Ilmakuopat aiheuttavat useille matkustajille epämukavan olon
Ilmakuopat aiheuttavat useille matkustajille epämukavan olon
· Napsun toimitus

Mikä aiheuttaa turbulenssin ja mitä lentäjät voivat tehdä välttääksensä sitä?

Turbulenssi aiheuttaa lentomatkustajille helposti huolta, etenkin jos sattuu muutenkin pelkäämään lentämistä. Kyseessä on kuitenkin normaali ilmakehän ilmiö, eikä aiheuta matkustajille yleensä vaaraa.

Turbulenssit eli kansankielellä ilmakuopat heilauttelevat lentokonetta joskus ikävänkin voimakkaasti. Ne johtuvat ilmakehässä pystysuuntaan kulkevista ilmavirtauksista, mitä muodostuu etenkin säärintamien ja ukkospilvien läheisyydessä.

Turbulenssit ravistelevat konetta etenkin nousun ja laskun aikaan, mikä johtuu maapallon pinnanmuotojen, ja sitä kautta lämpötilaerojen muodostamista virtauksista lämpimän ilman noustessa ylöspäin kylmää nopeammin. Ilmiö on siis normaali ilmakehän ilmiö, mutta se aiheuttaa lentokoneen heittelehtimistä ilmassa ja matkustajille hankalan olon. 

Mikä aiheuttaa turbulenssin ja mitä lentäjät voivat tehdä välttääksensä sitä?

Lentäjät seuraavat tarkkoja meterologisia ennusteita, jotta lentoreitin suunnittelu ennen lennon alkua voitaisiin tehdä mahdollisimman rauhallisten sääalueiden kautta. Näin pyritään maksimoimaan matkustajien mukavuus lennon aikana. Päivitettyjä ennusteita seurataan koko matkan ajan ja lentokoneen tutka tunnistaa ukkosrintamat.

Joihinkin lentokoneisiin on myös asennettuna sääsensoreita, jotka keräävät tietoa ja kuvia säästä tarkempien sääennusteiden tekemistä varten. Esimerkiksi Finnairilla osa koneista on yhteydessä toisiinsa lennon aikana ja tulevaisuudessa säätä ennustavien sovellusten avulla turbulenssejakin voidaan ennustaa entistä tarkemmin.

Turbulenttinen sää tuntuu epämiellyttävältä, mutta on lopulta kuitenkin pääasiassa harmiton sääilmiö. Lentokoneet on rakennettu kestämään äkillisiä heilautuksia ja esimerkiksi koneen siivet on suunniteltu joustaviksi tätä silmällä pitäen, eivätkä ne mene turbulenttisessa säässä rikki. Lisäksi lentäjät ja muu matkustamohenkilökunta on koulutettu toimimaan oikein mahdollisessa vaaratilanteessa.

Jos siis tunnet olosi hermostuneeksi koneen alkaessa turbulenssin aikana heilua, hengitä syvään ja muista, että kyseessä on normaali ilmiö. Muista myös, että lentokone ei mene ravistelusta rikki ja henkilökunta on viettänyt lukuisia tunteja opiskellen vaaratilanteiden varalle.

Lähde: Lonely Planet

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.