Tyypillinen brittiläinen pubi Covent Gardenissa, Lontoossa. Kuva: Dreamstime
Tyypillinen brittiläinen pubi Covent Gardenissa, Lontoossa. Kuva: Dreamstime

Nyt sekin on laskettu: lyhin reitti Britannian 25 000 pubia kattavalle pubikierrokselle

Britannia ja pubit kuuluvat erottamattomasti yhteen. Mutta olisiko mahdollista kiertää jokainen saarivaltakunnan pubi? Matemaatikot ovat ratkaisseet tämänkin pulman puolestamme ja laatineet kartan maailman pisintä pubikierrosta varten.

Lonely Planetin uutisen mukaan kanadalaisen Waterloon yliopiston kansainvälinen tiimi käytti kaksi vuotta projektiin, joka kattaa lähes 25 000 Britanian pubia – Land's Endistä Shetlannin pohjoisimmalle saarelle saakka.

Kyseessä on "kauppamatkustajan ongelma" (traveling salesman problem eli TSP), matematiikan ja tietotekniikan tutkituimpia laskennallisia ongelmia, jolla pyritään selvittämään lyhin reitti useiden kiintopisteiden välillä niin, että takaisin alkupisteeseen palatessa jokaisessa pisteessä on käyty vain kerran. Tällä kertaa tutkimusryhmä otti kohteekseen Pubs Galore -nettisivuston listaamat brittipubit, mistä koostui yli sata kertaa suurempi kokoelma pysähdyksiä kuin mitä tähän mennessä matkaetäisyyksiä on TSP:n avulla tutkittu.

Tutkimuksessa löydetty reitti lähes 25 000 pubin välillä kattaa kaikkiaan vähän yli 45 000 kilometriä. Koska laskennallinen reitti palaa takaisin aloituspisteeseensä, sen voi aloittaa mistä kohden reittiä tahansa. Tutkimus kertoo, että reitin voi kulkea vaikka jalkaisin, sillä pisteet ovat suhteellisen lähellä toisiaan – tosin syrjäisemmillä seuduilla tarvitaan muutama lauttamatka. Mutta kuulemma niilläkin tarjoillaan olutta, joten ei syytä huoleen!

Lähde: Lonely Planet

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.