Sattuessaan lento-onnettomuus tapahtuu useimmiten nousun tai laskun aikana
Sattuessaan lento-onnettomuus tapahtuu useimmiten nousun tai laskun aikana
· Napsun toimitus

Tutkimus: Nämä ovat ne hetket, jolloin lento-onnettomuus useimmiten tapahtuu

Lentäminen on yksi turvallisimmista kuljetusmuodoista. Jos onnettomuus kuitenkin sattuu, se sattuu suurella todennäköisyydellä koneen laskeutuessa.

Onnettomuuksia sattuu elämässä silloin tällöin, eikä lentomatkustus ole tästä poikkeus. Tilastollisesti mitattuna lentäminen on kuitenkin yksi turvallisimmista matkustajien kuljetusmuodoista, sillä todennäköisyys kuolemaan johtavaan lento-onnettomuuteen joutumisesta on vain noin 0,1 promillea (yksi 9821:sta).

Lentokonevalmistaja Boeing teki tutkimuksen siitä, mihin aikaan lennosta mahdollinen onnettomuus suurimmalla todennäköisyydellä tapahtuu. Analyysissä todettiin, että tietyt hetket lennon aikana ovat alttiimpia onnettomuuksille kuin toiset.

Analyysissä tutkittiin kaupallisia lentoja vuosien 2007 ja 2016 välillä. Tutkimuksessa todettiin, että 48 % kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtui lennon viimeisten hetkien aikana, lähestymis- ja laskeutumistilanteissa. Luku on suuri etenkin suhteutettuna siihen, että lähestyminen ja laskeutuminen vievät vain noin 4 % lennon kokonaiskestosta.

Lentokorkeudessa vietetään 57 % kokonaislentoajasta, mutta vain 11 % onnettomuuksista tapahtuu sinä aikana.

Aivan rannalla sijaitsevaa St Maartenin saaren lentokenttää pidetään yhtenä vaarallisimmista laskeutua
Aivan rannalla sijaitsevaa St Maartenin saaren lentokenttää pidetään yhtenä vaarallisimmista laskeutua

Lentoonlähtö ja nousu ovat laskun ohella toinen kriittinen hetki. Silloin tapahtuu 13 % kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Nousun ja laskun kerrotaankin vastaavan “plus kolme miinus kahdeksan” -sääntöä. Boeingin löydösten mukaan arviolta noin 80 % kaikista lento-onnettomuuksista tapahtuu joko kolmen ensimmäisen tai kahdeksan viimeisen lentominuutin aikana.

Vaikka onnettomuudet ovat harvinaisia, kannattaa sellaiseen aina varautua mm. painamalla mieleensä lähimmän varauloskäynnin sijainti. Sen voi tehdä esimerkiksi laskemalla penkkirivien määrä oman penkkirivin ja hätäpoistumistien välillä, jotta sinne löytää pimeässäkin.

Lähde: Travel + Leisure 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.