Lomalaisen onnellisuus saavuttaa huippunsa kahdeksantena lomapäivänä, tutkimuksessa todetaan.
Lomalaisen onnellisuus saavuttaa huippunsa kahdeksantena lomapäivänä, tutkimuksessa todetaan.
· Päivi Laajalahti

Nyt se on tieteellisesti selvitetty: optimaalinen loman pituus on 8 päivää

Loppuessaan lomat tuntuvat aina liian lyhyiltä ja paluu arkeen usein masentavalta. Nyt tiede on tullut avuksemme ja kertoo, mikä on rentoutumisen kannalta optimaalinen loman pituus.

Pidennetyt viikonloput voivat katkaista arkea hetkeksi, mutta Journal of Happiness Studies -nimisessä tieteellisessä julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että ideaalinen loman pituus on kahdeksan päivää.

Tutkijat huomasivat, että lomailijat tuntevat onnellisuuden kasvavan ensimmäisten lomapäivien aikana ja tämä onnellisuus saavuttaa huippunsa kahdeksantena päivänä. Kahdeksan päivän lomamatka antaa lomalaiselle tarpeeksi aikaa purkaa tavaransa ja asettautua rennompaan rutiiniin. Tutkimuksen yhteenvedossa nimittäin mainitaan, että stressaavan työjakson jälkeen menee hetki, ennen kuin arkiasioista saa päästettyä irti ja asennoiduttua lomatunnelmaan.

Kahdeksannen päivän onnellisuushuipun jälkeen tilanne kuitenkin tutkimuksen mukaan tasoittuu.

Kahdeksan päivän loman hyödyt ovat kuitenkin usein merkittäviä: unen laatu on parempi, stressin tunne alempi ja elämä kotona tuntuu kaikin puolin mukavammalta.

Jos varaa lepolomalle lähtöön ei ole, ei hätää. Tutkimuksessa todettiin samanlaisia vaikutuksia myös niillä, jotka lomailivat kotosalla. Pääasia on siis päästä hetkeksi irti niistä asioista mitkä aiheuttavat stressiä.

Lähde: Travel + Leisure

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.