Stuttgartin keskusaukio palatseineen. Kuva: © Tigger76 | Dreamstime.com
Stuttgartin keskusaukio palatseineen. Kuva: © Tigger76 | Dreamstime.com
· Helinä Laajalahti

10 vinkkiä: Viinitarhojen ympäröimä, viehättävä Stuttgart

Eteläisessä Saksassa sijaitseva Stuttgart tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia monipuoliseen kaupunkilomaan. Alueen rikas historia ja kiehtovat museot on helppo yhdistää vaikkapa retkeen viinitilalle.  

Baden-Württenburgin pääkaupunki Stuttgart eteläisessä Saksassa sijaitsee kauniin Neckar-joen laaksossa. Ilmastoltaan suhteellisen lämmintä ja vehreää kaupunkia ympäröivät joka puolella viinitarhat ja kaupungin keskustaa halkovat kauniit puistot ja puutarhat. Kauniissa kaupungissa on helppoa julkea jalkaisin, ja lähiympäristöön voi puolestaan matkata lähijunalla.

Stuttgart tunnetaan myös Mercedes-Benz -autojen kotikaupunkina, mistä kertovaan, arkkitehtonisestikin uniikkiin museoon voi tutustua heti keskustan ulkopuolella.

10 vinkkiä Stuttgartin matkalle:

1. Palatsiaukio, Schlossplats, kaupungin sydän

Stuttgart schlossplatz. Kuva: © Sergiomonti | Dreamstime.com
Stuttgart schlossplatz. Kuva: © Sergiomonti | Dreamstime.com

Stuttgartin palatsin aukio, schlossplatz, on kaupungin keskus ja sydän. Suuri aukio toimii niin nähtävyytenä, tapahtumien pitopaikkana kuin rauhalliseen ajanviettoon sopivana puistoalueena. Aukion keskellä suihkulähteen vieressä seisoo korkea pylväs, jonka huippua koristaa Concordia, harmonian jumalatar. Elokuisin Schlossplatz täyttyy juhlijoista, kun kaupungissa järjestetään musiikkia, kulttuuria ja monenlaista ruokaa ja juomaa tarjoava Stuttgart Summer Festival.

Aukiota komeana vartioi sen reunalla 1700-luvun puolivälissä rakennettu, barokkia, klassismia ja rokokoota arkkitehtuurissaan sekoittava Uusi palatsi (Neues Schloss). Aikoinaan kuninkaallisten asuttama palatsi toimii nykypäivänä Baden-Württenbergin alueen hallituksen toimipaikkana.

Aukion toisella reunalla sijaitseva Vanha palatsi (Altes Schloss) toimii puolestaan Württenbergin osavaltion museona. Sen viehättävällä sisäpihalla järjestetään vuosittain useita tapahtumia ja esimerkiksi joulutori. Kesäisin siellä on tekemistä lapsille, ja se tarjoaa myös aikuisille mukavan varjoisan paikan istuskella hetken.

2. Nykytaidetta, taiteen historiaa ja komeita näköaloja

Kunstmuseum Stuttgart. Kuva:  © Hunterbliss | Dreamstime.com
Kunstmuseum Stuttgart. Kuva: © Hunterbliss | Dreamstime.com

Stuttgartin taidemuseot kutsuvat kulttuurin ja historian nälkäisiä turisteja. Vuonna 2005 avautuneen nykytaiteen museon (Kunstmuseum Stuttgart) lasinen kuutio sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, palatsiaukion vieressä. Näyttelyn lisäksi museon valtavat lasi-ikkunat tarjoavat komean näkymän yli kaupungin, mikä korostuu ylimmän kerroksen tyylikkäässä Cube-ravintolassa.

Staatsgalerie Stuttgart sijaitsee päärautatieaseman vieressä. Taidemuseo on yksi Saksan suosituimpia ja siellä nähtävillä on pysyvän näyttelyn lisäksi useita vaihtuvia, maailmankuulujen taiteilijoiden näyttelyitä.

3. Makujen ja tuoksujen kauppahalli

Stuttgarter Markthalle. Kuva: © Helinä Laajalahti
Stuttgarter Markthalle. Kuva: © Helinä Laajalahti

Stuttgartin kauppahalli (Stuttgarter Markthalle) on hurmaava vierailukohde. Dorotheenstraßella kaupungin keskustassa sijaitseva art nouveau -tyylinen rakennus kätkee sisäänsä huikean määrän värejä, makuja ja tuoksuja. Tarjolla on lihaa, kalaa ja kasviksia sekä mausteita kaikkialta maailmasta. Kauppahalli on mielenkiintoinen paikka piipahtaa pelkästään tunnelmansakin vuoksi.

Kauppahallin alakerrassa tarjolla ovat syötävät. Yläkerrasta löytyy puolestaan suloisia sisustustarvikkeita myyviä liikkeitä sekä viehättävä ravintola, josta seurata alapuolisen hallin vilinää.

4. Shoppailua Köningstraßella

Joulun alla Königstraße muuttuu värikkääksi joulutoriksi. Kuva: © Mikhail Markovskiy | Dreamstime.com
Joulun alla Königstraße muuttuu värikkääksi joulutoriksi. Kuva: © Mikhail Markovskiy | Dreamstime.com

Stuttgartin päärautatieasemalta palatsin suuntaan viettävä, 1,2 kilometrin mittainen Köningstraße on kaupungin keskeinen ostoskatu, jonka varrelta löytyy suurin piirtein kaikki. Kun nähtävyyksien katselu alkaa väsyttää, ostosterapia auttaa. Lisäksi Köningstraßelta sekä sen poikkikaduilta löytyy runsaasti mukavia kahviloita, ravintoloita ja oluttupia, joissa voi nautiskella virkistävän tuopposen ja lepuuttaa jalkojaan kaupungin vilistäessä ohitse.

5. Wilhelma – koko perheen uniikki luontokohde

Wilhelma. Kuva: © Lukas Blazek | Dreamstime.com
Wilhelma. Kuva: © Lukas Blazek | Dreamstime.com

Stuttgartin uniikki eläin- ja kasvitieteellinen puisto Wilhelma on yksi Euroopan kauneimpia. 1800-luvulla kuningas Wilhelm I:n toimesta maurilaisen arkkitehtuurin mukaan rakennettu puutarha ja eläinpuisto pitää sisällään muun muassa yli tuhat eläinlajia, tärkeitä orkideakokoelmia, akvaarion ja ravintolan.

Lähes kaksi miljoonaa turistia vuosittain houkutteleva, ympäri vuoden auki oleva Wilhelma on ehdoton koko perheen vierailukohde Stuttgartissa. Puistoon pääsee keskusrautatieasemalta lähijunalla, mutta kävellenkin noin neljän kilometrin matka taittuu puistoja pitkin helposti.

6. Puistoja käveltäväksi kilometrikaupalla

Stuttgartissa on paljon puistoja rentoon oleiluun. Kuva: © Photojogtom | Dreamstime.com
Stuttgartissa on paljon puistoja rentoon oleiluun. Kuva: © Photojogtom | Dreamstime.com

Stuttgartia ympäröivät lukuisat, toisiinsa liitetyt viheralueet, joita pitkin voi kulkea jopa kahdeksan kilometriä joutumatta poistumaan puistoalueelta. Monet puistoista ovat nimittäin liitoksissa toisiinsa siltojen kautta autoteiden yli, minkä vuoksi ne ovat turvallisia myös lasten liikkua.

Palatsiaukion vieressä sijaitsee Ylempi linnapuisto (Oberer Schlossgarten), joka vaihtuu Keskimmäiseksi linnapuistoksi (Mittlerer Schossgarten) päärautatieaseman itäpuolella ja edelleen Alemmaksi linnapuistoksi (Unterer Scholssgarten) ennen kuin viheralue saavuttaa Neckar-joen rannan. Puistot jatkuvat joen rannassa, missä sijaitsee muun muassa Wilhelman eläin- ja kasvipuisto.

Wilhelmasta länteen sijaitsee puolestaan Killesbergin alue, josta löytyy vekkulin näköinen, kierteelle rakennettu näköalatorni Killesbergturm. Pieni kiinalainen puutarha puolestaan löytyy läheltä päärautatieasemaa.

7. Monipuolisia toreja ympäri vuoden

Kuuluisa kirpputori Karlplatzilla. Kuva: © Frank Gärtner | Dreamstime.com
Kuuluisa kirpputori Karlplatzilla. Kuva: © Frank Gärtner | Dreamstime.com

Stuttgart on myös kuuluisa monenlaisista toreistaan. Sympaattiset joulutorit värittävät kaupunkia talviaikaan. Niistä keskeisin sijoittuu palatsin aukiolle, mutta pienempiä ja intiimimpiä joulutoreja löytyy esimerkiksi Vanhan palatsin sisäpihalta.

Kesäisin kaupunkia värittävät kauniit kukka- ja vihannestorit. Lisäksi kannattaa tutustua Karlplatzilla lauantaisin järjestettävään kirpputoriin, jolta voi tehdä jos jonkinmoisia löytöjä.

8. Kaupunkiloma ja viinimatka samassa paketissa

Stuttgartin ympäristössä on runsaasti viinitiloja. Kuva: © Magicbeam | Dreamstime.com
Stuttgartin ympäristössä on runsaasti viinitiloja. Kuva: © Magicbeam | Dreamstime.com

Viinimatkaa ajatellessa tulee helposti kuvitelleeksi, että pitää ajaa autolla kauas maaseudulle. Stuttgart on siitä harvinaista seutua, että siellä viinimatkan voi helposti yhdistää kaupunkilomaan, sillä kaupunkia ympäröiville viinitiloille on helppo matkata paikallisjunalla. Ja matkaan menee vain noin vartti! 

Laadukkaita viinitiloja ravintoloineen löytyy esimerkiksi keskustan itäpuolelta läheltä Grabkapellen kappelia. Viehättävä viinitila on esimerkiksi kävelymatkan päässä kappelista sijaitseva, komeita maisemia tarjoava Weingut Diehl, jonka herkullinen, kupliva rosé ja herkullinen Riesling maistuvat etenkin kesällä.

Samalla seudulla sijaitsee myös Stuttgartin viinimuseo, jossa pääsee tutustumaan alueen viinintuotantoon – sekä tietenkin maistelemaan paikallisia herkkuja.

9. Mielenkiintoinen Mercedes-Benz -museo

Mercedes-Benz -museo. Kuva: © Thecriss | Dreamstime.com
Mercedes-Benz -museo. Kuva: © Thecriss | Dreamstime.com

Aivan Stuttgartin keskustan tuntumassa sijaitseva, futuristisen näköinen Mercedes-Benz -museo vie kävijänsä aikamatkalle, sillä museossa voi tutustua liikenneteknologiaan sen historian alkuhämäristä lähtien. Museo ei siis ole keskittynyt pelkästään Mercedes-Benzin tuotantoon. Tyylikäs rakennus näyttelyineen on mielenkiintoinen vierailukohde myös niille, jotka eivät koe olevansa varsinaisia "mersuihmisiä".

Autohistorian ja nykypäivän teknologian ihailun ohella museoon voi mennä herkuttelemaan laadukkaisiin ravintoloihin. Lapsivieraille on myös paljon nähtävää ja koettavaa. Ilman omaa autoa matkaavat pääsevät Mercedes-Benzin museolle Stuttgartin päärautatieasemalta esimerkiksi paikallisjunalla (S-Bahn).

Lue myös: Puraisiko autoilukärpänen? Viisi vinkkiä Saksan automuseoihin

10. Württenbergin kukkulan hautakappeli

Württenbergin hautakappeli. Kuva: © Hunterbliss | Dreamstime.com
Württenbergin hautakappeli. Kuva: © Hunterbliss | Dreamstime.com

Stuttgartin keskustan itäpuolella viinialueiden keskellä seisovalla Württenbergin kukkulalla sijaitsee ikuisen rakkauden monumentti, Stuttgartin “Taj Mahal” eli kuningas Wilhelm I:n vaimolleen Katharinalle 1800-luvun alussa rakentama hautakappeli, Stuttgart Grabkapelle. Kaunis kappeli on suosittu paikallisten rakastavaisten keskuudessa, mikä ei ole lainkaan ihme, sillä kukkulalta on upeat näköalat alas Neckar-joen laaksoon.

Ortodoksinen kappeli tarjoaa sisäpuolellaan ihastuttavan näyn, sillä sen valkoinen, pyöreään muotoon rakennettu katto on koristeltu kukkasin. Kuningasparin haudat löytyvät kappelin alakerrasta. Kappelille on mahdollista päästä keskustasta julkisen liikenteen avulla.

Miten ja milloin mennä Stuttgartiin?

Stuttgart on viehättävä paikka vierailla mihin vuodenaikaan hyvänsä, sillä kaupungista löytyy tekemistä ja kokemista niin viileään kuin lämpimäänkin vuodenaikaan. Neckar-joen laaksossa sijaitseva alue on ilmastoltaan suhteellisen lämmin, mikä on mahdollistanut viininviljelyn kaupungin ympäristössä. Joulun alla kaupunkia värittävät joulutorit, kesäisin kutsuvat viinitilat, puistot ja monipuoliset torit. Muina aikoina nähtävää on muun muassa lukuisten museoiden muodossa.

Finnair lentää Suomesta Stuttgartiin suorin lennoin. Suorilla Finnairin lennoilla pääsee myös noin tunnin junamatkan päässä sijaitsevaan Frankfurtiin. Kattavan julkisen liikenteen ansiosta Stuttgartiin ja sen lähiympäristöön on helppo tutustua ilman omaa tai vuokra-autoa.

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.