Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Viinin ystävien ei kannata jättää Moldovaa matkakohteena väliin. Kuva: © Kirill Zmurciuk | Dreamstime.com
Viinin ystävien ei kannata jättää Moldovaa matkakohteena väliin. Kuva: © Kirill Zmurciuk | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Moldova on viininystävien uusi matkakohde, jota ei kannata jättää väliin

Moldova on pieni maa, joka sijaitsee itäisessä Euroopassa, Romanian ja Ukrainan välissä. Se on yksi maailman vähiten vierailluista maista, mutta tämä on muuttumassa. Moldovaan suunnataan nyt paikallisten viinien vuoksi.

Viiniä on viljelty Moldovan perhetiloilla jo vuosisatoja. Viini onkin yksi pienen, itäeurooppalaisen Moldovan tärkeimmistä tuotteista. Moldovassa on viljelymaaksi kelpaavaa maata omistettu viinitarhoille enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Moldova on aikoinaan ollut osa sekä Romaniaa että Neuvostoliittoa. Se tuotti aikoinaan noin 70 % Neuvostoliitossa kulutetusta viinistä, minkä vuoksi tuon ajan viinit onkin merkitty yksinkertaisesti “tehty Neuvostoliitossa” -leimalla. Moldova ei itse saanut viineistään varsinaisesti kunniaa.

Tie kohti Eurooppaa ja sen viinimarkkinoita on ollut pitkä, mutta nykyisin noin 80 % maan viineistä myydään EU:n markkina-alueelle.

Mileștii Mici. Kuva: © Aleksandar Pavlovic | Dreamstime.com
Mileștii Mici. Kuva: © Aleksandar Pavlovic | Dreamstime.com

Nyt maa on aloittanut alusta ja siirtynut bulkkituotannosta kohti korkealaatuisia viinejä, jotka ovat nykyisin haluttuja ympäri maailmaa. Tämän myötä myös viinimatkailu on kasvussa.

Kierroksia viinitiloille järjestää muun muassa Winetours Moldova, joka tarjoaa myös majoitusta maaseudun vierastaloissa.

Viinitiloihin tutustuvalla on Moldovassa paljon valinnanvaraa. Purcari on ranskalaistyylinen kartano ja samalla maan vanhin viinitila. Mileștii Mici puolestaan on tunnettu kiehtovista kellareistaan, jotka kiemurtelevat maan alla. Verkosto on maailman laajin laatuaan, ja se kätkee sisäänsä noin 1,5 miljoonaa pulloa.

Mileștii Micin valtavat maanalaiset viinikellarit ovat nähtävyys. Kuva: © Romica | Dreamstime.com
Mileștii Micin valtavat maanalaiset viinikellarit ovat nähtävyys. Kuva: © Romica | Dreamstime.com

Toinen maan alle piiloutuva nähtävyys on Cricova, joka on kuuluisa kuohuviinistään. Asconi on tunnelmaltaan rouheampi ja maalaisempi, ja se hurmaa kävijänsä yksinkertaisuudellaan ja aidolla sisustuksellaan.

Moldovassa voisi viettää viikon vain tutustuen maan viinitiloihin ja niiden tuotteisiin, mutta tilojen  lisäksi maassa riittää muitakin nähtävyyksiä. Maan pohjoisosasta löytyy esimerkiksi yksi maailman suurista luolista, Emil Racovita. Myös käynti pienissä kylissä kannattaa. Chișinău on sekoitus laatikkomaisia neuvostoajan rakennuksia ja vehreitä kujia, ja kaupunki on täynnä herkullista ruokaa tarjoavia baareja sekä ravintoloita.

Kuva: © Axynia | Dreamstime.com
Kuva: © Axynia | Dreamstime.com

Yksi teema kuitenkin summaa Moldovan parhaat reissut: viini ja ruoka.

Lähde: Vogue

 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.