröimä kaupunki sijaitsee yli kolmen kilometrin korkeudessa pilvien ympäröimän metsän keskellä. Kuelapille pääsy helpottui vuonna 2017, kun alueelle avattiin noin neljän kilometrin mittainen köysirata.

Kuva: © Nicolas De Corte | Dreamstime.com
Kuva: © Nicolas De Corte | Dreamstime.com

19. Bhutan

Himalajan syleilyssä sijaitseva Bhutan jatkaa nousuaan matkailijoiden keskuudessa. Tämän myötä myös maan syrjäisemmät, itäisemmät seudut alkavat avautua matkailijoille. Turismin kasvun myötä Bhutaniin on avattu uusia viiden tähden luksushotelleja, ja paikallisten omistamista majoituspaikoista löytyy puolestaan perinteisempiä ja omaperäisempiä vaihtoehtoja. Niille, jotka eivät pääse tutustumaan maan kesyttömään luontoon ja upeisiin maisemiin jalkaisin, on tarjolla useammankin päivän helikopteriretkiä ympäristöön.

Kuva: © Pichaya P | Dreamstime.com
Kuva: © Pichaya P | Dreamstime.com

20. Top End, Australia

Australian syrjäinen Top End, Pohjoisterritorion pohjoisin alue, kiinnostaa turisteja alueen alkuperäisten asukkaiden ja monimuotoisen luonnon voimin. Alueelta on DNA-analyysien mukaan löytynyt maailman vanhimpiin sivilisaatioihin kuuluvaa asutusta. Paikallisten aboriginaalien kanssa yhteistyössä ja heidän kulttuuriaan kunnioittaen alueella järjestetään esimerkiksi retkiä Kakadun kansallispuistoon sekä useita päiviä kestäviä vaellusretkiä alueella sijaitseville leiripaikoille.

Kuva: © Daniela Constantinescu | Dreamstime.com
Kuva: © Daniela Constantinescu | Dreamstime.com

21. Kambodzan rannikko

Angkor Wat on Kambozdan suosikkikohde numero yksi, mutta uudet liikenneyhteydet ja parannettu turisti-infrastruktuuri houkuttelevat matkailijoita myös maan rannikolle. Sihanoukvillen kansainväliseltä lentokentältä on vain lyhyt matka rannikon upeille, valkohiekkaisille uimarannoille sekä snorklaamaan ja sukeltamaan kristallinkirkkaissa vesissä.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

22. Liuwa Plainin kansallispuisto, Sambia

Lähes neljän tuhannen neliökilometrin kokoinen Liuwa Plainin kansallispuisto läntisessä Sambiassa on koti muun muassa seeproille, täplähyeenoille ja gnu-antiloopeille. Vuosittain tulvivalla tasangolla tavataan yli 300 lintulajia ja marraskuisin alueella voi seurata Afrikan toiseksi suurinta gnu-antilooppien vaellusta. Nykyisin tähän kansallispuistoon on helpompi päästä, sillä pääkaupunki Lusakasta kulkee suora lento läheiseen Kalaboon.

Kuva: © Yolanda Van Niekerk | Dreamstime.com
Kuva: © Yolanda Van Niekerk | Dreamstime.com

23. Gansu, Kiina

Kun Kiina vahvistaa nopeiden junien rautatieverkkoaan, myös aiemmin hankalemmin saavutettavat kohteet ovat tulleet lähemmäs matkalaisia. Pääsy on helpottunut muun muassa Gansun alueelle, joka on tunnettu historiallisesta Silkkitiestä. Zhangye Danxian surrealistiset, raidalliset vuoret ovat vain kolmen tunnin junamatkan päässä alueen pääkaupungista Lanzhousta. Alueella voi tutustua myös Kiinan muurin länsiosiin sekä vasta restauroituun Jiayuguan 1300-luvulta peräisin olevaan linnoitukseen.

Kuva: © Zhmocean | Dreamstime.com
Kuva: © Zhmocean | Dreamstime.com

24. Honshun länsirannikko, Japani

Japanin suurimman saaren, Honshun, länsirannikkoa kehitetään voimakkaasti. Rannikolle suuntautuvalla matkalla kannattaa vierailla Kinosakin kaupungissa, joka on tunnettu onseneistaan eli kuumien lähteiden ympärille rakennetuista kylpylöistään ja yli tuhat vuotta vanhasta Onsenji-temppelistään. Matkan voi tehdä esimerkiksi hienolla Twilight Express Mizukane -junalla. 

Kuva: © Hsu Yu Sheng | Dreamstime.com
Kuva: © Hsu Yu Sheng | Dreamstime.com

25. Chandigarh, Intia

Pohjois-Intiassa noin 250 kilometrin päässä Delhistä sijaitseva Chandigarh ei varmastikaan ole vielä kovin monen matkailijan tutkassa, mutta tämä leveiden bulevardien ja huomionarvoisen arkkitehtuurin metropoli on kohde, jonka nimi kannattaa painaa mieleen. Le Corbusierin suunnittelema Capitol Complex on nimetty Unesco-kohteeksi ja toisen maailmankuulun ja kaupungin suunnitteluun vaikuttaneen arkkitehdin, Pierre Jeanneretin kodista on tehty museo. Kaupungin ulkopuolelta puolestaan löytyy luksusmajoista kylpylöineen ja hoitoineen laajan metsän keskeltä.

Kuva: © Saiko3p | Dreamstime.com
Kuva: © Saiko3p | Dreamstime.com

26. Rotorua, Uusi-Seelanti

Uuden-Seelannin Pohjoissaarella sijaitsevan, Maori-kulttuurin keskuksena tunnetun Rotoruan ominaistuoksu ei välttämättä ole monenkaan mielestä maailman viehättävin. Rikkipitoiset kuumat lähteet antavat alueelle nimittäin voimakkaan rikin tuoksun. Kaupungin ympäristö on kuuluisa hämmentävän erikoisista ja värikkäistä kuumien lähteiden alueistaan, geysireistään, kauniista punapuumetsästä sekä tietenkin seikkailullista ja adrenaliinipitoisista aktiviteeteista.

Kuva: © Dmitry Pichugin | Dreamstime.com
Kuva: © Dmitry Pichugin | Dreamstime.com

27. Tangier, Marokko

Gibraltarin salmen Afrikan puolella sijaitseva Tangier on tuttu nimi jokaiselle Afrikan Tähden pelaajalle. Kaupungin asemaa syvemmälle mantereelle antavana liikenteen solmukohtana on kehitetty: sen satama on vasta uusittu ja lisäksi rakenteilla on Afrikan ensimmäinen luotijunille tarkoitettu rautatie, joka ensimmäiseksi yhdistää Tangierin Casablancaan. Suomesta Marokkoon lentää suorin lennoin Norwegian.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

28. Luang Prabang, Laos

Laosissa sijaitseva Unesco-kohde Luang Prabang on hurmaava kaupunki Mekong- ja Nam Khan -jokien risteyksessä. Kaupunkiin voi parhaiten tutustua rennosti polkupyörällä, sillä turistiruuhkat loistavat toistaiseksi poissaolollaan tässä kultaisten temppeleiden kaupungissa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä Kiinan suunniteltu junayhteys sekä useista Aasian kaupungeista tulevat lennot tuovat alueelle tulevaisuudessa enemmän matkustajia.

Kuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.com
Kuva: © Madrugadaverde | Dreamstime.com

29. Tasmania, Australia

Australian Tasmania tunnetaan muun muassa kuohuviinistään, mutta nykyisin syrjäinen saari kerää tunnettuutta myös kulinaristisilla arvoilla. Michelin-kokki David Moylen perustama seafoodiin keskittynyt ravintola Franklin pääkaupunki Hobartissa on nykyisin yksi koko Australian parhaista ravintoloista. Tasmanian synkempään historiaan rangaistussiirtolana voi tutustua myös entiseen mielisairaalaan perustetussa Agrarian Kitchen Eatery -ravintolassa, joka tarjoaa lähiruokaa paikallisilta tiloilta saatavista tuotteista.

30 matkakohdevinkkiä vuodelle 2019 - Katso jättilista!

30. Fidzi

Tyynellämerellä sijaitseva trooppinen paratiisi Fidzi toipuu edelleen hirmumyrsky Winstonin tuhoista. Yksityisen rahoituksen turvin saarille on rakennettu uusia hotelleja ja lomaresortteja, joissa voi asustaa vaikkapa veden yläpuolelle rakennetuissa bungaloweissa. Luonnon- ja mertensuojelun vakavasti ottava paratiisi tekee aktiivisesti työtä koralliriuttojen ja mangrovemetsien pelastamiseksi. Monissa paikoin on esimerkiksi kiellettyä käyttää muovisia pillejä tai shampoopulloja.

Kuva: © Reve15 | Dreamstime.com
Kuva: © Reve15 | Dreamstime.com

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.