Istuimet on nostettava ylös takana istuvien matkan turvaamiseksi
Istuimet on nostettava ylös takana istuvien matkan turvaamiseksi
· Napsun toimitus

Miksi lentokoneen istuin täytyy nostaa ylös nousun ja laskun ajaksi?

Lentomatkustamiseen liittyy lukuisia turvaohjeita, jotka tavallisesta lomalaisesta saattavat tuntua joskus turhilta. Kaikille matkustamohenkilökunnan antamille turvaohjeille on kuitenkin syynsä. Sääntöjen tarkoituksena on turvata kaikkien matkustajien matka.

Tilanne on jokaiselle lentokoneessa matkustaneelle tuttu. Istuimet ja pöytälevy ylös sekä turvavyö kiinni. Miksi ihmeessä nousun ja laskun aikana istuimen pitää olla pystyasennossa? Asia aiheuttaa toisinaan murinaa matkustajien joukossa, mutta turhaan tuskin henkilökunta asiakkaitaan hätyyttelee.

Kaikille lentokoneissa annettaville turvaohjeille ja säännöille löytyy hyvä syy. Tämä koskee myös istuinsääntöä, ja kuten yleensä, kysymys on turvallisuudesta.

Mahdollisessa hätätilanteessa taakse nojallaan oleva istuin estäisi nimittäin takana istuvia matkustajia liikkumasta pois istuimiltaan ja estäisi pääsemästä hätäuloskäynnille. Kallellaan olevan istuimen takana istuville matkustajillehan jää vähemmän liikkumatilaa.

Miksi lentokoneen istuin täytyy nostaa ylös nousun ja laskun ajaksi?

Samasta syystä matkustajia pyydetään nostamaan pöytälevyt ylös nousun ajaksi: tilaa on oltava mahdollisimman paljon. Noin 45 % onnettomuuksista tapahtuu nousun tai laskun aikana, ja siksi käytäntö on tärkeä osa lentoturvallisuutta.

Kysymyksiä herättää usein myös ikkunasuojien ylös nostaminen nousun ja laskun ajaksi. Kyse on samasta turvallisuuteen nojaavasta käytännöstä. Matkustamon valot himmennetään näiksi ajoiksi, ja onnettomuuden sattuessa luonnonvalo voi auttaa matkustajia navigoimaan paremmin tilanteessa.

Kaikkiin oudolta tuntuviin, ja joitakin matkustajia ehkä harmittaviin, käytäntöihin on hyvä syy: tarkoituksena on ainoastaan tehdä lentomatkasta turvallisempi kaikille matkustajille.

Lähde: Travel and Leisure 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.